Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Η Γερμανία θέλει Επίτροπο για την Ελλάδα

H Γερμανία θέλει την Ελλάδα να παραχωρήσει την κυριαρχία για αποφάσεις στη φορολογία και τις δαπάνες σε έναν «Επίτροπο προϋπολογισμού» της ευρωζώνης προκειμένου να διασφαλίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αντίγραφο πρότασης που έχουν στο αρχείο τους οι «Financial Times».

Σε ό,τι θα ισοδυναμούσε με μία απίστευτη επέκταση του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ ένα κράτος μέλος, ο νέος επίτροπος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο σε αποφάσεις προϋπολογισμού που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση αν δεν είναι σύμφωνες με τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές. Ο νέος διαχειριστής, που θα οριστεί από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αναλάβει την ευθύνη ώστε να επιβλέπει το σύνολο των δαπανών από την ελληνική κυβέρνηση.


Σύμφωνα με την πρόταση που έχουν στη διάθεσή τους οι FT, «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί υπό ένα αυστηρό σύστημα διεύθυνσης κι ελέγχου». Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τη μετάθεση της δημοσιονομικής κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Αθήνα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει έναν νόμο για τη μόνιμη διαχείριση των δαπανών, ώστε να εξυπηρετήσει το χρέος της «πρώτον και κυρίως».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου