Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Οι παλινωδίες με τους επιτηδευματίες πίεσαν το Χρηματιστήριο

Νέο "βαρίδι" στην αγορά αποτελεί η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με το χαρακτηρισμό του επενδυτή ως «επιτηδευματία» ώστε να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας. Μεγάλη χρηματιστηριακή αναφέρει ότι κατά την χτεσινή συνεδρίαση, μεγάλοι πελάτες της του Private Banking προχώρησαν σε ακύρωση των εντολών τους, βάση της σύγχυσης που προκάλεσε η νέα εγκύκλιος.

Υπενθυμίζεται ότι ίδια σύγχυση είχε προκληθεί και στα τέλη Δεκεμβρίου με τους επενδυτές να «τρέχουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους, και να προλάβουν το Τ+3, δεδομένων των αργιών των Χριστουγέννων, ώστε από το καινούριο έτος να αποτυπώσουν νέες τιμές κτήσεις στα χαρτοφυλάκια τους. Στην συνεδρίαση στις 20η Δεκεμβρίου, λίγο πριν το Τ+3 οι μετοχές που εμπεριείχαν τα περισσότερα κέρδη κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, όπως η μετοχή των ΕΛΠΕ η οποία πραγματοποίησε βουτιά 8%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με πτώση 7,38% ενώ η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 6,94% και ο ΟΤΕ με πτώση 5,27%.


Η όποια καλοπροαίρετη προσπάθεια να διατηρήσει η αγορά τις 1.200 μονάδες, κυρίως από την συνδρομή της Τρ. Πειραιώς, αντισταθμίστηκε από την χειρότερη εικόνα που εμφάνισαν πολλοί δεικτοβαρείς τίτλοι μετά τις 16.00 όπου οι πιέσεις εντάθηκαν σε ΕΤΕ (-6,75%), ΟΤΕ (-2,23%), Τιτάνα (-3,93%), ΔΕΗ (-1,90%) ενώ και η Alpha Bank περιόρισε τα πρωινά της κέρδη (κέρδιζε έως και 3,36%) για να κλείσει με απώλειες -1,02% στα 0,677 ευρώ.

Η μετοχή της Jumbo σημείωσε νέο χαμηλό και έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,66% στα 11,05 ευρώ, ενώ από τα υψηλό έτους των 14,40 ευρώ, υποχωρεί κατά 23,3%.

Ίδια εικόνα και για την μετοχή της Frigoglass, η οποία σημείωσε νέο χαμηλό για να κλείσει στα 6,24 ευρώ σημειώνοντας πτώση 1,95%.

Κακή εικόνα και για την μετοχή των ΕΛΠΕ, με νέο χαμηλό σήμερα στα 6,24 ευρώ, ενώ από τα υψηλά του καταγράφει απώλειες της τάξης του 23,2%.

Ακόμα και η ανακοίνωση της μείωσης του επιτοκίου στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων σε 2,45% από 3,10% προηγουμένως, δεν συγκίνησε την πτωτική πορεία του ΧΑ.

Ο Γενικός Δείκτης «βιώνει» την 9η συνεχόμενη συνεδρίαση του, ενώ υποχωρεί άνω του 11% από τα υψηλά που κατέγραψε τον Μαρτίου. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες, που ολοκληρώθηκαν και είναι σε εξέλιξη, είναι τις τάξης των 8 περίπου δις ευρώ, οπότε αυτό καθιστά τις ρευστοποιήσεις σε άλλες μετοχές αναπόφευκτες.

Ceteris paribus, ότι τίποτα άλλο δηλαδή δεν έχει μεταβληθεί σε μακροοικονομικό επίπεδο που γνωρίζουμε ως τώρα, πολλές μετοχές καθίστανται ελκυστικές σε αυτά τα επίπεδα, τονίζει ο κ. Ζαμάνης από την Beta Χρηματιστηριακή, και ίσως να είναι στιγμή για επανατοποθέτηση των επενδυτών. Εξάλλου και ο δείκτης RSI, καταδεικνύει υπερπουλημένα επίπεδα τιμών για αρκετές μετοχές.

Εδώ να τονιστεί ότι οι ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται σε μετοχές όπως ο OTE , η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, σχετίζονται αρκετά με το rebalancing κυρίως στον MSCI αλλά και στον FTSE, λόγω της εισόδου των νέων μετοχών της Τρ. Πειραιώς αύριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εισροές που αναμένονται στην Τρ. Πειραιώς (+4,05%) από το rebalancing του MSCI είναι της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές του FTSE All World υπολογίζονται της τάξης των 11 εκατ. ευρώ.

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Eurobank έκλεισε με άνοδο 1% ενώ η Attica Bank έκλεισε υψηλότερα κατά 1, 35% ύστερα από τις χτεσινές απώλειες που κατέγραψαν.

Στα warrants, πτώση 6,73% κατέγραψε το warrant της ETE, ενώ το ΣΜΕ της ΕΤΕ έκλεισε με μικρό discount έναντι της υποκείμενης στα 3,02 ευρώ.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 204,11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 135,12 εκατ. συγκεντρώθηκαν σε Τρ. Πειραιώς, Αlpha Bank, ETE και στα αντίστοιχα warrants τους, ποσοστό 65% επί του συνολικού τζίρου. Μαζί με τις συναλλαγές σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ το ποσοστό αυτό άγγιξε το 81% του συνόλου.

ΠΗΓΗ http://www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου