Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πάμε για double dip;

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

     Ραγδαία επιδείνωση όλων των δεικτών της παγκόσμιας οικονομίας τον Αύγουστο...

Στην εποχή των παγετώνων φαίνεται ότι εισήλθε η βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη δραστηριότητα οι πιθανότητες για νέα ύφεση μέσα σε δύο χρόνια εντείνονται επικίνδυνα.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, έτρεξε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2009, αφού υποχώρησε κατά 0,3 μονάδες στις 50,6 μονάδες εξαιτίας της πτώσης που καταγράφηκε στις νέες παραγγελίες και στην παραγωγή. Εν τω μεταξύ, πάνω από τις 50 μονάδες ο δείκτης δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες συρρίκνωση στην οικονομία.

Την ίδια ώρα οι βιομηχανική δραστηριότητα στην Ασία συνέχισε να επιβραδύνει τον Αύγουστο, απόδειξη κατά τους αναλυτές ότι η ασθενέστερη ζήτηση στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τις προσανατολισμένες στις εξαγωγές ασιατικές οικονομίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η βιομηχανική δραστηριότητα κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών τον Αύγουστο με την παραγωγή να μειώνεται για πρώτη φορά από το Μάιο του 2009.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε εκ νέου τον Αύγουστο, σε χαμηλά δύο ετών, την ώρα μάλιστα που η ανάπτυξη μειώθηκε σοβαρά στη Γαλλία και την Ιταλία.

Παράλληλα, στην Ασία η αναπτυξιακή τροχιά ολοένα και μειώνεται την ώρα μάλιστα που οι τιμές καταναλωτή διατηρούν τη δυναμική τους, θέτοντας σοβαρά διλήμματα στις αρχές για την κατάλληλη νομισματική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Άλλωστε παρόμοιο δίλημμα αντιμετωπίζει και η Ευρώπη, καθώς από τη μία μεριά οι ρυθμοί ανάπτυξης ευνοούν τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, και από την άλλη η αύξηση του πληθωρισμού καθιστά απαγορευτικά τα χαμηλά επιτόκια.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η Νότια Κορέα, όπου οι επιχειρηματικές συνθήκες για τους κατασκευαστές ήταν αρνητικές για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες, αλλά τη ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός της Νότιας Κορέας έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Ακόμη και στην Κίνα, η οποία τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομία, τα δεδομένα της Πέμπτης δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε ελαφρά, στις 50,9 μονάδες τον Αύγουστο από 50,7 τον Ιούλιο, αλλά παρόμοιος δείκτης από την HSBC έδειξε συρρίκνωση στις 49,9, από 49,3 τον Ιούλιο.

Παρόμοια πτώση στους δείκτες PMI είχαν και οι χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να βλέπουν τη βιομηχανική δραστηριότητα να κατεβάζει τους ρυθμούς στα χαμηλότερα. Η κατάσταση μπορεί να κριθεί απογοητευτική και στην Ιταλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και κυρίως στην Ελλάδα, με τους οικονομολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Την ίδια ώρα, η μία μετά την άλλη, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο 'μαζεύονται' ως προς τις προβλέψεις τους τόσο για το φετινό όσο και για το επόμενο έτος. Οι ισορροπίες είναι μάλιστα εύθραστες και όσο οι ανεπτυγμένες οικονομίες πλησιάζουν στο χείλος της ύφεσης τόσο θα εντείνονται οι πιθανότητες η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο κυνηγώντας την ουρά του χρέους.

H UBS μείωσε την πρόβλεψη για το παγκόσμιο ΑΕΠ στο 3,3% το 2012, από 3,8%, η Citi βλέπει το ρυθμό ανάπτυξης να «λαχανιάζει» το 2011 στο 3,1% από 3,4% και για το 2012 στο 3,2% από 3,7%, ενώ και η Morgan Stanley έκοψε κάτι από τις εκτιμήσεις της εκτιμώντας επέκτασης με ρυθμό 3,9% αντί 4,2% για φέτος και 3,8% αντί 4,5 για το 2012.

Οι κύριες ανησυχίες τους εστιάζονται στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία δείχνει σημάδια μεγάλης κάμψης. Η UBS εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,0% το 2012, έναντι 2,0% στην προηγούμενη εκτίμηση, ενώ η Goldman επίσης «μαζεύτηκε» στις εκτιμήσεις της βλέποντας ανάπτυξη 1,9% φέτος, έναντι 2,1% και 1,4 για το 2012, έναντι 1,7%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου