Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Θέλουν τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου-Οι Τούρκοι αξιώνουν είτε μορατόριουμ στις έρευνες είτε συνδιαχείριση του πλούτου


Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 
Από το philenews

Λευκωσία: Δυο όρους-αξιώσεις θέτουν οι Τούρκοι σε σχέση με το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που διαμορφώνεται ένα ισχυρό μπλοκ στο διεθνές πεδίο το οποίο πιέζει για επανάληψη των συνομιλιών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η θέση της τουρκικής πλευράς, όπως διαβιβάζεται και μέσω τρίτων, είναι η εξής και τίθεται ως δίλημμα: Είτε θα υπάρξει μορατόριουμ μέχρι τη λύση στις έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου είτε θα συζητηθεί το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συνδιαχείρισή του.


Και οι δυο «εναλλακτικοί όροι» της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη Λευκωσία, η οποία θεωρεί πως συνιστούν επιδείνωση της κατάστασης, ακόμη και από την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ούτως ή άλλως, όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, δεν μπορεί να υπάρξει αναστολή των ερευνών, καθώς, μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη με συμβόλαια έναντι εταιρειών.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η προσοχή είναι στραμμένη στις επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που αρχίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο και θα κορυφωθούν με τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου, υπό τους Σαμαρά και Νταβούτογλου.

Τα μηνύματα από την Άγκυρα δεν είναι ενθαρρυντικά και όπως ανέφερε ελλαδική διπλωματική πηγή, θα αποτελεί έκπληξη εάν σημειωθεί οποιαδήποτε εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών, Μητσιάλης και Sinirlioglu, θα έχουν τις πρώτες συζητήσεις στην Αθήνα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το μήνυμα της Λευκωσίας που θα διαβιβασθεί προς την Άγκυρα από τον Έλληνα ΥΠΕΞ έχει ουσιαστικά κωδικοποιηθεί κατά την επίσκεψη εδώ του Έλληνα Πρωθυπουργού: Η ελληνική πλευρά αποδέχεται τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για τον διαμοιρασμό των εξουσιών (2010) και Χριστόφια-Έρογλου (2011) για τον διαμοιρασμό των εσόδων. Περαιτέρω υποδεικνύεται πως μετά τη λύση θα ωφεληθεί ολόκληρος ο πληθυσμός από τους υδρογονάνθρακες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» κυπριακή πηγή, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κίνηση από πλευράς της Λευκωσίας, τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και το «Μπαρμπαρός» παραμένει στην περιοχή. Στην Αθήνα, υπάρχει μια σχολή προσέγγισης η οποία θεωρεί πως θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμη βήμα από πλευράς της Λευκωσίας, ώστε «να αναγκασθεί η Άγκυρα» να προβεί και αυτή «σε ανάλογη κίνηση». Είναι σαφές πως η ελλαδική πλευρά με τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναλαμβάνει ένα ρίσκο, το οποίο θα πρέπει να διαχειριστεί την επομένη μιας αποτυχημένης συνάντησης με την Τουρκία. Ωστόσο, στην Αθήνα επιμένουν πως «δεν βλέπουν άλλη οδό».

Στο άλλο πεδίο, της διεθνούς διπλωματίας, είναι προφανές πως τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι Αγγλοαμερικανοί προωθούν τη θέση πως η εκτόνωση της κρίσης περνά μέσα από την επανάληψη των συνομιλιών. Σε αυτή τη λογική έχει παρασυρθεί και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο οποίος, υιοθετώντας μια διαχρονική συνταγή, παρουσίασε φόρμουλα «μέσης λύσης», η οποία θα παραμείνει στα ασυζήτητα. Είναι προφανές πως όσο περνά ο καιρός, θα εντείνονται οι πιέσεις προς τη Λευκωσία, η οποία ωστόσο εάν υποκύψει, θα είναι σαν να αυτοκτονεί.

Της τριμερούς συνέχεια
Οι Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου-Ελλάδος-Αιγύπτου, που θα συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη στη Λευκωσία, θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα των συμφωνηθέντων στην τριμερή κορυφής του Καΐρου. Παρά το γεγονός ότι στο επίπεδο της τριμερούς δεν αναμένεται οποιαδήποτε θεαματική κίνηση, σε διμερές επίπεδο θα υπάρξουν ενδιαφέροντες συζητήσεις.

Η Λευκωσία, διά του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Λακκοτρύπη, θα συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει και πώληση κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Με την Αθήνα η Λευκωσία συζητά και το σενάριο για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Κύπρου, Ελλάδος, Ιταλίας στην Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο εξετάζεται τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι θα γίνουν μελέτες, όταν εγκριθούν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εμπλοκή, ωστόσο, της Ιταλίας προσφέρει πολλές δυνατότητες, φτάνει η φόρμουλα να θεωρηθεί εφικτή και συμφέρουσα.

Υπό μελέτη στη Λευκωσία το νορβηγικό μοντέλο

Η Λευκωσία μελετά το νορβηγικό μοντέλο διαχείρισης. Όπως είναι γνωστό, προ εξαμήνου, περίπου, είχε μεταβεί στο Όσλο και κυπριακή αποστολή για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τη λειτουργία του μοντέλου αυτού.

Το νορβηγικό μοντέλο στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές: Όφελος για ολόκληρο το έθνος, τα αποθέματα πετρελαίου ανήκουν σε ολόκληρο τον νορβηγικό λαό και δικαίωμα επαναφοράς των δικαιωμάτων στο κράτος. Προβλέπει τη δημιουργία υποδομών, την κάλυψη τρεχουσών αναγκών για τη χώρα και τη δημιουργία ταμείου για τις μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό και ασφαλώς και τους Τουρκοκύπριους σε περίπτωση λύσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεσμευμένη και από το Μνημόνιο σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων. Στο κεφάλαιο για την Ενέργεια, το Μνημόνιο προβλέπει ένα σχέδιο που θα παρέχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου το οποίο θα λαμβάνει και θα διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευσή του.

Η φάση προετοιμασίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα απαιτούμενα νομικά βήματα και την υιοθέτησή τους. Σημειώνεται περαιτέρω ότι «χρειάζονται ξεκάθαροι κανόνες που αφορούν τις εισροές και τις εκροές, ως μέρος του δημοσιονομικού πλαισίου της Κύπρου, με σεβασμό στην ανάγκη ανάπτυξης του τομέα υδρογονανθράκων και της υποδομής που χρειάζεται, αλλά και της σημασίας του να μειωθεί το δημόσιο χρέος σταθερά και να υπάρξουν επενδύσεις και αξία για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, ανάμεσά τους και οι μελλοντικές γενεές».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου