Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος 30% στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», από τη λίστα με τους 54.000 Ελληνες που έχει στη διάθεσή του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος προκύπτει ότι το συνολικό ποσό των ελληνικών καταθέσεων στις τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Κύπρου, του Λιχτενστάιν, της Σιγκαπούρης, της Γερμανίας και άλλων χωρών για τα έτη 2009, 2010, 2011 ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ. Επειτα από συστηματικούς ελέγχους που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαπίστωσε ότι περίπου 27.000 Ελληνες έχουν αδήλωτες καταθέσεις 11 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου με έναν φόρο 30% μπορούν να εισπραχτούν για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 3,3 δισ. ευρώ. Οι διασταυρώσεις αποκάλυψαν ότι πάνω από 5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν 750 άτομα, άνω των 2 εκατ. 1.727 φυσικά πρόσωπα, πάνω από 1 εκατ. 4.000 φορολογούμενοι, 300.000 ευρώ και πάνω 28.000 Ελληνες πολίτες και άνω των 100.000 ευρώ 54.000 πολίτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξετάζουν τα εξής σενάρια αναφορικά με τα αδήλωτα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ: 

  • Να καλέσει η Εφορία και τους 27.000 φορολογούμενους και να αποδείξουν πού βρήκαν τα χρήματα. Στην αρχή θα κληθούν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ και με την πάροδο του χρόνου και οι υπόλοιποι. Εάν δεν δικαιολογηθούν τα ποσά, να θεωρηθούν ως εισόδημα και να φορολογηθούν με βάση την υπάρχουσα κλίμακα φορολογίας που φτάνει το 45%. Η διαδικασία θεωρείται και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.
  • Να επιβληθεί κλιμακωτός φόρος από 15% έως 35% ανάλογα με το ύψος του ποσού. 
  • Να επιβληθεί εφάπαξ φορολογία 30% σε όλο το ποσό χωρίς να κληθούν από την Εφορία οι φορολογούμενοι. Η ΓΓΠΣ θα πάρει όλα τα στοιχεία και θα στείλει απευθείας το σημείωμα με τον φόρο στο σπίτι του φορολογούμενου, στο μοντέλο των γερμανικών και βρετανικών ελεγκτικών αρχών. Ο φορολογούμενος δεν θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί, καθώς αυτομάτως θα περάσει στα αρχεία της Εφορίας. Εάν δεν πληρώσει, θα τρέχουν οι προσαυξήσεις κ.λπ. Στην αρχή το σημείωμα θα σταλεί σε 4.750 άτομα, δηλαδή σε όσους έχουν αδήλωτες καταθέσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ. 

Το πιο πιθανόν είναι να υιοθετηθεί η διαδικασία του τρίτου σεναρίου. Τα ονόματα των 54.000 φορολογουμένων παρέδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιο Στασινόπουλο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. 

Πώς όμως έφτασε το ΣΔΟΕ να «τσιμπήσει» τους φορολογούμενους αυτούς; Από τις αρχές του 2010, οπότε άρχισε να εντείνεται η φημολογία περί ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ, αρκετοί Ελληνες άρχισαν να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είχε τότε παρατηρηθεί το φαινόμενο να μεταφέρουν ολόκληρα χαρτοφυλάκια μετοχών και ομολόγων σε τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Κύπρου κ.α. Η φυγάδευση κεφαλαίων συνεχίστηκε και το 2011 και το 2012. Στις αρχές μάλιστα του 2012 το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και πήρε όλα τα εμβάσματα όλων όσοι «έδιωξαν» τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. 

Στη συνέχεια τα ονόματα αυτά δόθηκαν στη ΓΓΠΣ, έτσι ώστε να ελεγχθούν οι φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 5 ετών για να διαπιστωθεί αν τα χρήματα αυτά προέρχονται είτε από εισοδήματα είτε από πωλήσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Μεγάλο βάρος δόθηκε στην αρχή στα ποσά άνω των 500.000, στη συνέχεια στα ποσά άνω των 300.000 και μετά στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ. 

Τι απέγινε η λίστα της Λαγκάρντ με 1.991 'Ελληνες φοροφυγάδες;
Τις τελευταίες εβδομάδες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάρχει μια απορία: τι απέγινε η περίφημη λίστα Φαλτσιάνι, η οποία παραδόθηκε το 2010 από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ (νυν επικεφαλής του ΔΝΤ) στην ελληνική κυβέρνηση - και για την ακρίβεια στον πρώην υπουργό των Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου;

Η απορία υπάρχει καθώς ουδείς στο υπουργείο Οικονομικών ή στα γραφεία του ΣΔΟΕ έχει δει αυτή τη λίστα, την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες υποχρέωσαν 22.000 φορολογούμενους να πληρώσουν σε φόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ από μαύρα χρήματα τα οποία είχαν κρύψει για τα καλά στην Ελβετία και συγκεκριμένα στην HSBC. 

Ο Εβρέ Φαλτσιάνι ήταν ένας υψηλόβαθμος τραπεζικός υπάλληλος της HSBC (τμήμα ΙΤ) στη Γενεύη. Κάποια στιγμή αποφασίζει να αντιγράψει τα ονόματα 24.000 πελατών σε έναν φορητό υπολογιστή. Ο σκληρός δίσκος περιείχε -εκτός από τα ονόματα- τους λογαριασμούς και φυσικά το ύψος των καταθέσεων. 

Στη συνέχεια φεύγει από την Ελβετία για τον Λίβανο, όπου προσπαθεί να διαπραγματευτεί με διάφορες τράπεζες την πώληση των στοιχείων με το όνομα Ruben El-Chidiak. Τον Δεκέμβριο του 2008 συλλαμβάνεται από Γάλλους αξιωματικούς και παραδίδει (ή, κατ’ άλλους, πουλάει) τα στοιχεία στην κυβέρνηση Σαρκοζί στις αρχές του 2009. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προσφέρει πλήρη προστασία στον Φαλτσιάνι. Αποκρυπτογραφώντας τον σκληρό δίσκο οι φορολογικές αρχές της χώρας με τη βοήθεια του έμπειρου πρώην πληροφορικάριου της HSBC διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων περίπου 3.000 γαλλικά ονόματα, 5.800 ιταλικά, 6.000 βρετανικά, 5.000 γερμανικά και 1.991 ελληνικά ονόματα, εταιρειών και φυσικών προσώπων. Η γαλλική κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος, παρέδωσε τα ονόματα, μεταξύ άλλων, στις ιταλικές, βρετανικές και γερμανικές αρχές. 

Ηταν τόσο τρανταχτές οι περιπτώσεις ώστε οι βρετανικές φορολογικές αρχές έστειλαν αμέσως ειδικά σημειώματα στους Αγγλους φορολογούμενους δίνοντάς τους άμεση αμνηστία εάν πλήρωναν τους αναλογούντες φόρους.

Δημοσιοποιήθηκαν μάλιστα και πολλά ονόματα, μεταξύ αυτών και του εκατομμυριούχου ιδιοκτήτη ακινήτων Μάικλ Σάνλι, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ, αφού βρέθηκε να έχει αποφύγει την καταβολή φόρου για μια κληρονομιά που έλαβε από τη μητέρα του. Επίσης του Πατρίς ντε Μεστρ, οικονομικού διαχειριστή της Λιλιάν Μπετανκούρ, της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, της κληρονόμου της αρωματοποιίας Νίνα Ρίτσι και του Ζαν-Σαρλ Μαρσιανί - δεξί χέρι του πολύ δεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά. Ολοι αυτοί υποχρεώθηκαν να εμφανιστούν στην Εφορία.

Η Ισπανία ενημερώθηκε επίσης για τους δικούς της πολίτες που τα ονόματά τους περιέχονταν στους δίσκους του Φαλτσιάνι και η χώρα ανέκτησε 6 δισ. ευρώ από φοροφυγάδες όπως ο πρόεδρος της τράπεζας Sant-ander Εμίλιο Μποτίν. Η Ιταλία, με τη σειρά της, διαπίστωσε ότι φοροδιέφευγαν οι σχεδιαστές μόδας Βαλεντίνο και Ρενάτο Μπαλέστρα.

Οι Γάλλοι έχουν ανακοινώσει ότι από την περίφημη λίστα έχουν εισπράξει σε φόρους 1,1 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και οι Ιταλοί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τότε είχε ενδιαφερθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου. Εκείνη την εποχή υπήρξε η πληροφόρηση ότι η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Λαγκάρντ πράγματι είχε παραδώσει τα 1.991 ελληνικά ονόματα των εταιρειών και των φυσικών προσώπων στον υπουργό Οικονομικών. Εκτοτε η τύχη του εγγράφου με τα ονόματα αγνοείται. Το ερώτημα είναι τι απέγιναν. Στο ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν σήμερα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αδυνατούν να εξηγήσουν πού είναι η περίφημη λίστα, εάν κρατήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ή παραδόθηκε στον τότε επικεφαλής του Σώματος κ. Γιάννη Καπελέρη. 

Αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, ο κ. Καπελέρης θα έπρεπε να αναθέσει την υπόθεση με άκρα μυστικότητα σε υπαλλήλους του Σώματος. Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ. Αρα, λένε στην κυβέρνηση, το πιθανότερο που έχει συμβεί είναι ότι τα ονόματα τα έχει πάρει ο κ. Παπακωνσταντίνου και δεν ενημέρωσε στη συνέχεια τον επόμενο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Το «ΘΕΜΑ» επικοινώνησε με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, ο οποίος τόνισε: «Πράγματι, και εγώ θυμάμαι ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τη λίστα με τα ονόματα, όμως εγώ ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν την πήρα ποτέ στα χέρια μου». 

Απαντες διαβεβαιώνουν ότι η λίστα ήρθε στην Ελλάδα μέσω διπλωματικών οδών. Ανώτατος αξιωματούχος της σημερινής κυβέρνησης είπε στο «ΘΕΜΑ»: «Επικοινωνήσαμε με τις γαλλικές και γερμανικές φορολογικές αρχές, οι οποίες μας διαβεβαίωσαν ότι τα ονόματα με τους Ελληνες έχουν σταλεί στην Ελλάδα ήδη από το 2010».

Δικηγόρος από μεγάλο νομικό γραφείο της Αθήνας και της Γενεύης ανέφερε ότι «πριν από πολλούς μήνες Γάλλος εισαγγελέας είχε δηλώσει στον Τύπο ότι πράγματι υπάρχουν ελληνικά ονόματα στη λίστα Φαλτσιάνι και έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές». Εκφράζει ταυτόχρονα την απορία του για την απροθυμία των ελληνικών αρχών να ασχοληθούν με τέτοιου είδους ζητήματα, ενώ νομικές πηγές στη Γενεύη επέμεναν ότι έως το 2010 «οι Ελληνες πελάτες είναι, μετά τους Αραβες, η δεύτερη πολυπληθέστερη ομάδα»...

Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία είναι έως και σήμερα υψηλές και εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 60 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία είναι αμφίβολο εάν έχουν φορολογηθεί. Πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενες στην υπόθεση Φαλτσιάνι, είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι ανάμεσα στα άτομα που ειδοποιήθηκαν από την HSBC στη Γενεύη ότι το όνομά τους υπεκλάπη από τον Φαλτσιάνι είναι και ένας πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου