Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακριτική Επιτροπή Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση ο Συντ. Γεωργιάδης

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Δεν απάντησε σε καμία ερώτηση ο Συντ. Γεωργιάδης


Ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης δεν απάντησε σε καμία ερώτηση του Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής Πολύ Πολυβίου, αναφέροντας διά του δικηγόρου του πως κάνει χρήση του δικαιώματος που του προσφέρει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής και αφού ορκίστηκε, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Παπαϊωάννου, δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι είναι εσφαλμένοι οι όροι εντολής της Επιτροπής που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν από οποιοδήποτε όργανο, αρχή ή επιτροπή, άμεσα ή έμμεσα, παρά μόνο από το δικαστήριο.

Ανέφερε ότι ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης κλήθηκε από την Αστυνομία, ως ύποπτος για σειρά διερευνούμενων αδικημάτων, πολλά από τα οποία εμπλέκονται με τους όρους εντολής της Επιτροπής.

Είπε ότι ο πελάτης του, κατά την ανακριτική του κατάθεση, επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής, για συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος, όπως είπε, είναι καταγεγραμμένος στην κατάθεσή του και ότι ο ίδιος του πρότεινε να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Παπαϊωάννου είπε ότι η άσκηση του δικαιώματος της σιωπής δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με έλλειψη σεβασμού προς την Επιτροπή, καθώς, όπως είπε, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πελάτης του σέβονται απόλυτα την Ανακριτική Επιτροπή.

Ο δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη ανέφερε τέλος ότι ο πελάτης του δεν αναγνωρίζει οποιανδήποτε ευθύνη για τα συμβάντα, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να διαπιστωθεί με βάση το υπάρχον μαρτυρικό υλικό, ενώ πρόσθεσε ότι εκτέλεσε τα καθήκοντά του όσο καλύτερα μπορούσε, στο πλαίσιο των εντολών που του εδόθησαν και ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι επιλογή του κ. Γεωργιάδη να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, είτε της Αστυνομίας, είτε της Επιτροπής. Ανέφερε ότι θα κάνει σεβαστό το δικαίωμα του κ. Γεωργιάδη να μην απαντήσει, είπε όμως ότι ο ίδιος έχει το δικαίωμα να θέσει ερωτήσεις.

Ο κ. Πολυβίου πρόσθεσε ότι είναι Επικεφαλής μιας Ανακριτικής Επιτροπής που, βάσει των όρων εντολής της, δεν αποδίδει ποινικές ή αστικές ευθύνες και συμπλήρωσε ότι θα επικεντρωθεί στις μη νομικές ευθύνες, δηλαδή στις θεσμικές, ή πολιτικές ή πολιτειακές ευθύνες.

Ακολούθως, ο κ. Πολυβίου έθεσε σειρά ερωτήσεων προς τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν απάντησε σε καμία, ενώ αναχωρώντας από την αίθουσα, ο Συνταγματάρχης που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, προπηλακίστηκε από τους συγγενείς των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου