Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοικτή η μη έκδοση Καντάφι στη Χάγη Ξεπάγωμα λιβυκών κεφαλαίων ζητά η Διάσκεψη του Παρισιού, παραμένει το ΝΑΤΟ

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/world/article/?aid=1231126354
Μέρκελ, Σαρκοζί, Θαπατέρο είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες της Διάσκεψης «Φίλων της Λιβύης» στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο   (Φωτογραφία:  Reuters )         

Παρίσι
Τη δέσμευση της ξένων κυβερνήσεων να επιστραφούν στους Λίβυους εξεγερμένους τα παγωμένα λιβυκά περιουσιακά στοιχεία ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά τη Διάσκεψη «Φίλων της Λιβύης» στο Παρίσι, και στην οποία συμμετείχε ουσιαστικά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.



Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν «για όσο χρειαστεί» λέει το Λονδίνο, πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα το συντομότερο δυνατό και πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Εθνών στην επόμενη ημέρα για τη Λιβύη ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Λονδίνο και Παρίσι πάντως φαίνεται ότι αποδέχθηκαν το ενδεχόμενο ο Μουαμάρ Καντάφι, αφού συλληφθεί, να δικαστεί επί λιβυκού εδάφους και όχι απαραίτητα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει εκδώσει ένταλμα σε βάρος του. «Οι Λίβυοι θα αποφασίσουν πώς θα τον κρίνουν, όταν τον βρουν» είπαν Κάμερον και Σαρκοζί.

Η ηγεσία των αντικαθεστωτικών σημείωσε επίσης πως τα ηγετικά στελέχη δεν θα διεκδικήσουν αξιώματα στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν στη χώρα. «Δεν θα θέσουμε υποψηφιότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια» ανέφερε από το Παρίσι ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των εξεγερμένων (NTC).

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι, οι «27» αποφάσισαν την Πέμπτη να άρουν τους περιορισμούς τους σε έξι λιβυκά λιμάνια και σε 22 λιβυκούς φορείς.

Το ξεπάγωμα των λιβυκών στοιχείων έχει βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διπλωματικών προτεραιοτήτων για τη Λιβύη. Διπλωμάτης που συμμετείχε στις συνομιλίες είχε δηλώσει νωρίτερα ανώνυμα στο Reuters, πως οι αντιπροσωπείες των χωρών προτίθενται να καλέσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει νέο ψήφισμα για άρση των κυρώσεων, ώστε να επωφεληθούν οι αντικαθεστωτικοί.

Σε αυτό στάθηκαν ιδιαίτερα στις δηλώσεις τους και ο Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, που «συμπροέδρευσαν» της συνάντησης στο Παρίσι. Βρετανία και Γαλλία πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ με στόχο θέσεις του λιβυκού καθεστώτος.

Στη διάσκεψη πήραν μέρος και τα δύο ανώτατα στελέχη του λιβυκού NTC, στους οποίους οι ξένες ηγεσίες επεφύλαξαν υποδοχή αρχηγών κράτους.

Ως «δώρο» για τη Διάσκεψη, η Ρωσία αναγνώρισε και από την πλευρά της το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως την κυβέρνηση της χώρας, ενώ η Ουάσινγκτον, διά της υπουργού Εξωτερικών της που πήρε μέρος στη διάσκεψη, ζήτησε να δοθεί στους εξεγερμένους η έδρα της Λιβύης στον ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανέφερε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής λιβυκά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 700 εκατ. δολαρίων, εκ του συνολικού 1,5 δισ. δολαρίων που έχουν παγώσει στην αμερικανική επικράτεια.

«Ο πλανήτης πόνταρε στους εξεγερμένους»

Στη διεθνή διάσκεψη πήραν μέρος ο μεταβατικός «πρόεδρος» του NTC Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ και «πρωθυπουργός» Μαχμούντ Τζιμπρίλ, που «δοκιμάστηκαν» στην πρώτη συμμετοχή των αντικαθεστωτικών ως αντιπροσώπου της κυβέρνησης της Λιβύης σε διεθνή συνάντηση. Σκιαγράφησαν τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, που προβλέπει νέο σύνταγμα και διενέργεια εκλογών μέσα σε 18 μήνες, σημειώνοντας την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις αντεκδίκησης.

«Ο πλανήτης πόνταρε στου Λίβυους, και οι Λίβυοι έδειξαν το κουράγιο τους» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής του NTC σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά τη διάσκεψη.

«Δεκάδες ζωές σώθηκαν χάρη στην επέμβαση» του ΝΑΤΟ, υποστήριξε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, επιμένοντας στην ανάγκη αποδέσμευσης των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων. «Ο αγώνας δεν τελείωσε» είπε αμέσως μετά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον, «οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί ώστε να προστατευθούν οι ζωές των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χερμάν βαν Ρομπάι χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που παρουσίασαν οι ηγέτες των εξεγερμένων, και τόνισε την ανάγκη «συμφιλίωσης και ειρηνικής μετάβασης». Στεκόμενος στην άρση των ευρωπαϊκών περιορισμών στους λιβυκούς φορείς και τα λιμάνια, σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΟΗΕ για ξεπάγωμα των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων.

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, που συμμετείχε στη διάσκεψη, λέγοντας πως «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και για αυτό η Συμμαχία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της για όσο χρειαστεί».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον κάλεσε για συνεργασία και συμφιλίωση στη Λιβύη της επόμενης ημέρας (μετά το παράδειγμα «προς αποφυγή» του μετά-Σαντάμ Ιράκ, όπως σημειώνουν οι αναλυτές).

Η Ουάσινγκτον σημείωσε επίσης την ανάγκη ελέγχου του οπλισμού των ανταρτών μετά την εξομάλυνση της κατάστασης, και ενσωμάτωση μέρους τους σε μία ενιαία δύναμη ασφαλείας, ενώ τόνισε επίσης την «ανάγκη ολοκλήρωσης των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου