Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Κομισιόν: ανεύθυνα και παρακινδυνευμένα τα σενάρια για νέα μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=417612

Ζητά εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων
Κομισιόν: ανεύθυνα και παρακινδυνευμένα τα σενάρια για νέα μέτρα

Ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο θα ήταν εκ μέρους της Κομισιόν να υπεισέλθει σε σενάρια περί ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας συνεχίζονται, τόνισε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά την αποχώρηση της τρόικας.


Αντίθετα, επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών.

Διάθεση υποβάθμισης του θέματος της αναβολής των συζητήσεων Αθήνας-τρόικας και από το Βερολίνο, με δηλώσεις του τύπου «η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες» που φθάνουν από την Αθήνα.

Όπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει χωρίς καθυστερήσεις.

Αν πράγματι τις εφαρμόζει, αυτό θα το κρίνει το πόρισμα της τρόικας, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, για να συμπληρώσει ότι «η βάση για την όποια στάση της κυβέρνησης του Βερολίνου θα είναι η επίσημη έκθεση της τρόικας και όχι οι φήμες».

Ειδικότερα, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία, επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, μεταξύ Αθήνας και τρόικας, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και επιστροφή τους σε βιώσιμο δρόμο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Αλταφάζ σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Επιτροπής να υπεισέλθει σε σενάρια περί της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων.

Νωρίτερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η αποστολή της τρόικας σημείωσε «ικανοποιητική πρόοδο» στις συζητήσεις που είχε στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κοινή αντιπροσωπεία των τριών οργανισμών αποχώρησε προσωρινά από την Αθήνα, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, καθώς και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, η κοινή αντιπροσωπεία προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, στιγμή κατά την οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει οι ελληνικές αρχές το τεχνικό αυτό έργο, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόϊκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου