Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμάς: Άδικη η έκθεση του ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=89816&catID=14
Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση του ισραηλινού ναυτικού στο διεθνή στολίσκο που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας το Μάιο του 2010 είναι «άδικη» και «δυσανάλογη», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.


«Η έκθεση του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση κατά του (τουρκικού πλοίου) Mavi Marmara είναι άδικη και δυσανάλογη. Επιτρέπει στη δύναμη κατοχής (το Ισραήλ) να αποποιείται των ευθυνών της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα το 2010 υπογραμμίζει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού ήταν «υπερβολική», σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα New York Times.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα και προκάλεσε κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, σημειώνει ωστόσο ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός της Γάζας είναι νόμιμος βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Η απόφαση του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο του πλοίου με τέτοια ισχύ σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή του αποκλεισμού και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ήταν υπερβολική και παράλογη», καταλήγει η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον πρώην Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Παλμερ.

Το κείμενο προσθέτει, ωστόσο, ότι ο στόλος των έξι πλοίων, «ενήργησε απερίσκεπτα στην προσπάθειά του να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό» που είχε δημιουργηθεί γύρω από τη Γάζα, παλαιστινιακού εδάφους, που ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έκθεση καλεί το Ισραήλ να κάνει την «κατάλληλη δήλωση συγγνώμης" για την επιδρομή και να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των οκτώ Τούρκων και ενός Αμερικανού τουρκικής καταγωγής οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση, καθώς και στους τραυματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου