Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Στο Βερολίνο γύρισε το νερό στο δημόσιο

Την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση και επαναδημοτικοποίηση του νερού στο Βερολίνο παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «SOSΤΕ το Νερό», σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, το μέλος του κινήματος πολιτών «Berliner Wassertisch», Claus Kittsteiner.
Όπως ανέφερε, η εταιρία ύδρευσης και αποχέτευσης του Βερολίνου ιδιωτικοποιήθηκε το 1999 κατά το ήμισυ, για 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με τους ιδιώτες να έχουν το 49,9% των μετοχών και το μάνατζμεντ, αλλά και «μυστικά συμβόλαια» που τους εξασφάλιζαν «εγγυημένη κερδοφορία», με αποτέλεσμα το νερό να ακριβύνει κατά 30%, να υποβαθμιστεί η ποιότητά του και να απολυθούν 2000 εργαζόμενοι.

Τα μέλη του κινήματος πολιτών «Τραπέζι του Νερού» έχοντας υπόψη και τη «διεθνή εμπειρία» ιδιωτικοποιήσεων (Βολιβία, Λονδίνο, Πορτογαλία) και τις λαϊκές αντιδράσεις για την «άνοδο της τιμής, ως και 400%» ξεκίνησαν αρχικά με συλλογή υπογραφών και διοργάνωσαν άτυπο δημοψήφισμα, το Φεβρουάριο του 2011, όπου από τους 660000 Βερολινέζους που ψήφισαν, το 89% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των ιδιωτών.
Μετά την πίεση που ασκήθηκε στο δήμο, τόνισε o κ. Kittsteiner, οι δύο εταιρίες (RVA και Veolia) αποχώρησαν με αποζημιώσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προέτρεψε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης «να κινητοποιηθούν» γιατί το νερό «πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών».
Στις επτά το απόγευμα σε κοινή εκδήλωση του «SOSTE το Νερό» και του ΑΠΘ στην αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου θα γίνει ομιλία του Claus Kittsteiner και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού.

ΠΗΓΗ enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου