Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε επιβεβαιώνουν οι Ελβετοί επιστήμονες


Λωζάννη, Ελβετία: «Δεν απορροφάς ποσότητα πολωνίου τυχαία ή εκούσια, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται έτσι απλά στο περιβάλλον», δήλωσαν οι Ελβετοί ειδικοί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Λωζάννη επί του πορίσματός τους για τα αίτια θανάτου του Γιασέρ Αραφάτ. Οι επιστήμονες εντόπισαν στοιχεία που συνηγορούν στην εκδοχή της δηλητηρίασης του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, αν και δεν μπορούν να πουν μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ευθύνεται τελικά για το θάνατό του.
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολίας εξέτασαν ιατρικά αρχεία, τα λείψανα του Αραφάτ, καθώς και προσωπικά αντικείμενα που είχε μαζί του τις ημέρες πριν καταλήξει σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι στις 11 Νοεμβρίου του 2004. Στο βιολογικό υλικό συγκαταλέγονται τμήματα από οστά του Αραφάτ και δείγματα από το χώμα γύρω από τη σορό του.

Από την εργαστηριακή έρευνα προέκυψε ότι οι ποσότητες πολωνίου και μολύβδου στη σορό του Αραφάτ δεν μπορεί να είχαν φυσική προέλευση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν επίπεδα πολωνίου 18 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Η χρονική απόσταση μεταξύ της ασθένειας και του θανάτου είναι επίσης συνακόλουθη με τη δηλητηρίαση από πολώνιο, επισήμαναν.

Τα υψηλά επίπεδα πολωνίου «εξ ορισμού καταδεικνύουν ανάμειξη τρίτης πλευράς» δήλωσε ο Φρανσουά Μποσού, διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Ακτινοβολίας. «Τα ευρήματά μας λογικά υποστηρίζουν τη θεωρία της δηλητηρίασης» προσέθεσε, ωστόσο υπογράμμισε πως παραμένουν ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω ελέγχων για να απαντηθούν.

«Μπορούμε να εξαιρέσουμε τη δηλητηρίαση ως αίτιο θανάτου; Η απάντηση είναι σαφώς 'όχι'. Μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το πολώνιο ήταν η αιτία του θανάτου; Η απάντηση είναι 'όχι'» υπογράμμισε ο Ελβετός επιστήμονας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως το πολώνιο μπορεί να αποκτηθεί με έγκριση, επισημαίνοντας πως το δικό του εργαστήριο διαθέτει πολώνιο σε υγρή μορφή για έρευνες. Σε αυτή τη μορφή, δήλωσε, μόλις μία πολύ μικρή ποσότητα σε τροφή ή ποτό μπορεί να αποβεί θανατηφόρα σε διάστημα ενός μήνα.

Η χήρα του Γιασέρ Αραφάτ, Σούχα, υπογράμμισε εκ νέου την Πέμπτη ότι η έκθεση αποδεικνύει πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης δολοφονήθηκε. Επισήμανε, όμως, πως δεν μπορεί να αποδώσει ευθέως κατηγορίες σε καμία πλευρά, λέγοντας ότι ο Αραφάτ είχε πολλούς εχθρούς ανά τον κόσμο.

Ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος ηγήθηκε της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης επί 35 χρόνια και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής το 1996, ασθένησε σοβαρά τον Οκτώβριο του 2004 στο αρχηγείο του στη Ραμάλα.

Δύο εβδομάδες αργότερα μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε ηλικία 75 ετών. Στο ιατρικό αρχείο αναφέρεται πως απεβίωσε πως εγκεφαλικό επεισόδιο συνεπεία ασθένειας του αίματος.

Η χήρα του ήταν αντίθετη σε ιατροδικαστική εξέταση τη στιγμή του θανάτου, όμως ζήτησε αργότερα από την Παλαιστινιακή Αρχή να επιτρέψει την εκταφή της σορού «για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Τα λείψανα του Αραφάτ αφαιρέθηκαν από τον τάφο του στη Ραμάλα το Νοέμβριο του 2012 και επανατοποθετήθηκαν την ίδια ημέρα αφότου ελήφθησαν δείγματα για τη διενέργεια ελέγχων.

Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ο Γιασέρ Αραφάτ δολοφονήθηκε από το Ισραήλ, το οποίο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη. Ορισμένοι επίσης έχουν ισχυριστεί ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είχε προσβληθεί από Aids.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν εκ νέου την Πέμπτη οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στο θάνατο του Αραφάτ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε ως «ανοησίες» τις κατηγορίες που διατυπώνονται.

Ο Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος Ντον Ουέισγκλας δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν είχε κανένα κίνητρο να σκοτώσει τον Αραφάτ σε μία περίοδο κατά την οποία είχε μπει στο περιθώριο και την απομονωμένος στο αρχηγείο του στη Δυτική Όχθη.

Ταυτόχρονα, ο Ραανάν Γκισίν, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν και εκπρόσωπός του, υποστήριξε πως ο τελευταίος είχε διατάξει να μην σκοτωθεί ο Γιασέρ Αραφάτ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς καλούνται όλοι οι παλαιστινιακοί οργανισμοί «να παρακολουθήσουν την έρευνα και να αποκαλύψουν όλα τα γεγονότα γύρω από το θάνατο του Γιασέρ Αραφάτ, και να φέρουν όλη την αλήθεια ενώπιον του παλαιστινιακού λαού και της διεθνούς κοινότητας».

Αξιωματούχοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ζήτησαν επίσης να συσταθεί άμεσα διεθνής ερευνητική επιτροπή «για το φόνο» του Γιασέρ Αραφάτ.

Το πόρισμα, 108 σελίδων, της έρευνας των Ελβετών εμπειρογνωμόνων έχει δημοσιευτεί στο δικτυακό τόπο του Al Jazeera. Το αραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο μαζί με την χήρα του Αραφάτ, Σούχα, είχαν κινήσει πέρυσι τη διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων.

ΠΗΓΗ  news.in.gr ΚΑΙ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου