Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Σάρωσε την Ευρωζώνη η S&P

Πολλαπλό «χτύπημα» στην καρδιά της Ευρωζώνης κατάφερε η Standard & Poor’s προχωρώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του οίκου, που δημοσιοποιήθηκε αφού ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση της Wall Street, η Γαλλία και η Αυστρία υποβαθμίζονται κατά μία βαθμίδα, χάνοντας όμως έτσι την κορυφαία αξιολόγηση (ΑΑΑ), γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην προσπάθεια ανάταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά, από τη στιγμή που Γαλλία και Γερμανία αποτελούν τους κύριους χρηματοδότες – «εγγυητές» του Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF) και η αρνητική αυτή εξέλιξη με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία απειλεί την ίδια τη δυναμική και πάντως σίγουρα τη ‘δύναμη πυρός’ του Ταμείου! Mάλιστα και οι προοπτικές της γαλλικής οικονομίας (outlook) χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου ως αρνητικές!
Παράλληλα η S&P  υποβάθμισε κατά δύο κλίμακες την Ιταλία, (από Α σε ΒΒΒ+) όπως και την Ισπανία (από ΑΑ- σε Α) και την Πορτογαλία (στην κλίμακα ΒΒ, με δυο λόγια σε junk!).

Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο διατηρούν την ανώτατη πιστοληπτική τους θέση καθώς η S&P διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγησή τους, πλην όμως για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία ο οίκος διατηρεί πλέον αρνητικές προοπτικές (outlook) κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε πιθανή υποβάθμισή τους σε βάθος 12 έως 18 μηνών!
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών στην δραματική αυτή εξέλιξη ποικίλλουν. Πρώτος όλων αντέδρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν ο οποίος δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν ισοδυναμεί με καταστροφή, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι ικανοποιητική και η αξιολόγηση με "ΑΑ+".

Ο κ. Μπαρουάν,  επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είχε προειδοποιηθεί ότι θα υποβαθμιστεί κατά μια βαθμίδα και ανέφερε πως ο Πρόεδρος Σαρκοζί συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς του και δεσμεύτηκε να προωθήσει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές πολιτικές.
H Γερμανίδα Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις υποβαθμίσεις, τονίζοντας ότι θα το πράξει όταν θα έχει τα πλήρη στοιχεία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του υποβάθμισε στις δηλώσεις του τη σημασία των υποβαθμίσεων της S&P. Μιλώντας στο δίκτυο RTL τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης» για να συμπληρώσει πως «δεν είναι νέο ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές αναφορικά με την ευρωζώνη»…

Αντιθέτως λάβρος και … εριστικός εμφανίστηκε ο εκ των επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, κύριος Μίχαελ Φουκς. Ο οποίος αφού αρχικά δήλωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν πολιτικά παιχνίδια και οι υποβαθμίσεις εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα, στη συνέχεια απαίτησε (!) από την S&P να υποβαθμίσει και την Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ που είναι και οι δύο υπερχρεωμένες χώρες!

Σε κάθε περίπτωση μετά και τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών ο πλήρης κατάλογος των ευρωπαϊκών κρατών που διατηρούν την ανώτατη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P έχει ως εξής:
Ελβετία, Σουηδία, Λουξεμβούργο,  Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία και Βρετανία.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου