Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

"Δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν ξανά μισθοί και συντάξεις"...

Αύξηση της ύφεσης, της ανεργίας και πρόσθετα σκληρά μέτρα έως και το 2013, με πιθανές περικοπές μισθών και συντάξεων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη «αρνητικών σεναρίων» εξόδου της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση που αποτύχει η εφαρμογή του προγράμματος.

Ειδικότερα,  απαντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Μέρκελ, Σόιμπλε και Τόμσεν ξεθεμελιώνουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης και ότι τα στοιχεία που έδωσε ο Τόμσεν στο ευρωκοινοβούλιο για τους μισθούς της Ελλάδας είναι ψευδή» , ο πρωθυπουργός απάντησε πως «αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν  στο κεντρικό σενάριο είναι αρνητικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα».
Ραβασάκι  με μέτρα 12 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβέρνηση

Εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα μέτρα που θα επιφέρουν περικοπές ύψους 12 δις από κρατικές δαπάνες σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο  «ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές αποφάσεις».

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδήμος είπε «σύμφωνα με το νέο οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να μειωθούν κατά 12 δις ευρώ οι κρατικές δαπάνες, έχουν ξεκινήσει μελέτες υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να συγκεντρωθεί η στατιστική βάση, να γίνει κατηγοριοποίηση των δαπανών

Θα γίνουν προτάσεις πριν από το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές αποφάσεις… Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια ώστε η μείωση δαπανών να είναι τέτοια που να περιορίζει τη σπατάλη και να μη μειώνονται τα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο».
Έρχονται ακόμη πιο μαύρες μέρες

 Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαδήμος περιέγραψε με μελανά χρώματα τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως και το 2013 για την ελληνική οικονομία αλλά και για τους Έλληνες φορολογούμενους. Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το μέλλον αλλά όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2012 θα συνεχιστεί η ύφεση και πιθανόν να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας και ότι η πραγματική οικονομία θα παραμείνει αδύνατη και στο μεγαλύτερο μέρος του 2013…» συμπλήρωσε ότι «Οι πολιτικές που ενσωματώνονται στο πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστούν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα, αν αυτό δεν γίνει δεν μπορούμε να αναμένουμε αποτελέσματα» και επανέλαβε πως «Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μείωση εισοδημάτων και αύξηση ανεργίας.  Δυστυχώς η ύφεση και η μείωση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, δεν είναι όμως μόνο συνέπεια των αρνητικών συνεπειών εφαρμογής του προγράμματος. Οι συνθήκες αυτές εκτιμώνται και θα είναι προσωρινές. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και σταδιακά η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα διαμορφωθούν συνθήκες για ανάπτυξη με μόνιμο και σταθερό τρόπο. Να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, σε διάλογο που είχε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος τον ρώτησε αν θα υπάρξουν μέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: "Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι επιδίωξη να μην υπάρξουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση"...

Παράλληλα σημείωσε ότι επισήμανε πως «δεν είχαμε καταφέρει τη νέα στήριξη της χώρας με 130 δισ. ευρώ η χώρα θα είχε οδηγηθεί σε καταστροφή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ρόδινος ο δρόμος, παρά την αναδιάρθρωση του χρέους στο τέλος του 2020 το χρέος θα είναι αρκετά χαμηλότερο του 120% αν εφαρμοστεί η πολιτική που είχε υιοθετηθεί. Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πιστεύω ότι είναι εφικτό όχι γιατί θα υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις των φορολογουμένων αλλά γιατί λόγω των μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία… Ο συνδυασμός της περιστολής των δαπανών και η ανάκαμψη της ανάπτυξης θα συντελέσουν στο να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα».
 

Κάλυψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για τα ομόλογα των ΝΠΔΔ

Επιπλέον απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα περι «αυθαίρετης» μετατροπής των αποθεματικών των ΝΠΔΔ σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Παπαδήμος απάντησε πως «Οι καταγγελίες ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τα συγκεκριμένα ερωτήματα για την διαχείριση των διαθεσίμων στηρίζονται σε εσφαλμένες παραδοχές και πληροφορίες…

Οι τοποθετήσεις αυτές στους λογαριασμούς έγιναν με την βούληση των φορέων και όχι εν αγνοία τους. Στο πλαίσιο της διαχείρισης του κοινού κεφαλαίου είναι δυνατό να επενδύεται μέρος των κεφαλαίων με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει επάρκεια κάλυψης των αναγκών τους. Ο ισχυρισμός ότι η ΤτΕ μετέφερε διαθέσιμα κεφάλαια στο κοινό κεφάλαιο και τα επένδυσε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και μετά τα κούρεψε είναι εσφαλμένος. Η ΤτΕ δεν απέκτησε νέα ομόλογα το 2012.

Ενώ εξήγησε ότι «Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του PSI όλοι οι κάτοχοι ομολόγων πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο δεν είναι νομικά εφικτό να αποκατασταθούν οι ζημιές των ταμείων από την μείωση του χρέους, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής η πολιτεία έχει στηρίξει και θα στηρίξει τα ταμεία για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου