Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Νταβούτογλου για ψευδοκράτος: Να πάρει τη θέση που δικαιούται


Άγκυρα: «Μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας είναι η επίλυση του Κυπριακού και το να μπορέσει ο τουρκοκυπριακός ''λαός'' να πάρει τη θέση που δικαιούται στη Διεθνή Κοινότητα». Αυτό αναφέρει το τμήμα εξωτερικής πολιτικής των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας, που ανακοινώθηκαν στη Βουλή από τον νέο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως σημειώνει, «θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με αποφασιστικότητα τα βήματα που έχουμε πράξει για την αύξηση της ευημερίας της ''ΤΔΒΚ'' και για την ενίσχυση της οικονομικής υποδομής της. Θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική συμβολή μας, ως εγγυήτρια χώρα, για την επίτευξη μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης, που συζητήθηκε παίρνοντας σαν βάση τη βούληση των δύο ιδρυτικών λαών στο νησί, την πολιτική τους ισότητα και το γεγονός ότι είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού και θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των Η.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι η Τουρκία σήμερα δεν είναι μία χώρα η οποία ακολουθεί τους άλλους, αλλά μία χώρα που την ακολουθούν. «Η Τουρκία, στην οποία έχουν καθοριστεί οι θέσεις της αναφορικά με τα διεθνή θέματα, που ξεπερνούν την περίπτωση της ετοιμασίας απάντησης στις εξελίξεις στην περιοχή μας, κατά τα 12 χρόνια που πέρασαν, σταθεροποίησε τη δημοκρατική και οικονομική μεταρρύθμιση, με τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει και προσθέτει τα εξής:

«Η πολυδιάστατη εξωτερική μας πολιτική, που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο με ειλικρίνεια και συνειδησιακή προσέγγιση, αποτέλεσε φως ελπίδας για τους αδικημένους λαούς σε μία περίοδο άκρως ταραχώδη».

Για την ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε., η κυβέρνηση Νταβούτογλου αναφέρει πως η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστικότητά της προς την κατεύθυνση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ, «που καθόρισε η χώρα μας ως στρατηγικό στόχο, καθώς και τη βούλησή μας για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των βιοτικών standards του λαού μας».

Θα συνεχίσουμε, αναφέρει, «τις εργασίες μας έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια όσον αφορά στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, που προκύπτουν για πολιτικούς λόγους και θα προβούμε σε εργασίες για την αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Στη συνέχεια παραδέχεται ότι «αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι η τουρκική κοινή γνώμη, αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, καταβάλλεται από μία αμφισβήτηση και έλλειψη συγκίνησης έναντι των άδικων εφαρμογών στις οποίες οδηγούν οι ξεπερασμένες και λανθασμένες διαπιστώσεις των ευρωπαίων φίλων μας».

Η κατάργηση των πολιτικών εμποδίων στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και η εξασφάλιση ελευθερίας θεωρήσεων για τους πολίτες μας στα ταξίδια τους στην περιοχή Σένγκεν, είναι πλέον ένα άλμα το οποίο είναι άκρως απαραίτητο και θα εξασφαλίσει το να γνωρίσουν εξαρχής και να αντιληφθούν, η Τουρκία και η Ευρώπη, τις αμοιβαίες αξίες τους, αναφέρουν οι προγραμματικές δηλώσεις.

Ενίσχυση σχέσεων με το ΝΑΤΟ

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης αναφέρεται ότι «η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα έτσι και στο μέλλον, θα υποστηρίξει τις εργασίες για την περαιτέρω ενίσχυση τόσο της στρατιωτικής, όσο και της πολιτικής αποτελεσματικότητας του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στο κέντρο της αμυντικής μας πολιτικής και της πολιτικής μας για την ασφάλεια».

Την προσεχή περίοδο, προστίθεται, «θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης και οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, με τις οποίες βρισκόμαστε σε αλληλεγγύη έναντι των προβλημάτων της περιοχής και των διεθνών προβλημάτων και με τις οποίες προβαίνουμε σε στενή συνεργασία σε μία ευρεία γεωγραφία.

Επίσης, θα συνεχιστούν οι εργασίες μας έτσι ώστε οι σχέσεις μας, τις οποίες χαρακτηρίζουμε ως εταιρική σχέση πρότυπο, με τις οικονομικές, εμπορικές διαστάσεις και τις διαστάσεις επενδύσεων, να αναβαθμιστούν σε ένα αντίστοιχο επίπεδο με τις πολιτικές, στρατιωτικές σχέσεις μας και τις σχέσεις μας για την ασφάλεια».

Αναζητώντας ρόλο στην περιοχή

Η Τουρκία, όπως προκύπτει από το κυβερνητικό πρόγραμμα, αναζητεί ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή. «Βρισκόμαστε σε μία περίοδο, στην οποία σημειώνονται αλλαγές οι οποίες θα γίνουν αισθητές επί δεκάδες χρόνια στη στενή μας περιοχή και γύρω μας, που συμβαίνουν σημαντικές εξελίξεις, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία αστάθειας σε περιοχές πολιτικοοικονομικές, από όπου διέρχονται οι βασικές αρτηρίες της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αλλά η Τουρκία, έναντι όλων αυτών των προκλήσεων, έχοντας την επίγνωση των ευθυνών της και χωρίς να παραιτείται από αυτές, είναι μία δύναμη η οποία παράγει ασφάλεια σ’ αυτές τις ταραχώδεις συγκυρίες με προληπτικές πολιτικές, χωρίς να παύσει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και χωρίς να κάνει παραχωρήσεις», αναφέρει.

Όπως ισχυρίζεται, «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που έχει σαν βάση τον άνθρωπο, την αισθάνονται και οι διάφοροι λαοί της περιοχής στην καθημερινή τους ζωή και βλέπουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Από τη νοσηλεία στη χώρα μας των απλών πολιτών που τραυματίστηκαν στη Γάζα και στις συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ, μέχρι το γεγονός ότι η χώρα μας άνοιξε την αγκαλιά της στον λαό της Συρίας, ο οποίος βρίσκεται μέσα σ’ ένα κλίμα συγκρούσεων, σ’ έναν τόσο ευρύ τομέα, εκπληρώνουμε όλες τις ευθύνες που αναλογούν σ’ εμάς και δεν αποφεύγουμε στην πορεία αυτή καμία θυσία».

ΠΗΓΗ  Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου