Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Χατζημιχαήλ: ‘Υπήρξε κωλυσιεργία εκ μέρους της Κύπρου για την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΣΑ’

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


ereunitiki 300x192 Χατζημιχαήλ: Υπήρξε κωλυσιεργία εκ μέρους της Κύπρου για την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΣΑΕίναι προφανές ότι υπήρξε ολιγωρία, και η μη απαιτούμενη εκδήλωση διάθεσης συνεργασίας και διαφάνειας προς ένα θυγατρικό όργανο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως είναι η Επιτροπή Κυρώσεων, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο οποίος παρουσιάστηκε το πρωί ενώπιον της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί.
Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε στις συνδιαλλαγές μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην επιδεικνύουμε την ίδια διάθεση συνεργασίας, την οποία εμείς ζητάμε από αυτό να επιδείξει σε θέματα που μας αφορούν».



Ο Πρέσβης Χατζημιχαήλ απάντησε σε ερωτήματα του κ. Πολυβίου σε σχέση με την εμπλοκή του στο όλο θέμα ως ο κομιστής ουσιαστικά δύο επιστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ, ημερομηνίας 3 και 12 Φεβρουαρίου 2009 για το φορτίο του πλοίου «Monchegorsk» και όσον αφορά τη διευθέτηση επίσκεψης στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων.
Ο κ. Πολυβίου ανέγνωσε μέρος της πρώτης επιστολής, σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωνε την Επιτροπή Κυρώσεων ότι δεν είχε ούτε την υποδομή αλλά ούτε και την ευχέρεια για φύλαξη του φορτίου και ζητά το φορτίο να περιέλθει στην κατοχή των ΗΕ, με την υποσημείωσή του ότι δεν εμπίπτει το φορτίο στον κατάλογο των απαγορευμένων όπλων, ενώ στη δεύτερη επιστολή ενημερώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυπταν σε σχέση με την ασφαλή αποθήκευση του φορτίου.
Σε παρατήρηση προς τον κ. Χατζημιχαήλ ότι οι δύο επιστολές είναι αντιφατικές, ο Πρέσβης απάντησε ότι και οι δύο επιστολές του διαβιβάστηκαν από το ΥΠΕΞ έτοιμες με οδηγίες να τις υπογράψει και να τις αποστείλει στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Είπε ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υποσημείωση της πρώτης επιστολής ότι σύμφωνα με νομικές γνωματεύσεις, τα συμβατικά όπλα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απαγορευμένων. Ο κ. Χαζημιχαήλ ανέφερε ότι επικοινώνησε τότε με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Νίκο Αιμιλίου ο οποίος συμφώνησε με τις επιφυλάξεις του, πλην όμως του είπε ότι είχε οδηγίες για αποστολή της επιστολής. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η επιστολή είχε περάσει από το Προεδρικό και τη Νομική Υπηρεσία», συνέχισε.
Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν στις 6/2/2009, σε απάντηση της πρώτης επιστολής, η Επιτροπή Κυρώσεων καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να επικοινωνήσει με άλλες χώρες για βοήθεια όσον αφορά το φορτίο και εάν προέβη η Δημοκρατία σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, ο κ. Χατζημιχαήλ απάντησε αρνητικά.
Είπε εξάλλου ότι αιφνιδιάστηκε όταν στις 12/2/2009 έλαβε τη δεύτερη επιστολή στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφορούσε τα ΗΕ ότι έχει εξεύρει αποθηκευτικό χώρο για ασφαλή φύλαξη και όταν επικοινώνησε με τον κ. Αιμιλίου του απάντησε ότι «δεν γνωρίζει και ότι είχε οδηγίες να σταλεί απάντηση στα ΗΕ».
Στη συνέχεια ο κ. Χατζημιχαήλ ρωτήθηκε για τη δεύτερη φάση της εμπλοκής του στο θέμα που αφορούσε την επίσκεψη στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων.
Ανέφερε ότι στις 25/1/2011 έλαβε επιστολή από τη συντονίστρια της ομάδας η οποία ζητούσε να διευθετηθεί επίσκεψη της ομάδας στην Κύπρο το Μάρτιο του 2011 για συναντήσεις με διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία που είναι επιφορτισμένα με θέματα που αφορούν τα ψηφίσματα κυρώσεων κατά του Ιράν και για ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες είχαμε προβεί όσον αφορά το φορτίο.
Είπε ότι διαβίβασε το αίτημα στο ΥΠΕΞ το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου του απάντησε γραπτώς ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα των ΗΕ αλλά η επίσκεψη έπρεπε να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο, ώστε να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες για προετοιμασία και συντονισμό. «Εγινε αναφορά για να γίνει η επίσκεψη μετά το Μάρτιο, ίσως τον Απρίλιο και η συντονίστρια της ομάδας έδειξε ευελιξία και απάντησε θετικά για να γίνει επίσκεψη Απρίλιο/Μάϊο», συνέχισε.
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε στη συνέχεια ότι στις 14/3/2011 έλαβε νέες οδηγίες ώστε να προωθηθεί η επίσκεψη στο πλαίσιο του νέου κύκλου επισκέψεων της ομάδας που θα άρχιζε τον Ιούνιο και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για συντονισμό. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, η συντονίστρια τότε ζήτησε να της διαβιβαστούν στοιχεία πριν από τις 9/5/2011-που είναι η λήξη προθεσμίας για κατάθεση της έκθεσης της ομάδας στο ΣΑ-που αφορούσαν την επιθεώρηση του φορτίου από τις κυπριακές Αρχές, τυχόν αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων και την πραγματική κατάσταση του φορτίου, ή τυχόν νομικές διαδικασίες στις οποίες είχαμε προβεί.
Είπε ότι στις 23/3/2011 ενημέρωσε γραπτώς το ΥΠΕΞ για την εξέλιξη και υπεδείκνυε ότι εάν δεν κατατεθούν τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή Κυρώσεων αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αποδεχθεί την επίσκεψη και ούτε θα έχουμε συμμορφωθεί με προθεσμία. Ο Πρέσβης Χατζημιχαήλ είπε ότι δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή και όταν κυκλοφόρησε τελικώς η έκθεση στο ΣΑ, σημειώνετο ότι ζητήθηκε επίσκεψη στην Κύπρο και ότι δεν είχε αποσταλεί πρόσκληση για επίσκεψη.
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πολυβίου, είπε ότι δεν είχε οδηγίες για παρεμπόδιση της επίσκεψης στην Κύπρο της Ομάδας εμπειρογνωμόνων αλλά «σίγουρα ναι να την καθυστερήσω και να αναλάβω την πραγματοποίησή της εντός του επόμενου κύκλου επισκέψεων».
Ερωτηθείς εάν η Δημοκρατία απέτυχε να δείξει την απαιτούμενη ετοιμότητα, είπε ότι επιδείχθηκε κωλυσιεργία και ότι στον ίδιο δεν είχαν τεθεί οι πραγματικοί λόγοι της αναβολής της επίσκεψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου