Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κρυφή και μουγκή διόρθωση της Alpha Bank μετά την απρέπεια

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Μουδιασμένη ήταν η αντίδραση της “Alpha Bank” για την αποκάλυψη που έκανε το Newsbomb ότι θυσίασε ακόμα κι ένα λεπτό θέμα εθνικής υφής όπως το Σκοπιανό στο βωμό της αναζήτησης ισχυρών πελατών στο γειτονικό κρατίδιο της πΓΔΜ.
Μετά τις κομπορρημοσύνες που ανέφεραν ότι είναι μία από τις πρώτες τράπεζες που δραστηριοποιήθηκαν στα Σκόπια, ήρθε η κριτική. Η αποκάλυψη προκάλεσε έντονες εσωτερικές διεργασίες για την απόδοση ευθυνών. Το αποτέλεσμα είναι ότι αποκαταστάθηκε η τάξη στην ιστοσελίδα της “Alpha Bank” αφού διορθώθηκαν οι αναφορές περί της δήθεν «Μακεδονίας».



Στα επίμαχα σημεία η λέξη αντικαταστάθηκε από τη φράση «στη χώρα», γενικώς κι αορίστως χωρίς να αναφερθεί ρητά και κατηγορηματικά πως το γειτονικό κρατίδιο ονομάζεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή με τα αρχικά FYROM.
Η διόρθωση σημαίνει ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν με την αποκάλυψη του Newsbomb πως πολλά παιγνίδια παίζονται εις βάρος της Ελλάδας, στο όνομα δήθεν της παγκοσμιοποίησης και της διείσδυσης του χρήματος σε υποτιθέμενα άγουρες ή αναπτυσσόμενες αγορές. Από την ενέργεια αυτή ωστόσο προκύπτει άλλη μια διαπίστωση.
Η ηγεσία της Alpha Bank δεν είχε την παραμικρή ευθιξία να ενημερώσει τους πελάτες των 450 καταστημάτων που διαθέτει στο εγχώριο δίκτυό της για τους λόγους που οδήγησαν μια ελληνική τράπεζα, την οποία εμπιστεύθηκαν οι καταθέτες, να εμπλακεί σε ένα εθνικό ζήτημα και να βαφτίσει την πΓΔΜ σε «Μακεδονία». Η διοίκηση της τράπεζας πρέπει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη γιατί προέβη σ’ αυτήν την κίνηση και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με την εμβέλεια της Alpha Bank στην Νοτιοανατολική Ευρώπη να κάνει μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση διατάξεων που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Ενέργειες στη σκιά
Στα κρυφά η τράπεζα διόρθωσε τις αναφορές της στη δήθεν «Μακεδονία» αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη για ένα λάθος, για το οποίο πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τα δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες της πραγματικής Μακεδονίας. Η επαμφοτερίζουσα βαλκανική νομενκλατούρα ενός ψευδεπίγραφου κρατιδίου που αποτελείται από Σλάβους, από Αλβανούς κι από επίγονους ανταρτών που διέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από τους δοκιμαζόμενους Έλληνες. Γι’ αυτό και μόνο η Alpha Bank οφείλει να ζητήσει συγγνώμη με ανακοίνωσή της.
Το λάθος θα μπορούσε να συγχωρεθεί με επαρκείς εξηγήσεις. Ωστόσο επιβλήθηκε σιγή. Ενέργεια, η οποία δεν νοείται πλέον ως μια απλή αμέλεια… Κανείς δεν έδειξε φιλότιμο μετά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά την αποκάλυψη του Newsbomb να τηρηθούν, έστω, τα προσχήματα; Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα γι' αυτήν την απρέπεια που θίγει το εθνικό συναίσθημα.
Την ίδια στιγμή, ο συνήθως λαλίστατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος απέφυγε να κάνει σχόλιο διότι, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, δεν ήθελε να ανοίξει αντιπαράθεση με την τράπεζα. Απορία προκαλεί επίσης η σιωπή του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να βαυκαλίζεται πως θα παραμείνει στην εξουσία χάρη στην επέλαση των επενδυτών από το Κατάρ ή στην προσπάθεια για τη δήθεν διάσωση της χώρας που οδηγεί στην απόγνωση, στη φτώχεια και την εκμετάλλευση από τα ξένα πολυεθνικά τραστ ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Τι είναι αυτό που συμβαίνει πίσω από την πλάτη της κοινής γνώμης; Διότι δεν εξηγούνται διαφορετικά όλες οι αυτές οι περίεργες συμπτώσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου