Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μετά από τις δηλώσεις Παπαδήμου το Reuters λέει ότι... Ζητούν από τις χώρες να ετοιμαστούν για έξοδο της Ελλάδας

Την επεξεργασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ φέρεται να ζήτησε το Eurogroup Working Group από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, όπως επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

«To Eurogroup Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση του τί συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι είναι πραγματικός ο κίνδυνος εξόδου της χώρας. 
 
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το πρακτορείο υποστηρίζει πως είδε σχετικό έγγραφο και σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στις οποίες περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν αναφορικά με αυτό το ενδεχόμενο. 

Την ίδια ώρα η Bundesbank σε έκθεσή της αναφέρει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες ενισχύσεις και για τη μή τήρηση των συμφωνηθέντων στο οικονομικό πρόγραμμα και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί η Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα επωμιστεί τις συνέπειες. 
 
"Δεν έχω ιδέα", λέει ο Ολάντ

O Φρανσουά Ολάντ, ερωτηθείς για το σxέδιο έκτακτης ανάγκης που φέρεται να εξέδωσε το Eurogroup Working Group, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λάβει γνώση. Ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του κανένα σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ότι η Γαλλία δεν χρειάζεται να καταστρώσει κανένα σχέδιο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Δεν έχω καμία πληροφορία και εξάλλου δεν το εξετάζω γιατί αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για κάτι τέτοιο. Αρνούμαι» τόνισε. 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό είχε προτείνει τη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας «καταστροφικής» εξόδου από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση.«Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Ελληνες κάποιου είδους προοπτική» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Κατά τη συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με την Αγκελα Μέρκελ ετέθη το θέμα μίας πρόσθετης κίνησης, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην οικονομία της», είπε αναφερόμενος στην γαλλο-γερμανική συνάντηση της 15ης Μαΐου. "...η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στην ευρωζώνη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε ", πρόσθεσε.

Διαψεύδει και το υπουργείο Οικονομικών

Την ίδια ώρα, και το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου