Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Τριμερής συνάντηση την Τρίτη στο Βερολίνο για τις εγγυήσεις του νέου δανείου προς την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GRΟι φινλανδικές απαιτήσεις για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα ώστε να συνεισφέρει το μερίδιο της στο δεύτερο πακέτο στήριξης, θα συζητηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, σε συνάντηση στο Βερολίνο των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη γερμανική κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Η απαίτηση της Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τθς άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με κάποιες από αυτές να προβάλλουν ανάλογες αξιώσεις.

Αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η συνεχιζόμενη διαμάχη για τις εγγυήσεις θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δεύτερο πακέτο στήριξης.


Παράλληλα, η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η έναρξη πολιτικών διεργασιών για την έκτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ περιπλέκει τις πολιτικές διεργασίες για την υπέρβαση του προβλήματος που έχει ανακύψει.

Εν τω μεταξύ, η αρμόδια επιτροπή του φινλανδικού κοινοβουλίου αναμένεται να εγκρίνει, την Παρασκευή, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αναφορά στο επίμαχο θέμα των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε εβδομαδιαίο φινλανδικό έντυπο το 49% των Φινλανδών δήλωσε ότι η χώρα τους θα πρέπει να εξαιρεθεί τελείως από τον νέο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Το 34% δήλωσε πως η χώρα θα πρέπει να μετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ το 17% δήλωσε αναποφάσιστο.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες επέρριψε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους σε Γαλλία και Γερμανία.

Με την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας οι δυο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης έδωσαν το κακό παράδειγμα στους υπόλοιπους, είπε, σύμφωνα με την Deutsche Welle και υπογράμμισε ότι η Ολλανδία συνεχίζει να στηρίζει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Στα μάτια πολλών, είπε, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου τα τελευταία 10 χρόνια πολλά δεν έγιναν όπως θα έπρεπε, αλλά ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, είπε πως πρέπει να αποφασίζει σε μια ρεαλιστική βάση και να συμβάλει σε ο,τιδήποτε διασφαλίζει τη σταθερότητα του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου