Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αποφυλάκιση Λαυρεντιάδη με εγγύηση-«μαμούθ» ζητά ο εισαγγελέας

Ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ - Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας - Δύο αιτήσεις αποφυλάκισης του επιχειρηματία έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν.
Την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με εγγύηση-«μαμούθ», ύψους 100 εκατ. ευρώ, ζητά ο εισαγγελέας εφετών Π. Καψιμάλης, με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητά να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση 200.000 ευρώ οι επισης προφυλακισμένοι Αντ. Αθανάσογλου, Δημ. Σαραμαντής, Γιαννης Παπαβασιλείου και Τρύφων Κολλίντζας, για τους οποίους το 18μηνο προσωρινής κράτησης ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.


Επιπλέον, ο εισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 29 άτομα για σειρά από κακουργηματικές πράξεις και συγκεκριμένα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη. Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει το Συμβούλιο Εφετών.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη οι: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Σαραραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας, Σμαράγδα Λιιαρμακοπούλου, Γραμματική Αρβανίτη, Ιωάννης Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπαλλής, Αικατερίνη Παπαδοπούλου, Αθανασιος Παπασπηλίου, Παντελεήμων Ντεβεντζής, Αντώνης Ρογκόπουλος, Γεώργιος Γεωργαράς, Ηλίας Μακρής, Ιωάννης Μπαίλάν, Ιωάννα Τόρρη, Βασίλειος Καραμούζης, Κων. Μούτσος, Κων. Χριστοδούλου, Αννα Παριανού, Βασίλειος Γραβάνης, Στυλιανος Κυμπαρίδης, Κυριάκος Δαμηλάκος, Παναγιώτης Δαμηλάκος,Βρασίδας Δαμηλάκος, Γεωριος Κυριακίδης, Πέτρος Κυριακίδης, Ελένη Σκούρα και Περικλής Λίβας.

Αντίθετα, ο κ. Καψιμάλης ζητά να απαλλαγούν των κατηγοριών και να μην οδηγηθούν σε δίκη οι: Θεόδωρος Ασημακόπουλος, Αντώνης Δελατόλλας, Νικόλαος Λαζαρίδης, Ιωάννης Σκολίδης, Δημήτριος Σακκάς, Παναγιώτης Καραγιαννάκος, Σπύρος Μπουφίδης, Μαρίνα Νικολίτση, Ιώννης Νικολίτσης, Κωνσταντίνα Νικολίτση, Χαράλαμπος Ζαντζας, Διον. Μπιθάρης, Δημ.. Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μίχος, Νικόλαος Λινάρδος, Σοφοκλής Ρόβης, Μικόλας Κόρμπης, και Χρυσούλα Τσάνη, Αναστάσιος Τσοτσορός. Για επιμέρους πράξεις απαλλαγή Παναγιώτης Δαμηλάκος και Γεώργιος Γεωργαράς.

Όσον αφορά στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τα χρήματα που ζητούνται να καταβληθούν ως εγγύηση για την αποφυλάκισή του δεν θα πρέπει -κατά τον εισαγγελικό λειτουργό- να μην έχουν ήδη δεσμευθεί για το τραπεζικό σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαυρεντιάδης κρατείται στο νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού, καθώς πάσχει από σοβαρή ασθένεια και προφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 2012. Μέχρι σήμερα έχουν απορριφθεί δύο αιτήσεις του για αποφυλάκιση για λόγους υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιχειρηματίας κρατείται με ένταλμα και για άλλη υπόθεση, που αφορά σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Υπό κατηγορία, δε, θα βρεθεί και για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για δάνειο 100 εκατομμυρίων που ελαβε η εταιρεία Alapis.

Εντυπωσιακό είναι πάντως πως, επίσης για πρώτη φορά, γίνεται δεκτό από τον εισαγγελέα αίτημα του Αντ. Αθανάσογλου, δια του συνηγόρου του Στελιου Γκαρίπη, να αποδεσμευθεί πόσο 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με 2.000.000 ευρώ, τα οποία είναι εκτός κατηγορίας και άρα «καθαρά», προκειμένου να καταβληθούν φόροι στην Ελλάδα και χαράτσια για κατοικίες και ακίνητα του κατηγορουμένου.

Το συνολικό ποσο θα καταβληθεί με επιταγή υπέρ του Δημοσίου. Αν και το Συμβούλιο Εφετών κάνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, τότε, σύμφωνα με τον κ. Γκαρίπη, ουσιαστικά αυτό θα συνιστά νομολογία αντιμετώπισης ανάλογων αιτημάτων.


Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: Iατροδικαστές διαβλέπουν ακόμη και κίνδυνο για τη ζωή του

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι μόλις 42 ετών, όμως λόγω της χρόνιας πάθησής του είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τους δύο επώνυμους και κατά πολύ μεγαλύτερους συγκρατούμενούς του.

«Εξαιτίας των συσσωρευμένων ασθενειών, ιδιαίτερα της παραμόρφωσης των οστών, αλλά και της αδυναμίας βαδίσεως και της μη λειτουργίας των δακτύλων του (συστροφή των άκρων), ο συγκεκριμένος κρατούμενος είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, μη δυνάμενος να μετακινηθεί και ιδιαίτερα να αυτοεξυπηρετηθεί στις καθημερινές του ανάγκες (ένδυση, μετακίνηση, διατροφή, τουαλέτα, ατομική καθαριότητα κ.λπ.)», αναφέρει στη γνωμάτευσή της η διευθύντρια του ψυχιατρείου του Κορυδαλλού. Προσθέτει δε ότι «οι διοικητικές νοσηλευτικές υπηρεσίες, οι κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και οι χώροι όπου πραγματοποιούνται τα επισκεπτήρια συγγενών και συνηγόρων βρίσκονται στο ισόγειο, ενώ οι χώροι κράτησης στους ορόφους του σωφρονιστικού καταστήματος. Ως εκ τούτου, οι μετακινήσεις του ανωτέρω στο κλιμακοστάσιο της φυλακής γίνονται στους ώμους συγκρατούμενών του, οι οποίοι παρέχουν βοήθεια στον βαθμό που ο καθένας μπορεί, λόγω ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού. Το παρόν κατάστημα δεν διαθέτει προσωπικό προς αντιμετώπιση τέτοιας κατάστασης».
Υπάρχει όμως και δεύτερη γνωμάτευση από δύο ιατροδικαστές, οι οποίοι διορίστηκαν ως πραγματογνώμονες από την πλευρά του Λαυρεντιάδη και διαβλέπουν κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή του, καθώς διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του συνεχώς επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα της βαριάς ρευματοειδούς αρθρίτιδας από την οποία πάσχει. Η νόσος, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ειδικών, έχει επιφέρει μη αναστρέψιμη κινητική αναπηρία στον επιχειρηματία.

H γνωμάτευση


Στη γνωμάτευση που συνέταξαν με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, οι δύο ιατροδικαστές αναφέρουν ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης «ανήκει στα άτομα με ειδικές ανάγκες διότι πάσχει από βαρεία κινητική αναπηρία άνω του 80% και κρατείται σε κελί του 3ου ορόφου χωρίς το κτίριο του ψυχιατρείου να διαθέτει ανελκυστήρα, με αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια συγκρατούμενών του να μην έχει καμία δυνατότητα μετακίνησης». Οπως αναφέρουν οι πραγματογνώμονες, «για τις λιγοστές μετακινήσεις του τού έχει δοθεί τροχήλατο αμαξίδιο με χειροκίνητη κίνηση, το οποίο όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λόγω της κατάστασης των, αχρηστευθέντων, χεριών του».

Στην αναφορά τους οι δύο πραγματογνώμονες δεν παραλείπουν να περιγράψουν επίσης τις συνθήκες κράτησης: «Το κελί του είναι 9 τ.μ. περίπου μαζί με την τουαλέτα, η οποία είναι μόνο για όρθια χρήση (τύπου τούρκικη), συνθήκες δηλαδή διαβίωσης απαράδεκτες για άτομο με ειδικές ανάγκες». Και προσθέτουν: «Είναι αναγκασμένος για τις προσωπικές του ανάγκες να μεταφέρεται σηκωτός από συγκρατούμενούς του, όταν αυτό είναι εφικτό (εναπόκειται στη θέλησή τους, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν».

Κατά την κλινική εξέταση του επιχειρηματία, οι δύο ειδικοί διαπίστωσαν νέο επεισόδιο έξαρσης της νεανικής αρθρίτιδας, καθώς και ότι πάσχει από «περιοριστικό αναπνευστικό σύνδρομο με αδυναμία απόχρεμψης, παράγοντες που τον κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτο και ευπαθή σε όλα τα λοιμώδη και μολυσματικά νοσήματα».

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κράτησης του ασθενούς αλλά και τη συνεχή επιδείνωση της υγείας του, οι ειδικοί εκτιμούν ότι «η αναμενόμενη εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Λαυρεντιάδη, εάν παραμείνει εντός των φυλακών ή έγκλειστος σε οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα, είναι η πλήρης αγκύλωσή του στο κρεβάτι του κελιού του και ο θάνατός του από λοίμωξη του κατωτέρου αναπνευστικού (π.χ. πνευμονία) ή από άλλα μολυσματικά νοσήματα ή ακόμη και από πολυοργανική ανεπάρκεια από τις επιπλοκές της χρόνιας ανίατης νόσου του».

Οι δύο γνωματεύσεις, της διευθύντριας του ψυχιατρείου και των ιατροδικαστών-πραγματογνωμόνων, έχουν τεθεί υπόψη των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών ενώπιον του οποίου ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει προσφύγει ζητώντας την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με την επιβολή περιοριστικών όρων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προσφυγή του επιχειρηματία στη Δικαιοσύνη με αίτημα την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας, που όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί καθιστούν αδύνατη την παραμονή του στη φυλακή.

Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και ενώ η ανάκριση για την υπόθεση της Proton Bank έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο με περισσότερα από 40 πρόσωπα να αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, υπεξαίρεση αλλά και εγκληματική οργάνωση. Πλέον, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έκδοσης βουλεύματος με το οποίο η Δικαιοσύνη θα αποφαίνεται για την περαιτέρω τύχη των κατηγορουμένων, για το ποιοι δηλαδή θα καθίσουν στο εδώλιο και κυρίως για ποιες κατηγορίες. Πάντως, μέσα από 136 σελίδες των κατηγορητηρίων που είχε συντάξει η ανακρίτρια κυρία Ιωάννα Χατζάκη, τους αποδίδεται «συναπόφαση και συνεκτέλεση» προκειμένου τα κεφάλαια της Proton Bank να κατευθυνθούν ως δάνεια σε εταιρείες και πρόσωπα που συνδέονταν με τον Λ. Λαυρεντιάδη.

Πρόκειται για ένα βαρύ κατηγορητήριο, το οποίο και οδήγησε τον επιχειρηματία στον Κορυδαλλό, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε ολέθριες συνέπειες στην κατάσταση της υγείας του.

Η φιγούρα ενός ανθρώπου καθηλωμένου στο αναπηρικό καροτσάκι, με παραμορφωμένα από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα άκρα, ανίκανου να φροντίσει έστω και στοιχειωδώς τον εαυτό του, εικονογραφεί με τα πλέον μελανά χρώματα τη θλιβερή όψη ενός οικονομικού εγκλήματος - αλλά και μιας δρακόντειας τιμωρίας: όποιος κι αν ήταν ο ρόλος του Λ. Λαυρεντιάδη στο σκάνδαλο της τράπεζας Proton, στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού εκτίει ήδη μια ποινή που απειλεί ακόμη και τη ζωή του.

Αλλά ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει μάθει από νωρίς ότι πρέπει να πιστεύει στα θαύματα, κάτι που μπορεί να του φανεί χρήσιμο στην παρούσα κατάστασή του. «Τα Χριστούγεννα του 2004 βρισκόμουν στις Μαλδίβες», είχε διηγηθεί ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του. «Μπήκα στο αεροπλάνο της επιστροφής στις 2.30 το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου. Μισή ώρα αργότερα ήρθε το παλιρροϊκό κύμα που σάρωσε τα πάντα και είχε δεκάδες νεκρούς. Οταν γύρισα πίσω, ο γέροντάς μου στον Αγιο Ορος, με τον οποίο μίλησα, μου είπε ότι πρέπει να σοβαρευτώ και να παντρευτώ. Ως τότε δεν το είχα σκεφτεί. Σαράντα ημέρες αργότερα γνώρισα τη γυναίκα μου μέσω φίλων. Τη δεύτερη μέρα μετά τη γνωριμία μας πίστεψα πως ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ τη ζωή μου. Σε έξι μήνες της έκανα πρόταση γάμου. Παντρευτήκαμε προτού κλείσει ο χρόνος. Η Κατερίνα ίσως ήταν το πεπρωμένο μου».
Η βαθιά θεοσέβεια είναι μία από τις πλευρές του χαρακτήρα του Λ. Λαυρεντιάδη. Μια άλλη είναι αυτή που τον έφερε κατηγορούμενο για υπεξαίρεση 700 εκατ. ευρώ μέσω της τράπεζας Proton. Πρόκειται, άραγε, για τον ίδιο άνθρωπο που θεωρούσε ότι η επίσκεψη στο Αγιον Ορος άλλαξε τη ζωή του, καθώς η «ευλογία του Θεού», όπως την είχε περιγράψει ο ίδιος, τον είχε σχεδόν θεραπεύσει από τη νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα η οποία θα τον είχε καθηλώσει από τα 20 του χρόνια;

Zωή-μυθιστόρημα

Αν ευσταθούν οι κατηγορίες που τον βαραίνουν, ο Λ. Λαυρεντιάδης, προτού καν συμπληρώσει τα 42 του χρόνια, θα έχει πρωταγωνιστήσει σε ένα αληθινό μυθιστόρημα, πλάθοντας με τη ζωή και τη σταδιοδρομία του έναν χαρακτήρα που πολύ δύσκολα θα μπορούσε ποτέ να δημιουργηθεί στη φαντασία ενός λογοτέχνη.

Ξεκινώντας από μια μικρή χημική βιομηχανία την οποία κληρονόμησε από τον πατέρα του, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έφτασε να διαπραγματεύεται την πώληση του ομίλου του με πολυεθνικούς επενδυτικούς οργανισμούς αντί τιμημάτων που προκαλούσαν ίλιγγο, καθώς κινούνταν στην περιοχή των 800 εκατ. ευρώ. Απόγονος προσφύγων από τον Πόντο που μεγάλωσε στα υποβαθμισμένα δυτικά προάστια της Αθήνας, κατάφερε να εκτοξεύσει τον εαυτό του απευθείας στην κορυφή της οικονομικής και κοινωνικής πυραμίδας, διεκδικώντας τον σεβασμό των αντίστοιχων ελίτ. Ενώ η αυτοκρατορία του με ορδές εταιρειών και υπο-εταιρειών εξαπλωνόταν τάχιστα από τον τομέα των χημικών στα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τον εμπορικό λιμένα Πειραιώς, τις τράπεζες, τα media, ακόμη και την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού, εκείνος έδινε την εντύπωση ότι διέθετε αστείρευτη οικονομική ευχέρεια, ότι ήθελε και μπορούσε να εξαγοράσει τους πάντες.

Οσοι επιχειρηματίες, κυρίως των ΜΜΕ, δεν προσπαθούσαν οι ίδιοι να πουλήσουν τα, κατά το πλείστον προβληματικά, «μαγαζιά» τους στον Λαυρεντιάδη, δέχονταν επίθεση από εκείνον μέσω χρηματιστηρίου. Το όνομά του ξαφνικά ήταν πανταχού παρόν, κατά πολλούς αναβιώνοντας ακούσια το μεγάλο πάρτι της περιόδου Κοσκωτά.

Το 2006 και ενώ ήταν μόλις 34 ετών, αναδείχθηκε Ελληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς στον διαγωνισμό της έγκριτης πολυεθνικής ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young. Και μπορεί να ανέβαινε στο βάθρο για τη βράβευση χωλαίνοντας από την αρθρίτιδα που κατέτρωγε τα άκρα του, όμως ακτινοβολούσε ισχύ και υπερηφάνεια.
Η ημέρα του δεν ξεκινούσε πριν το μεσημέρι, καθώς ήταν υποχρεωμένος να κάνει εντατική φυσικοθεραπεία -τα χέρια του δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φλιτζάνι του καφέ ή το πούρο του-, κι όμως εκείνος εφορμούσε ακάθεκτος στον επιχειρηματικό στίβο μάχης.

Οι δωρεές στα Πατριαρχεία

Τον Μάιο του 2009, μαζί με τον πνευματικό του πατέρα, γκουρού, θεραπευτή και συνεταίρο, Πέτρο Κυριακίδη, ο Λαυρεντιάδης παρασημοφορείται από τον μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και αναγορεύεται Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου. Λίγους μήνες αργότερα, η προσπάθειά του να διεισδύσει στους ανώτερους κύκλους της ελληνικής κοινωνίας ενισχύεται με άλλον έναν πολιορκητικό κριό: εκτός από την οικονομική επιφάνεια, την ευλογία της Εκκλησίας και τις φιλικές σχέσεις με την εξουσία, είναι επίσης προστάτης των τεχνών. Ενισχύει την Εθνική Πινακοθήκη και αναλαμβάνει τη χορηγία μιας εξαιρετικής αναδρομικής έκθεσης με έργα του Γιάννη Τσαρούχη στο Μουσείο Μπενάκη. Την ίδια περίοδο, το αμερικανικό κέντρο ανώτερων μελετών και σημαντικό think tank για τη διεθνή πολιτική CSIS (Center for Strategic and International Studies) της Ουάσινγκτον δημιουργεί έδρα «Lavrentis Lavrentiadis» για Νοτιοευρωπαϊκές Σπουδές.

Ωστόσο, το προφίλ του μεγαλοεπιχειρηματία με τις ακαδημαϊκές, θρησκευτικές, φιλανθρωπικές και καλλιτεχνικές ευαισθησίες, η εικόνα που με τόσο κόπο έχτισε ο Λ. Λαυρεντιάδης, έγινε θρύψαλα αυτοστιγμεί με την προφυλάκισή του για το σκάνδαλο της Proton. Και το μόνο που μπορεί να ελπίζει ο ίδιος αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού είναι να μην καταρρεύσει τελείως ο οργανισμός του. Εν τω μεταξύ, πάντως, ο ίδιος έχει προθυμοποιηθεί να αποδώσει περίπου 160 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει και τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό του εξωτερικού.

Ο Λαυρεντιάδης, μάλιστα, λέει πως έχει εξουσιοδοτήσει το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να γίνει ο επαναπατρισμός του εν λόγω ποσού, όμως κάποια ανεξιχνίαστη γραφειοκρατική εμπλοκή εμποδίζει την όλη διαδικασία να προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σταλεί έγγραφο από τον αρμόδιο Ελβετό εισαγγελέα, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι, εφόσον οι ελληνικές αρχές ζητήσουν την αποδέσμευση των 160 εκατ. ευρώ, εκείνος είναι έτοιμος να το πράξει.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου