Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ποιος τελικά είναι ο ορισμός του καθαρού ουρανού;

Για τις τρεις τελευταίες μέρες η Ε.Μ.Υ. μας «υποσχέθηκε» ξαστεριά (χαρακτηρισμός «καθαρού» -από νεφώσεις (;)- ουρανού στο meteo) . Δυστυχώς όμως και αυτή η λέξη κατάντησε διφορούμενη, σαν τον αόριστο χαρακτηρισμό «παρασκευάζεται στην Ελλάδα» ένα πράγμα, που συναντά κανείς στις
συσκευασίες των προϊόντων, που μπορεί να αναφέρεται στο περιεχόμενο, στη συσκευασία ή και στα δύο.

Ο ουρανός το τελευταίο τριήμερο εδώ στην Αρκαδία ήταν ναι μεν ελεύθερος από -ορατές- νεφώσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί για να το χαρακτηρίσεις «καθαρό», όταν έχει σχεδόν χάσει το χρώμα του από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ιδιαίτερα εμφανές από τα εντυπωσιακά χρώματα που λαμβάνει κατά την ανατολή και δύση) και η ορατότητα περιορίζεται στα ~5-10 km (πιο μακριά δε ξεχωρίζεις παρά μόνο περιγράμματα π.χ. των ορεινών όγκων).
Επιπρόσθετα, σήμερα από το πρωί επικρατεί η εικόνα που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, με νεφώσεις να έχουν ξαφνικά ξεπροβάλλει από το πουθενά.

Αναρωτιέμαι λοιπόν πως άραγε η Ε.Μ.Υ. και το meteo να φαντάζονται / ερμηνεύουν τις «καθαρές» ατμοσφαιρικές συνθήκες. Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, ο αυστηρός ορισμός θα έπρεπε να είναι :

Καθαρός = «καθαρός από μη-ανθρωπογενή νέφη.»
Hint: Παρατηρήστε προσεκτικά αυτή τη «φωτορεαλιστική» πρόβλεψη για μια ηλιόλουστη μέρα στη Θεσσαλονίκη από το meteo (zoomάρετε την εικόνα στο μέγιστο) και επαληθεύστε αν ο ουρανός, κατά τους ειδικούς, είναι όντως «καθαρός» σύμφωνα με το παραπάνο ορισμό.



Προβλέψεις vs Εικόνα Ουρανού στην Αρκαδία, 14/03/2014







Από σχόλιο αναγνώστη

ΠΗΓΗ psekasmata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου