Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κρούγκμαν: Για τίποτε δεν δόθηκε καθαρή λύση στο Eurogroup

Η Ελλάδα ηττήθηκε μόνο αν η ίδια το νιώθει έτσι γράφει ο διάσημος οικονομολόγος - Bild: Οι Έλληνες ελπίζουν η σωτηρία τους να κρατήσει περισσότερο - Bloomberg: Τι κέρδισαν οι δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης - Die Welt: Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα
Την εκτίμηση ότι με τη συμφωνία της Παρασκευής δεν επιλύθηκε τίποτα ουσιαστικό και για τίποτα δεν δόθηκε καθαρή λύση διατυπώνει ο γνωστός για τις φιελληνικές του θέσεις οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.



Εξ ου και ο τίτλος «Δελφικό Διάβημα» ο οποιος παραπέμπει στους διφορούμενους χρησμούς που έδινε το μαντείο στην αρχαιότητα και τον οποίο χρησιμοποίησε στη σχετική ανάρτησή του στο προσωπικό του blog

Η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής είναι ήττα για την Ελλάδα μόνο αν η Ελλάδα την αντιλαμβάνεται έτσι, προσθέτει ο Κρούγκμαν ο οποίος θέλοντας να δείξει πόσο ασαφής είναι η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρει το ακόλουθο ανέκδοτο: τι παίρνεις αν ενώσεις έναν «νονό» της Μαφίας με μια ομάδα υπουργών Οικονομικών; Κάποιον που σου κάνει μια προσφορά την οποία δεν μπορείς να καταλάβεις. Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Κρούγκμαν εδώ


Τι γράφει ο Γερμανικός τύπος

Την ελπίδα οι Έλληνες να κρατήσουν περισσότερο διάστημα τις υποσχέσεις τους να προχωρήσουν σε οικονομίες εκφράζει στο πρωτοσέλιδο της η γερμανική εφημερίδα Bild λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Eurorgoup. «Οι Έλληνες φωνάζουν "ναι σωθήκαμε" αλλά ελπίζουμε αυτή τη φορά αυτό να κρατήσει περισσότερο» γράφει η Bild.

H εφημερίδα γράφει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα παραμείνει συνεπής στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν σε αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια.

Κάνει λόγο επίσης για στροφή 180 μοιρών της ελληνικής κυβέρνησης από τη ρητορική του τέλους της λιτότητας στη δέσμευση να μην ανατρέψει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σημειώνει, επίσης, την ελληνική δέσμευση να αποπληρώσει τις οφειλές της στους πιστωτές της.

Από την πλευρά του το Spiegel υποστηρίζει ότι η απόφαση της Παρασκευή αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα και σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως γράφει χαρακτηριστικά αν επρόκειτο για μια παρτίδα πόκερ αυτή δεν θα είχε νικητές. Το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτει και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφερόμενη στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατέληξαν σε ένα κείμενο «με το οποίο μπορούμε όλοι να ζήσουμε όμορφα» όπως σχολίασε μέλος της γερμανικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Spiegel κάποια στιγμή και αφού κατατέθηκε το προσχέδιο της απόφασης στην οποία είχαν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών ο Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Τσίπρα και του είπε: Ή αυτό ή τέλος.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt έχει τίτλο «Η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. Χρόνια στο Κουρμπέτι. Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά», αναφέρει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της σελίδα.

Η ίδια εφημερίδα επισημαίνει, επικαλούμενη πηγές της ΕΚΤ, ότι «μετά την συμφωνία δεν υπάρχει πλέον λόγος για την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων», ενώ κάποιοι ειδικοί κανόνες θα μπορούσαν να επανεισαχθούν για τις ελληνικές τράπεζες, με το όρο ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επέκταση του προγράμματος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο «Στην Ένωση (CDU/CSU) υπάρχει σκεπτικισμός» και αναφέρεται στην αντίδραση του επικεφαλής της ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η Μπούντεσταγκ μπορεί να εγκρίνει την συμφωνία.

Το ρεπορτάζ στο γερμανικό ραδιόφωνο Δυτικής Γερμανίας WDR έχει τίτλο «Η νίκη του Σόιμπλε επί του Βαρουφάκη» και κάνει λόγο για απομόνωση της Ελλάδα στο Eurogroup και ανάληψη από την πλευρά της Αθήνας του 100% των δεσμεύσεων που ίσχυαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική σελίδα του, όπου τις τελευταίες ημέρες διατηρεί συνεχή ροή ειδήσεων για την υπόθεση του ελληνικού προγράμματος, αναφέρει: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συνάντηση κρίσης αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα. Η κριτική για την αίτηση της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για την διάθεση συμβιβασμού. Η Αθήνα είχε διανύσει «δέκα μίλια αντί για ένα μίλι», δήλωσε. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει την δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε ‘Ή αυτό ή τελειώσαμε'».

Bloomberg: Τι κέρδισαν και τι έχασαν οι δύο πλευρές
Η Ελλάδα κέρδισε αρκετά πράγματα αλλά όχι τόσα ώστε να εμποδίσει τους υπόλοιπους δεκαοχτώ υπουργούς της Ευρωζώνης να μπορούν να περπατήσουν στο δρόμο γράφει το Bloomberg στην πρώτη εκτίμησή του για τα κέρδη κάθε πλευράς μετά τη συμφωνία της Παρασκευής.

Σε μια διαπραγμάτευση δεκαοχτώ έναντι ενός το πιθανότερο είναι ότι οι 18 (Eurogroup) θα έχουν περισσότερα κέρδη από τον έναν (Ελλάδα).

Ο απολογισμός κατά το Bloomerg είναι ο εξής:

Το Eurogroup διατήρησε την επίβλεψη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την επέκταση του προγράμματος και η Ελλάδα κατάφερε τους πάντες να μην κάνουν λόγο πια για Τρόικα

Το Eurogroup έχει τη συμφωνία της Ελλάδας για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης και η Ελλάδα έχει τη συμφωνία του Eurogroup να μην το ονοματίζει πλέον πρόγραμμα

Το Eurogroup έδωσε διορία στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα να καταλήξει σε ένα συνδυασμό οικονομικών μέτρων που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθέωρηση του προγράμματος παράτασης. Η Ελλάδα πέτυχε να επιλέξει μόνη της τη λιτότητα για τον εαυτό της (και τελικά μπορεί να πετύχει την ευελιξία όσον αφορά τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος)

Το Eurogroup πέτυχε να περιχαρακώσει τα χρήματα από τον EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στη διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα πέτυχε να δει αυτό να συμβαίνει

Το Eurogroup θα έχει ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για μια σειρά μέτρων τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τους θεσμούς της τρόικας μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Με όλα αυτά, γράφει το Bloomberg, μπορεί να φαίνεται ότι η Ελλάδα κέρδισε λίγα από το Eurogroup αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει ότι πήρε ό,τι μπορούσε και ότι μπόρεσε να παλέψει σκληρά για τη χώρα. «Αυτό για την ώρα μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που ένιωθε ότι δεχόταν σκληρά χτυπήματα από τους ευρωπαίους εταίρους» καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου