Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Νέα εμπόδια στο κυπριακό Μνημόνιο βάζουν οι Γερμανοί

Λευκωσία: Νέους σκοπέλους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ενδέχεται να αντιμετωπίσει η αίτηση της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» κοινωνικά σύνολα στη Γερμανία κάνουν σκέψεις για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα εν λόγω κοινωνικά σύνολα, τα οποία υποκινούνται από πολιτικούς κύκλους στη Γερμανία, αμφισβητούν κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον ESM, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ως εκ τούτου, κάνουν σκέψεις για προσφυγή στο γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να διευκρινισθεί κατά πόσον η αίτηση της Κύπρου καλύπτεται από το άρθρο 6 της Συνθήκης του ESM, το οποίο ορίζει ότι παρέχεται χρηματοδοτική στήριξη «εάν είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης στο σύνολό της και των κρατών-μελών της». 

Έγκυρη κοινοτική πηγή, η οποία μίλησε στον «Φ», δεν έκρυψε την ανησυχία της καθώς σε περίπτωση προσφυγής γερμανικών συνόλων στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, τότε θα προκληθεί, αν μη τι άλλο, νέα καθυστέρηση στην έγκριση του κυπριακού Μνημονίου, ενδεχομένως πέρα και από το νέο «ορόσημο» του Μαρτίου, καθώς όλα πλέον θα τελούν υπό την αίρεση (χρονική και ουσιαστική) των αποφάσεων των Γερμανών δικαστών. Μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη, σημείωσε  η ίδια πηγή, «θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την Κύπρο, η οποία, δεν είναι μυστικό, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας και κινδυνεύει με πτώχευση».

Το θέμα της «συστημικότητας» ή μη της περίπτωσης της Κύπρου, της πρόκλησης δηλαδή «συστημικής κρίσης» στην Ευρωζώνη σε περίπτωση πτώχευσης της νήσου, αναδεικνύεται τις τελευταίες μέρες, από γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικούς κύκλους στη χώρα, ως μείζον ζήτημα. Εκτιμάται δε, ότι αποτελεί, μαζί με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, τρία από τα βασικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυπριακή κυβέρνηση στη διαδρομή για συνομολόγηση μνημονίου.

Ο «χορός» της αμφισβήτησης της «συστημικότητας» της Κύπρου ενισχύθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του Eurogroup, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέδειξε ότι οι κανόνες διάσωσης από τον ESM προϋποθέτουν ότι «πρέπει να υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της».

Ο κ. Σόιμπλε απέφυγε να πει κατά πόσον η περίπτωση της Κύπρου καλύπτεται από την εν λόγω πρόνοια. «Θα δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος, αφήνοντας «στον αέρα» το κυπριακό Μνημόνιο.

Ακόμη χειρότερη ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής για θέματα προϋπολογισμού στο γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ. Ο Γερμανός βουλευτής δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «πέραν από το μνημόνιο, τίθεται το βασικό ερώτημα κατά πόσον η Κύπρος είναι καν συστημικής σημασίας για την Ευρωζώνη λόγω του μικρού μεγέθους της, αλλά και της ελάχιστης σύνδεσής της με τις χρηματαγορές. Το μοναδικό επιχείρημα το οποίο θεωρείται υπέρ είναι ότι μέχρι στιγμής δεν χρεοκόπησε καμία χώρα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο κ. Σνάιντερ, σημειώνοντας μεν ότι αναμένει με ανυπομονησία τις τοποθετήσεις της ΕΚΤ, αλλά αφήνοντας αιχμές για την αμεροληψία της. «Εάν η ΕΚΤ είναι όντως ανεξάρτητη, είναι αμφίβολο. Εξάλλου, ήδη στηρίζει  την Κύπρο με έκτακτα δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΚΤ έγινε ήδη ένας μεγάλος πιστωτής», κατέληξε ο Γερμανός σοσιαλιστής βουλευτής.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα της «συστημικότητας» της Κύπρου ενδέχεται να καταστεί μια από τις «καυτές πατάτες» στα χέρια της νέας κυπριακής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Η ανακίνηση του ζητήματος εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία προκαλεί πονοκέφαλο στην ΕΕ αλλά και στη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έσπευσαν ήδη να δηλώσουν ότι ενδεχόμενη πτώχευση της Κύπρου θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» ότι «είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η Κύπρος προκειμένου να διασφαλίσουμε την Ευρωζώνη στο σύνολό της», υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το πόσο σχετική είναι με τη νομισματική ένωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πρόοδο που έγινε το 2012 για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

Ο Γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ επεσήμανε μάλιστα ότι η Κύπρος θα μπορούσε να έχει συστημική σημασία για την υπόλοιπη Ευρωζώνη «παρά το μέγεθός της» και ότι ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά και την Ελλάδα μέσω των τραπεζικών καναλιών. Παρόμοια θέση διατύπωσε και ο Τσαρλς Νταλάρα του IIF, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των προβλημάτων της Κύπρου.

«Κόκκινο πανί» ο Χριστόφιας

«Κόκκινο πανί» θεωρείται από κύκλους της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στον οποίο χρεώνουν «υπαναχώρηση» από δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνησή του για εξέταση ιδιωτικοποιήσεων.

Κύκλοι στην ΕΕ υποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αποδέχθηκε το προσχέδιο μνημονίου, το οποίο προνοεί εξέταση ιδιωτικοποιήσεων από την κυπριακή κυβέρνηση εάν κριθεί αναγκαίο (κεφάλαιο 3.7, σελίδα 21), αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «ακούγοντας ότι ο νυν πρόεδρος της Κύπρου απορρίπτει κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, δυσκολεύομαι λίγο να φανταστώ πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, πόσω μάλλον πώς θα το λύσουμε υπό το φως των υφιστάμενων αριθμών».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου