Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Οδικός χάρτης έξι μηνών στο Κυπριακό

Του Ανδρέα Πιμπίσιη
Από το  philenews

Λευκωσία: Μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό εγκαινιάζεται ουσιαστικά από αύριο Δευτέρα, με την πρώτη, έστω και κοινωνικού χαρακτήρα, συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

Προτού οι δύο ηγέτες καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπου μεταξύ «τυριού και αχλαδιού» θα δουν πώς θα προχωρήσουν με αυτήν τη νέα προσπάθεια, ξένοι διπλωμάτες έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι επιχειρώντας να πιέσουν τα πράγματα για να προχωρήσουν με ταχύτητα. Η κινητικότητα που παρουσιάζεται από πλευράς ξένων διπλωμάτων που βρίσκονται στη Λευκωσία δεν είναι άσχετη με τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Ο πρώτος λόγος βρίσκεται εκ των πραγμάτων στους δύο ηγέτες, οι οποίοι με την αυριανή τους πρώτη συνάντηση ενδέχεται να καθορίσουν και τα επόμενά τους βήματα στις συνομιλίες.

Το πρώτο ζητούμενο για τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί είναι ο καθορισμός της ημερομηνίας επανέναρξης των συνομιλιών, η οποία δεν αναμένεται να είναι και πολύ μακριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» είναι πολύ πιθανόν εντός της επόμενης εβδομάδας να συμφωνηθεί η πρώτη επίσημη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για να καθοριστεί η πλήρης ατζέντα των συνομιλιών, καθώς επίσης και τα διαδικαστικά ζητήματα. Αυτά που αφορούν τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Συναφείς πληροφορίες, ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κατά το αυριανό δείπνο να υπάρξει και συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί για μια πρώτη συνάντηση Μαυρογιάννη-Ναμί, προτού οι δύο ηγέτες καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το πεδίο δράσης είναι ήδη πολύ καλά γνωστό σε όλους και ως εκ τούτου η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναμένει οποιαδήποτε θεαματική κίνηση από μέρους του Μουσταφά Ακιντζί, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων.

Εκεί που σίγουρα τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά, σε σύγκριση με το παρελθόν, είναι επί της τράπεζας των διαπραγματεύσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμά ότι με τον Μουσταφά Ακιντζί θα έχει ενώπιόν της έναν συνομιλητή «και όχι κάποιον που κρατά μια κόλλα χαρτί και δεν συζητά τίποτε πέραν των όσων αναγράφονται εκεί».

Ως εκ τούτου η διαδικασία θα υποβοηθηθεί τόσο από πλευράς διαπραγμάτευσης, αλλά κυρίως στο να διαφανούν οι προθέσεις του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη. Γιατί όλοι -ακόμα και οι ξένοι- βρίσκονται σε αναμονή για να δουν πώς θα συμπεριφερθεί επί της τράπεζας των διαπραγματεύσεων ο κ. Ακιντζί.

Αυτό που αναμένει ωστόσο η ε/κ πλευρά είναι να δει εάν ο κ. Ακιντζί θα συμπεριφερθεί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ή ως εκπρόσωπος της Άγκυρας, όπως δρούσαν οι προκάτοχοί του και κυρίως ο Ντερβίς Έρογλου.

Για πολλούς σημαντική πτυχή στην όλη προσπάθεια αποτελεί και το κεφάλαιο «Αμμόχωστος». Όμως η ε/κ πλευρά δεν μπαίνει στη λογική να φορτώσει όλο το βάρος των προσπαθειών στο θέμα της Αμμοχώστου.

Διπλωματική πηγή μας ανέφερε χαρακτηριστικά, επί του θέματος της Αμμοχώστου, πως η όποια συζήτηση «δεν θα γίνει εις βάρος του χρόνου ή της ουσίας». Τοποθέτηση που σαφώς δείχνει και τις διαθέσεις που υπάρχουν στη Λευκωσία σ’ ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν θέλει και δεν επιθυμεί όλο το βάρος των διαπραγματεύσεων να μετατοπιστεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ιδιαίτερα δε, γνωρίζοντας πως ανεξαρτήτως του τι λέγεται από τ/κ πλευράς για την Αμμόχωστο, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία και άρα κι αυτό -όπως και όλα τα άλλα μεγάλα ζητήματα- δεν αναμένεται να συζητηθεί εις βάθος και να υπάρξει κατάληξη πριν από τα δημοψηφίσματα (όποτε και αν αυτά πραγματοποιηθούν).

Εάν το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι σ’ αυτήν τη φάση στην κορυφή της ατζέντας, πόσο μάλλον αυτό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, το οποίο κάποιοι θέτουν εκ παραλλήλου στις διάφορες συζητήσεις που γίνονται.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο τραπέζι και -όταν και εφόσον τεθεί- η όποια συζήτηση θα έχει ως σημείο εκκίνησης ένα βασικό δεδομένο: «Να μην παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα». Κι εδώ βρίσκεται το κλειδί του όλου θέματος, το οποίο μπορεί να κρίνει και την πορεία των εξελίξεων είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Πριν όμως οι συζητήσεις πάνε ανατολικά προς την Αμμόχωστο ή βορειότερα προς την Τύμπου, θα πρέπει να κινηθούν δυτικά και προς τον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Εκεί, στο κτήριο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, θα διαφανεί εάν αυτή η νέα προσπάθεια θα καρποφορήσει και εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις ενός έκαστου συνομιλητή.


Οι Αμερικανοί ξέρουν καλά ότι δεν είναι οι μόνοι παίκτες

Ο παράγοντας Ηνωμένες Πολιτείες έπαιζε και συνεχίζει να παίζει καθοριστικής σημασίας ρόλο στο Κυπριακό, όλοι το ξέρουν και το αναγνωρίζουν. Αυτό που έχει, ωστόσο, σημασία είναι το πώς οι ΗΠΑ κινούνται υποβοηθώντας την όλη προσπάθεια και μέχρι πού φτάνουν και προς ποιες κατευθύνσεις κινούνται οι παρεμβάσεις τους.

Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε οι παρεμβάσεις των Αμερικανών όχι μόνο ήταν εμφανείς αλλά και τις πλείστες φορές ενοχλητικές, σήμερα κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή δείχνοντας να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ευαισθησίες της Λευκωσίας.

Οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι στο Κυπριακό δεν είναι μόνοι και ότι υπάρχουν κι άλλοι διεθνείς παίκτες που έχουν ρόλο να παίξουν και λόγο. Όπως βλέπουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει διάθεση από μέρους της Λευκωσίας να κάνει πίσω στο θέμα των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Αυτό το ξεκαθάρισμα συνέβαλε στο να διατηρηθεί ανοιχτή η απευθείας γραμμή μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον χωρίς να χρειάζεται να πηγαινοέρχονται μηνύματα μέσω της διπλωματικής οδού. Και λόγω αυτής της ανοιχτής γραμμής στην Ουάσινγκτον, αλλά και σε άλλες πρωτεύουσες, καθίσταται πλέον κατανοητό ότι σημασία για το Κυπριακό έχει πρωτίστως η ποιότητα της λύσης για να είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Όμως από την άλλη δημιουργείται και ένα πρόσθετο ζήτημα, το οποίο κάποιοι κύκλοι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν. Υποστηρίζεται από ορισμένους ότι σήμερα στην Ουάσιγκτον υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν καλά το Κυπριακό (βλ. αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι), αλλά σύντομα θα αποχωρήσουν. Κι έτσι εντέχνως βάζουν έναν χρονοδιακόπτη εκμετάλλευσης του μομέντουμ της παρουσίας των δύο πριν από τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, που είναι το 2016.

Η Λευκωσία σε αυτή τη φάση αποδύεται σε αγώνα εξασφάλισης όσο το δυνατό ευρύτερης στήριξης στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξού και οι χωριστές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας στο περιθώριο των εκδηλώσεων στη Μόσχα για τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Την προσεχή βδομάδα θα κλιμακωθούν οι χωριστές επαφές με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, όπως και διπλωματικούς εκπροσώπους τους στη Λευκωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου