Τρίτη 13 Μαΐου 2014

"Παραδόθηκε" στους πωλητές τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Εφης Γκικοπούλου
Aπό το capital.gr

Η προσπάθεια που επιχειρήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους όπως τον ΟΠΑΠ, την ΔΕΗ και την ΕΕΕ, αποδείχθηκε άκαρπη, καθώς η όρεξη των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο, δεν κατάφερε να συντηρήσει την άνοδο και ο Γενικός Δείκτης υπέκυψε στους πωλητές για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση.

Σε τεχνικό επίπεδο, μόνο μερικές από τις μετοχές που βρίσκονται σε υπερπουλημένη περιοχή κατάφεραν να αντιδράσουν όπως η Frigoglass ( +2,07%), η ΦΦΓΚΡΠ (+2,07%) και τα ΕΛΠΕ (+0,68%).

Στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης από τις μη τραπεζικές μετοχές την μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της ΜΟΗ (-2,80%), ενώ αύριο αναμένεται να κλείσει το book building για το ομόλογο αξίας 300 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας που εκδίδει η εταιρεία. Την κίνηση της ΜΟΗ ακολούθησαν ενδεικτικά η ΜΙΓ (-2,22%), η Γεκτέρνα (-2,03%), ο Τιτάνας (-1,99%), η ΣΩΛΚ (-1,88%), η ΕΥΔΑΠ (-1,85%) και ο ΟΛΠ (-1,43%).

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και σήμερα το warrant της ΕΤΕ (-15% στα  0,661 ευρώ), ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του είχε καταγραφεί στα 0,456 ευρώ στις 27/6 πρώτη μέρα διαπραγμάτευσής του.

Το warrant χάνει όλο και περισσοτερο τη «γλύκα» του καθώς και η εσωτερική του αξία μειώνεται, αφού ανοίγει η απόσταση της τιμής εξάσκησης από την τρέχουσα, και επιπλέον χάνεται και η αξία χρόνου (περίοδος μέχρι την λήξη).

Συγκεκριμένα, σε σχεδόν ένα μήνα και κάτι, η τιμή της ΕΤΕ θα πρέπει να επιδοθεί σε ράλι τουλάχιστον 80% για να μπορέσει το warrant να εξασκηθεί στα 4,4616 ευρώ. Πράγμα αδύνατο δεδομένων και των στενών χρονικών περιθωριών.

Ο τραπεζικός δείκτης υπερτέρησε και σήμερα, κλείνοντας στις 165,47 μονάδες, με άνοδο 0,20%, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε ο τίτλος της ΕΤΕ (-4,94%) στα 2,50 ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΡΩΒ σημείωσε κέρδη 1,71%, της Alpha Bank 1,73% (αλλά με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,65 ευρώ) και η Τρ. Πειραιώς +0,60%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η συναλλακτική δραστηριότητα ξεπέρασε μόλις το 1 εκατ. ευρώ με τις απώλειες να ηγείται η μετοχή του Φουρλή (-6,39%) όπου έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας στα 5,13 ευρώ, ενώ και οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις όπως η ΧΑΚΟΡ (-4,13%), η Σιδενόρ (-3,64%), η ΕΛΒΑΛ (-1,60%) και τα ΕΛΚΑ (-0,63%).

Εκτός FTSEM πτώση 10% κατέγραψε και η μετοχή της ΕΤΕΜ που μετράει απώλειες άνω του 18% από την αρχή του μήνα.

Στην αγορά παραγώγων ο όγκος συναλλαγών για το ΣΜΕ της Eurobank βαίνει μειούμενος, αφού έχει πραγματοποιήσει μόλις 2.552 συμβόλαια από 17.802 στη χθεσινή συνεδρίαση, με το premium να διαμορφώνεται κοντά στο 0,6%. Λιγότερο υποτονικές οι συναλλαγές στο ΣΜΕ της ΕΤΕ, στα 10.778 συμβόλαια, με το discount να περιορίζεται στα 6% έναντι της υποκείμενης μετοχής.

Στο συμβόλαιο του 25άρη, οι ανοιχτές θέσεις που λήγουν την Παρασκευή "στέκοντουσαν" στα 46.546 συμβόλαια σήμερα το πρωί με το συμβόλαιο της μακρινής λήξης να διαπραγματεύεται 1% χαμηλότερα του δείκτη.

Η δραστηριότητα μετακύλισης (rollover activity) βρέθηκε σε υψηλά επίπεδα, δεδομένης της ήπιας συναλλακτικής δραστηριότητας, με 30.635 συμβόλαια να έχουν πραγματοποιηθεί στην κοντινή σειρά και 30.368 συμβόλαια στην μακρινή.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες (οπότε και ενισχύθηκε με την εισαγωγή των νέων μετοχών της Eurobank) στα 143 εκατ. ευρώ με τα 114 εκατ. αυτών σε τράπεζες, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Ο κ. Ζαμάνης από την Beta Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των νέων μετοχών τις ΕΤΕ στις 20 Μαΐου και την τελική αναδιάρθρωση όλων των δεικτών, η αγορά με εφαλτήριο τις τράπεζες πλέον θα μπορέσει να κινηθεί υψηλότερα. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τα ήδη δεδομένα.

Ενώ η διατήρηση των 1150 μονάδων, που θεωρείται σημαντική για την μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ, θεωρείται ενθαρρυντικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου