Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τελικά ούτε διαφωνία υπήρξε ούτε όχι είπαμε

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=94028&catid=13



- Παιχνίδι εντυπώσεων ήταν οι διαροές απο το υπουργείο Οικονομικών για άγρια κόντρα με την τρόικα
- Συμφωνημένη από όλους ήταν η αποχώρηση των τροϊκανών που θα επιστρέψουν μετά τη ΔΕΘ
- Για να τους κατευνάσει η κυβέρνηση, αφού απέτυχε, σχεδιάζει ξεκαθάρισμα δημοσίων υπαλλήλων

Δεν τίθεται θέμα να λήφθούν νέα -και δη εισπρακτικά- μέτρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα.

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι επήλθε ρήξη με το κλιμάκιο της τρόικας, στη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους, επισημαίνοντας ότι ολοκληρώθηκε, όπως προβλεπόταν εξ αρχής ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων και σ΄ένα δεκαήμερο θα ξεκινήσει ο επόμενος. "Έληξε πολύ φιλικά και δημιουργικά" δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα κύκλοι του υπουργείου διέρρεαν πως υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης,  αλλά αυτό αποτελούσε παιχνίδι εντυπώσεων, προκειμένου να φανεί η κυβέρνηση πως βάζει ουσιαστικά στη θέση τους τους τροϊκανούς και αντιστέκεται στην ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων.

Πάντως, η τρόικα δεν άκουσε ούτε όχι από την πλευρά Βενιζέλου, όπως διέρρε το υπουργείο ως αποτέλεσμα των σκληρών διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, το υπουργείο δέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt δεν υπάρχει φόβος για την έκτη δόση, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί η έκτη δόση να αντικατασταθεί με την πρώτη δόση αλλά από το νέο πλέον δάνειο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η ανάσχεση της βαθύτερης ύφεσης. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να προωθηθούν και θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε ο υπουργός.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

Ωστόσο, παραμένει το αγκάθι της καθυστέρησης και της κυβερνητικής αποτυχίας και με αφορμή αυτό φαίνεται πως ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα μεγαλώσει και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που στην ουσία σημαίνει στο βάθος απολύσεις στο δημόσιο.

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του Newsit για το αν η τρόικα ζητά απολύσεις δήλωσε προσέχοντας τις λέξεις του ότι δεν τέθηκε ζήτημα ΑΜΕΣΩΝ απολύσεων στο δημόσιο. Ωστόσο μίλησε ρητά για επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, πέραν της Γενικής Κυβέρνησης, των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. "H εργασιακή εφεδρεία δεν περιορίζεται μόνο στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται αλλά και γενικότερα στο δημοσιο τομεά", τόνισε.

Αυτή ακριβώς η δήλωση σήμανε καμπανάκι στο δημόσιο, καθώς στην ουσία σημαίνει πως σε βάθος χρόνου έρχονται απολύσεις. Άλλωστε, η τρόικα ζητά να μάθει πώς γίνεται ενώ έχουν μειωθεί οι μισθοί στο δημόσιο πάνω από 10%, η μείωση των μισθολογικών δαπανών στο δημόσιο βρίσκεται κοντά στο 5%. Με αφορμή αυτό, η τρόικα ζητά απολύσεις στο δημόσιο πλέον και αυτό θα συμβεί με μέσο την εργασιακή εφεδρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου