Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ανησυχίες για την απασχόληση έπληξαν τη Wall Street

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.240,26-253,31 -2,20%  
  Nasdaq2.480,33-65,71 -2,58%  
Η Wall Street σήμερα

Σε μέγγενη ισχυρών ρευστοποιήσεων παρέμεινε εγκλωβισμένη η Wall Street καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας αποδείχθηκαν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι υποψιάζονταν ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την απασχόληση αποδείχθηκαν πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης και οδηγώντας τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς σε βουτιά άνω του 2%.

Ο βιομηχανικός Dow Jones γνώρισε παράλληλα για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τριψήφιες απώλειες έχοντας χάσει 120 μονάδες την Πέμπτη έπειτα από τέσσερις συνεχείς ημέρες κερδών.

Στην εβδομάδα ο Dow σημείωσε κέρδη 0,4%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,2%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε οριακά κέρδη 0,02% σε εβδομαδιαία βάση.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά διαμόρφωσαν σήμερα τα ζοφερά στοιχεία για την αγορά εργασίας. Όπως έδειξε η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία δεν κατάφερε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, αιφνιδιάζοντας αναλυτές και επενδυτές.

Ήταν η χειρότερη επίδοση για τις καταστάσεις μισθοδοσίας από το Σεπτέμβριο του 2010 όταν είχε καταγραφεί μικρή υποχώρηση των θέσεων εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 80.000 τον περασμένο μήνα.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία των δυο προηγούμενων μηνών αναθεωρήθηκαν καθοδικά κατά συνολικά 58.000 θέσεις εργασίας και έδειξαν έδειξαν αύξηση 85.000 θέσεων τον Ιούλιο και 20.000 τον Ιούνιο.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 253,31 μονάδες (-2,20%) κλείνοντας στις 11.240,20 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 65,71 μονάδων (-2,58%) και έκλεισε στις 2.480,30 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 30,45 μονάδων (-2,53%) κλείνοντας στις 1.173,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-8,34%), η Hewlett-Packard (-5,18%) και η JP Morgan Chase (-4,60%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,0314 ή σε ποσοστό 3,42% και έκλεισε στα 0,88 δολ.

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (Federal Housing Finance Agency - FHFA) σχεδιάζει να υποβάλει μηνύσεις κατά των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών επιδιώκοντας αποζημιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενυπόθηκα χρεόγραφα ενέτειναν περαιτέρω τη νευρικότητα.

Η FHFA φέρεται να προετοιμάζεται για την υποβολή μηνύσεων κατά των τραπεζών μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η ομοσπονδιακή υπηρεσία θα υποστηρίξει ότι οι τράπεζες δεν γνωστοποίησαν τα ακριβή στοιχεία για την ποιότητα των χρεογράφων που τιτλοποιήθηκαν και στη συνέχεια πουλήθηκαν σε επενδυτές πριν την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Μεταξύ των τραπεζών αναμένεται να είναι όλα τα "βαριά" ονόματα της βιομηχανίας όπως η Bank of America Corp., η J.P. Morgan Chase & Co, η Goldman Sachs Group Inc. και η Deutsche Bank AG

Η FHFA φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει μηνύσεις ώστε να εξασφαλίσει αποζημιώσεις για ζημιές από τίτλους που έχουν πλέον περάσει στους κολοσσούς της στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac.

Μεταξύ άλλων η FHFA θα υποστηρίξει ότι οι τράπεζες δεν προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων στα συγκεκριμένα χρεόγραφα και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν αποδείξεις ότι τα εισοδήματα των δανειοληπτών ήταν παραποιημένα ή υπερτιμημένα. Τα χρεόγραφα που στηρίζονταν σε αυτά τα ενυπόθηκα δάνεια έχασαν γρήγορα την αξία τους όταν αρκετοί από τους δανειολήπτες αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις πληρωμές τους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου