Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

"Γαλλία και Γερμανία οι κύριοι υπεύθυνοι της κρίσης χρέους"

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15359996,00.html

Επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους, το Ρόιτερς αναφέρει ότι πιθανότατα σήμερα Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου θα εγκρίνει τις απαιτούμενες για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης αλλαγές.

 

Ασαφές παραμένει όμως εάν και με ποιόν τρόπο θα γίνει αναφορά στις εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία από την Ελλάδα. Το θέμα των εγγυήσεων θα απασχολήσει άλλωστε έκτακτη συνάντηση των υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας την ερχόμενη Τρίτη στο Βερολίνο.
 
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Ολλανδού υπ. Οικονομικών ντε Γιάγκερ προς τους ανταποκριτές ξένου τύπου, με τις οποίες επέρριψε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε Γαλλία και Γερμανία.
Με την παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας οι δυο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης έδωσαν το κακό παράδειγμα στους υπόλοιπους, όπως είπε. Υπογράμμισε πάντως ότι η Ολλανδία συνεχίζει να στηρίζει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Στα μάτια πολλών, είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου τα τελευταία 10 χρόνια πολλά δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, αλλά ο ίδιος, ως υπ. Οικονομικών, πρέπει να αποφασίζει σε μια ρεαλιστική βάση και να συμβάλει σε ο,τιδήποτε διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρώ.
 
"Η ΝΔ εξαπάτησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς"
 
Για εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα έκανε λόγο ο ΤριτίνΓια εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα έκανε λόγο ο ΤριτίνΔριμεία επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο επικεφαλής της κ.ο του κόμματος των Γερμανών Πρασίνων. Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση Σρέντερ, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ως υπουργός, ήταν εκείνη που προχώρησε σε χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, ο Γιούργκεν Τριτίν απαντά ότι ήταν ένα πρόβλημα που μπορούσε να το χειριστεί κανείς και σε κάθε περίπτωση είχαν συμφωνήσει σε αυτό και οι 15 τότε χώρες μέλη. Αυτό που δεν μπορούσενα φανταστεί κανείς, λέει, ήταν ότι μια συντηρητική κυβέρνηση, και μάλιστα αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα παραβίαζε εκ προθέσεως και βάσει σχεδίου τα συμφωνηθέντα και ότι στην ουσία θα εξαπατούσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι εγκληματικές ενέργειες (που έγιναν στην Ελλάδα) δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί από κανέναν. Υπεύθυνοι θα πρέπει να θεωρούνται αυτοί που εξαπάτησαν και όχι εκείνοι που εξαπατήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία.
 
Κώστας Συμεωνίδης / DPA / DAPD / RTRD
 
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου