Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Πολιτική θυμηδία για όσα γίνονται στη ΔΗΜΑΡ-Κωμικοτραγικό σίριαλ η παραίτηση του Κουβέλη

Παραιτήθηκε και... ξεπαραιτήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς - Οι πολιτικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ θυμίζουν... σαπουνόπερα - Οι ίδιοι που απέδιδαν την εκλογική συντριβή στο Φώτη Κουβέλη του ζήτησαν να... μείνει μέχρι νεοτέρας .Διαστάσεις πολιτικής φαρσοκωμωδίας λαμβάνει η παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη ΔΗΜΑΡ. Τρεις μέρες μετά την εκλογική συντριβή της Δημοκρατικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές, ο Φώτης Κουβέλης ανέλαβε την πατρότητα της ήττας και υπέβαλε την παραίτησή του.


Την επομένη, με δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης κάλεσε εμμέσως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να μην εγκρίνουν την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος, και συνέδεσε την υλοποίηση της παραίτησής του με τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα όργανα της ΔΗΜΑΡ όπου παρεπιπτόντως έχει την απόλυτη πλειοψηφία...

«Εάν τα όργανα του κόμματος, αν η Κεντρική Επιτροπή στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου» είπε την Πέμπτη ο κ. Κουβέλης στο ραδιοφωνκό σταθμό Real και υπενθύμισε ότι επανεξελέγη πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πριν από τέσσερις μήνες με πολύ μεγάλο ποσοστό. «Και βεβαίως επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο, θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος, και να αποφασίσουν. Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες», συνέχισε ο κ. Κουβέλης και κατά τα λοιπά διέψευσε ότι η παραίτησή του είναι προσχηματική.


«Θα παραιτηθώ την άλλη βδομάδα»

Η ατάκα ανήκει στο Φώτη Κουβέλη και ειπώθηκε την Παρασκευή, στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης είπε στους συντρόφους του ότι θα παραιτηθεί αλλά την... επόμενη βδομάδα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος από την προεδρία του οποίου υποτίθεται ότι παραιτήθηκε!

Λίγες ώρες μετά, με το τέλος της συνεδρίασης από την οποία απουσίαζαν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετέχουν στις διαδικασίες αν ο Κουβέλης επιθυμεί να είναι ξανά πρόεδρος, έγινε γνωστό ότι οι βουλευτές και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν από το Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του και να ανακαλέσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος!

Μέσα σε τρία 24ωρα δηλαδή, ο Φώτης Κουβέλης παραιτήθηκε και... ξεπαραιτήθηκε σαν να μην τρέχει τίποτα!

Διαστάσεις πολιτικής σαπουνόπερας

Ενδεικτικές της κατάστασης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ είναι δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Αρχίζοντας από το Γρηγόρη Ψαριανό που αποκάλυψε ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν απαντά στις κλήσεις του. «Δεν πήγα στη συνεδρίαση (σ.σ. της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) και πήρα τον Φώτη Κουβέλη τηλέφωνο χθες, για να του πω το λόγο που δεν θα πάω, αλλά δεν το κατάφερα, διότι δεν ανταποκρίθηκε στα τηλεφωνήματα. Δεν πήγα, ακριβώς για να μην ακούσω ακριβώς αυτά που είπε ο συντροφάκος μου ο Θόδωρος (Μαργαρίτης). Και το λέω γλυκά "ο συντροφάκος μου". Έτσι απευθύνομαι και στον ίδιο. Του λέω "βρε συντροφάκο, γιατί πάλι κωλοτούμπα;". Ευθέως...», δήλωσε ο κ. Ψαριανός στο Βήμα FM.


Στροφή προς... ΣΥΡΙΖΑ

Στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ αναδείχθηκαν δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη εκφράστηκε από την ομάδα της πλειοψηφίας την οποία εκφράζουν οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Νίκος Τσούκαλης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Ασημίνα Ξυροτύρη και άλλοι. Η ομάδα αυτή υπογράμμισε πως πρέπει άμεσα να ανοίξει η συζήτηση προς όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, με στόχο την προγραμματική σύγκλιση και ένα πλαίσιο που θα δίνει κυβερνητική λύση. Σύμφωνα με την πλειοψηφική ομάδα η στρατηγική στόχευση για κυβερνητική συνεργασία θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, να εγκαταλείψει τις «υστερίες» και να μετακινηθεί περισσότερο προς σοσιαλδημοκρατικές οδούς στις προτάσεις του.

Από την άλλη πλευρά στην παρέμβασή του ο Σπύρος Λυκούδης διαφώνησε με την άποψη αυτή, δηλαδή πως πρέπει να είναι διακηρυγμένη η κατεύθυνση της κεντροαριστεράς προς τος ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυκούδης προτάσσει τη συζήτηση με τις λοιπές κεντροαριστερές δυνάμεις χωρίς να προκαταβάλλεται με ποιον θα συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο ο κεντροαριστερός πόλος που θα συγκροτηθεί.

Βαρύ υπαινιγμό για παλινωδίες της ηγεσίας του κόμματος τη μία προς το ΠΑΣΟΚ και την άλλη προς το ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ. «Για να πας από την Αγίου Κωνσταντίνου στην Κουμουνδούρου δεν χρειάζεται να περάσεις από Χαριλάου Τρικούπη. Εκτός εάν έχεις "χαθεί"..», έγραψε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στο Facebook. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, εναντίον ενδεχόμενης συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ δηαδή, και ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Ηη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε από μία πολύ στενή ομάδα ανθρώπων. Ο κ. Πανούσης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και εβδομάδες αρθρογραφεί στην "Αυγή" και βγαίνει καθημερινά σχεδόν στο "Κόκκινο", όπου εγώ δεν βγαίνω ούτε για πέντε λεπτά. Και άλλοι σύντροφοι βγαίνουν και πολλά άλλα στελέχη μας και μιλούν για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό είναι το σχέδιο! Όσοι μιλάνε τώρα για την Κεντροαριστερά από την πλευρά Μαργαρίτη, λένε "να δούμε τι θα γίνει με την Κεντροαριστερά" από τη μία και από την άλλη "να δούμε και τι θα κάνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ"», είπε ο κ. Ψαριανός.


Τι είπε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης για το ενδεχόμενο επιστροφής των κομματικών στελεχών της στο ΣΥΡΙΖΑ en bloc;
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίστηκε με εκκρεμές πολιτικής του τύπου «πότε καταργώ το μνημόνιο πότε κάνω δημοψήφισμα» σημειώνοντας παράλληλα ότι στο λόγο του είναι παρών ο παπανδρεϊκός λόγος. «Ας οριοθετηθεί το εκκρεμές και τότε μπορεί να κάνει κανείς άλλες προσεγγίσεις» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

«Εκείνο που λέω ότι χρειάζεται καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο με πολιτικό περιεχόμενο που θα μετακινεί προς τα αριστερά τη βαθιά συντηρητική στροφή της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Με απλά λόγια, τα μέλη της ανανεωτικής πτέρυγας του Συνασπισμού, που διασπάστηκαν από το κόμμα διαφωνόντας με την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ επειδή θεωρούσαν ότι έτσι το κόμμα οδεύει σε λογικές «αριστερίστικες» μπροστά στο φάσμα της εκλογικής κατάρρευσης και του ενδεχομένου να μην εκπροσωπείται ο ΔΗΜΑΡ στην επόμενη Βουλή σκέφτονται τώρα με ποιο τρόπο θα επιστρέψουν στο ΣΥΡΙΖΑ...

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου