Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ιστορική λειτουργία στην εντός των τειχών Αμμόχωστο-Μαζική η προσέλευση πιστών στον Αγ. Γεώργιο Εξορινό(εικόνες)

 Γράφουν: Λούκας Πάρπας, philenews
 Φωτογραφίες: Αντώνης Αντωνίου 
 Από το philenews

Αμμόχωστος: Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και μεγάλης θρησκευτικής κατάνυξης ολοκληρώθηκε στις 19:40 στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, η Ακολουθία του Επιταφίου. Στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος.

Χιλιάδες πιστοί από τις ελεύθερες περιοχές παρακολούθησαν την Ακολουθία, καθώς και την περιφορά του Επιταφίου που πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ιερό Ναό, χωρίς να ηχήσουν οι καμπάνες.

Η χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου έψαλε τα εγκώμια του Επιταφίου Ζωή εν Τάφω και Αι Γενεαί Πάσαι κατά την περιφορά του Επιταφίου στον περίγυρο της κατεχόμενης εκκλησίας.

Παρόντες στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού είναι μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

Τη λειτουργία παρακολούθησαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και άλλοι ξένοι διπλωμάτες.

Παρών και εκπρόσωπος του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος στην ομιλία του παρέδωσε στον μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Βασίλειο συμβολικά το κλειδί της εκκλησίας, κίνηση που προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκομένους.

Την Ακολουθία του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, παρακολούθησαν ζωντανά σε όλοι την Κύπρο χάρη στην απευθείας μετάδοση της από το ΡΙΚ και ο ΑΝΤ1. Πολλοί εκπρόσωποι τοπικών και διεθνών ΜΜΕ κατέγραψαν τα όσα εκτυλίχθηκαν στην κατεχόμενη εκκλησία, όπου για πρώτη φορά μετά τα 1957 τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου.




Δηλώσεις εντός της εκκλησίας

Ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος είπε ότι η σημερινή λειτουργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Είπε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε απόψε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο», αναφερόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Τόνισε ότι η σημερινή λειτουργία συμβάλλει στην εδραίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η θρησκεία είναι δύναμη για ειρήνη και συμφιλίωση, τόνισε ο Μητροπολίτης, κάνοντας έκκληση για δέσμευση στις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη λειτουργία, τους πιστούς, τους ξένους διπλωμάτες, τον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή, τον Τ/κ «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τέλος έδωσε στον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή αναμνηστικό δώρο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τ/κ Μουφτή είπε ότι «σε αυτό το νησί μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα», προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να κάνουν πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη λύση και οι ηγέτες από τις δύο πλευρές έχουν καλή καρδιά και συμβάλουν θετικά στην κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

«Πιστεύω ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Κυπριακό και τις συνομιλίες είναι σωστή,» είπε, ενώ ευχήθηκε ο Θεός να αποδεχτεί «τη δραστηριότητα που κάνετε σήμερα», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Αναφέρθηκε στον εδώ και τρία χρόνια διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι εάν συνεχιστεί, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

«Σήμερα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε και κατέληξε «εάν ο κάθε ένας από εμάς κάνει το αναγκαίο καθήκον του, θα αποκτήσουμε ειρήνη και θα φτάσουμε σε λύση.»

Ακολούθως έδωσε στον Επίσκοπο Αμμοχώστου αναμνηστικό δώρο.

Ο Καθηγητής του Eastern University, στο οποίο υπάγεται η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, λαμβάνοντας το λόγο, παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αμμοχώστου το κλειδί της κατεχόμενης εκκλησίας. «Αυτό δεν είναι δώρο, αυτό είναι ένα πράγμα που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του», είπε, επιστρέφοντας το κλειδί στην Εκκλησία της Κύπρου.

Η πράξη αυτή προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους παρευρισκομένους.

Στις δικές του δηλώσεις ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, εξέφρασε μεγάλη συγκίνηση και θερμές ευχαριστίες σε όλους, ιδιαίτερα στον κόσμο που κατάκλυσε την εκκλησία καθώς και σε όλους όσοι ακούραστα εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής λειτουργίας.

«Ελπίζω του χρόνου να πραγματοποιηθεί επιστροφή και να ζήσουμε ειρηνικά. Ο λαός θέλει λύση, επανένωση και ειρήνη», ήταν το μήνυμα του κ. Γαλανού. Η Αμμόχωστος, τόνισε, «είναι το κλειδί. Έχουμε ελπίδα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε», κατέληξε στη σύντομη παρέμβασή του.

Στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό βρίσκονται από το πρωί εθελόντριες για το στόλισμα του Επιταφίου.

Οι πιστοί άρχισαν να συρρέουν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν μετά τις 2.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο Αλέξη Γαλανό βρίσκεται εκεί, υποδέχθηκε τόσο τους επισήμους όσο και τον απλό κόσμο που μετέβη στην πόλη τους, για να ζήσουν μαζί τους την ιστορική ακολουθία και στη συνέχεια την περιφορά του Επιταφίου.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού βρίσκεται στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και σε αυτήν τελούνταν λειτουργίες μέχρι το 1956.

Με πρωτοβουλία ομάδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επιτεύχθηκε η επαναλειτουργία του ναού τον περασμένο Δεκέμβριο και έτσι είχαν την ευκαιρία πολλοί Ελληνοκύπριοι (κυρίως Βαρωσιώτες) να την επισκεφτούν και να λειτουργηθούν εκεί ξανά μετά από 57 χρόνια.



Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού διαθέτει καμπαναριό με καμπάνα, όμως, όπως ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Αμμοχώστου, Νίκος Κάρουλλας, κατά την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου, δεν υπήρξαν κωδωνοκρουσίες και αυτό για λόγους ασφαλείας. Όπως εξηγεί, δεν είχε ελεγχθεί το καμπαναριό από πολιτικούς μηχανικούς για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχαν δυσάρεστες εξελίξεις κατά τις κωδωνοκρουσίες, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ακολουθία και περιφορά να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συνοδεία του πένθιμου κτύπου καμπάνας…

Μεγάλος αριθμός εθελοντών από διάφορες οργανωμένες ομάδες μετέβησαν σήμερα στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό και βοήθησαν σε ό,τι τους ανατεθεί. Στις περισσότερες από αυτές τις ομάδες, ο δήμος διεμήνυσε ότι ακόμη και οι πιο μικρές λεπτομέρειες είχαν ήδη ανατεθεί σε άλλους εθελοντές.



Ο Εξορινός που εξορίζει τους εχθρούς

Οι Νεστοριανοί πιστεύουν στις δύο φύσεις του Χριστού και η αίρεση αυτή είχε πολλούς οπαδούς στην Ανατολή και ιδιαίτερα στη Συρία. Οι Νεστοριανοί της Κύπρου (που ήλθαν στην Αμμόχωστο μετά την πτώση της Άκρα το 1291) υπάγονταν σύμφωνα με τη Bulla Cypria στον Λατίνο αρχιεπίσκοπο και ήταν κυρίως έμποροι που αποτελούσαν την πλουσιότερη τάξη της Αμμοχώστου. Ιδιαίτερα γνωστοί για την εμπορική τους δραστηριότητα ήταν οι νεστοριανοί αδελφοί Λαχά της Αμμοχώστου, που περιγράφει ο Λεόντιος Μαχαιράς: «Ο οποίος επολόμαν κατά την πίστη του πολλά ψυσικά και έκτισεν και την εκκλησία τους Νεστορήδες απού γης». Πιστεύεται ότι ο ναός των Νεστοριανών οικοδομήθηκε γύρω στα 1360 από έναν από τους αδελφούς Λαχά.

Η ελληνική του ονομασία (Άγιος Γεώργιος Ξορινός) φαίνεται ότι βρίσκει τις ρίζες της σε μια παράδοση που λέει ότι όποιος θέλει να απαλλαγεί από έναν εχθρό, το μόνο που έχει να κάνει είναι να πάρει χώμα από το πάτωμα αυτής της εκκλησίας και να το σκορπίσει γύρω από την κατοικία του εχθρού του, ο οποίος μέσα σε ένα χρόνο θα φύγει από την πόλη. Ο ναός αυτός βομβαρδίστηκε από τα τουρκικά πυρά το 1571 και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως στάβλος από τους Τούρκους.

Είναι χτισμένη σύμφωνα με τα γοτθικά πρότυπα, και μάλιστα από τις εκκλησίες που είδαν οι Κύπριοι που συνόδευαν τον Πέτρο τον Α’ στην εκστρατεία του στην Ευρώπη. Ομοιότητες παρουσιάζει με το Αββαείο του Μπέλλαπαϊς. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι τοιχογραφημένο και χρονολογείται σε δύο περιόδους: αυτήν του 14ου αιώνα που φέρει βυζαντινές επιδράσεις, και αυτήν του 15ου αιώνα με αναφορές στην ιταλική και συριακή νοοτροπία.

(Απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η Ιστορία της Πόλης», Άννα Γ. Μαραγκού, Ανδρέας Γ. Κούτας, Λευκωσία, 2005).












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου