Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ήταν προστατευόμενο μνημείο Κατεδάφισαν οι Τούρκοι μέρος του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου!

Πράγματα αδιανόητα για μια χώρα που φιλοδοξεί να παρουσιαστεί σαν πρότυπο δημοκρατίας και ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο συμβαίνουν στην Τουρκία.

Το Δεκέμβριο του 2011, όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, καταστράφηκαν τμήματα του τείχους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου της Κωνσταντινούπολης για να οικοδομηθεί πενταόροφο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι θέλοντας να κρύψουν το βανδαλισμό τοποθέτησαν ένα ξύλινο... παραβάν μπροστά από το γκρεμισμένο τείχος!


Κατόπιν παραπόνων που διατύπωσαν ιδιοκτήτες παρακείμενων καταστημάτων, στις 14 Δεκεμβρίου του 2011 ειδικοί του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης μετέβησαν στο συγκεκριμένο χώρο και αντίκρισαν ένα θέαμα που τους σόκαρε: Ο χώρος είχε απομονωθεί με ένα πανύψηλο τοίχος από ψευδοδοκούς, έτσι ώστε να μη μπορεί κανείς να δει τι γίνεται στο εσωτερικό του. Εκεί, είχαν αποκαλυφθεί τα κτίσματα του Βυζαντινού ανακτόρου, αλλά η σκαπάνη είχε προλάβει να γκρεμίσει έναν τοίχο του, πάχους 4 μέτρων και ύψους 10 μέτρων. Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι επέστησαν την προσοχή στα συνεργεία ότι αυτό που έκαναν ήταν παράνομο και έπρεπε να σταματήσει, όμως εκείνοι συνέχισαν τις εργασίες. Την επόμενη μέρα, υπεβλήθη αναφορά τόσο στην 4η Επιτροπή Προστασίας, όσο και στο δήμο του Φατίχ. Ωστόσο, η απόφαση απαγόρευσης εκδόθηκε έναν μήνα μετά, στις 18 Ιανουαρίου 2012. Στο μεταξύ το υπό ανέγερση κτίσμα είχε προχωρήσει κατά πέντε ορόφους και είχε φτάσει στη φάση τοποθέτησης της στέγης!
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, ο δήμος του Φατίχ ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιευθείσες φωτογραφίες δεν ανήκουν στην συγκεκριμένη οικοδομή, γεγονός που έδωσε αφορμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο να υποβάλει έκθεση στο υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν θολωτές εισόδους μεταξύ των κτισμάτων του Ανακτόρου να έχουν εγκλωβιστεί στο μπετόν των θεμελίων του υπό ανέγερση ξενοδοχείου! Στο δημοσίευμα οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι χάθηκε «μέσα από τα χέρια» τους ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό κτίσμα και επιμένουν ότι οι υπαίτιοι πρέπει να τιμωρηθούν.


Σήμερα, με μια σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο των Εξωτερικών ζητά από την Άγκυρα να διασφαλίσει την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων εντός της τουρκικής επικράτειας.

Μάλιστα, το υπουργείο των Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις συστηματικής σύλησης της νεκρόπολης και υπόσκαφων τάφων σε βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής Τσατάλτζα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, λόγω πλημμελούς προστασίας του μνημείου, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος.

Η κατεδάφιση τμήματος των τειχών του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου (Ιερόν Παλάτιον) στην περιοχή Σουλτάναχμετ, προκειμένου να ανεγερθεί ξενοδοχείο, παρά το γεγονός ότι και ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος είχε χαρακτηριστεί πρώτης τάξεως προστατευόμενος χώρος, είναι ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις του τουρκικού κράτους απέναντι στα ελληνικά πολιτιστικά μνημεία.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι προσφάτως ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας, ο οποίος λειτουργούσε ως μουσείο, μετατράπηκε σε τέμενος, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, καθώς ο ναός της Αγίας Σοφίας συνδέεται στενά με κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του χριστιανισμού και συγκριμένα με την πρώτη και έβδομη Οικουμενικές Συνόδους.

"Πιστεύουμε ότι τα πολιτιστικά μνημεία που έχει κληροδοτήσει η ιστορία και η γεωγραφία, ανεξαρτήτως εθνικής ή θρησκευτικής ταυτότητας, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας και να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός. Αποτελεί πάνω από όλα χρέος έναντι των επερχόμενων γενεών", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: "Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα επιληφθούν των θεμάτων αυτών, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη των πολυάριθμων ελληνικών και χριστιανικών μνημείων, που βρίσκονται στην επικράτεια της χώρας".

Πρέπει να επισημανθεί ότι όταν κατεδαφίστηκαν τα τείχη του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου, κανένας Τούρκος αρμόδιος δεν μίλησε για το θέμα, πλην του προέδρου του Συνδέσμου Αρχαιολόγων Νετζμί Κουρούλ.
Ο κ. Κουρούλ είχε χαρακτηρίσει βανδαλισμό την κατεδάφιση μέρους του Μεγάλου Βυζαντινού Ανακτόρου. "Πώς μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Πού είναι ο Δήμος; Είναι περίεργο που δεν το είδε κανείς. Θα πρέπει να πρόκειται για κάποιον που έχει ισχυρό υποστηρικτή.

Τι θρασύτητα είναι αυτή ενώ ο σχετικός υπ. αρ. 2863 Νόμος προβλέπει για αυτές τις περιπτώσεις ποινή φυλάκισης; Νόμος υπάρχει αλλά στα χαρτιά. Δεν υπάρχει εφαρμοστής του Νόμου. Το ξενοδοχείο Four Seasons παλαιότερα κατασκευάστηκε πάνω σε βυζαντινό ανάκτορο. Φαίνεται ότι έχουν ενθαρρυνθεί από αυτό", είχε σημειώσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Αρχαιολόγων.


ΠΗΓΗ protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου