Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Με βίαιη προσαγωγή στη Βουλή απειλεί τον Στουρνάρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αν και ο διοικητής της ΤτΕ πρότεινε επτά εναλλακτικές ημερομηνίες για να παρευρεθεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - Η Πρόεδρος της Βουλής ετοιμάζεται να τον καλέσει σε άλλη Επιτροπή στις 26 Ιουνίου!
Ενισχύει την επίθεσή προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την αδυναμία του πρώτου να παραστεί σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εξεταστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens.


Προτάσσοντας την ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης αλλά και των εξηγήσεων που σύμφωνα με την ίδια πρέπει να δώσει ο κ. Στουρνάρας για το περιεχόμενο της πρόσφατης νομισματικής έκθεσης , έδειξε να αδιαφορεί για τις όποιες υποχρεώσεις έχει ο κεντρικός τραπεζίτης λόγω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και επέμεινε για την άμεση παρουσία του στην Βουλή.

Χρησιμοποιώντας το σύνολο των δυνατοτήτων που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής κάλεσε ξανά τον κ. Στουρνάρα στην κοινοβουλευτική επιτροπή ΔΕΚΟ την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την νομισματική έκθεση  και την ερχόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens.

Επικαλέστηκε μάλιστα και εκείνες τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπουν ακόμα και την βίαιη προσαγωγή στην Επιτροπή του διοικητή της ΤτΕ σε περίπτωση που αρνηθεί να προσέλθει.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η κυρία Ραχήλ Μακρή που ζήτησε την άμεση κλήτευση του κ. Στουρνάρα, ακόμα και με βίαιη προσαγωγή! «Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι κανείς δεν απολαμβάνει ασυλία έναντι της δικαιοσύνης και να βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τον έλεγχο… Να κληθεί άμεσα ίσως και αύριο. Όλα τα άλλα είναι ύποπτα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens δεν θα «φυγαδευτεί» στο εξωτερικό «όπως έγινε επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τον Χριστοφοράκο και άλλους». Επιπροσθέτως, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει αγωνία στα κόμματα που χρηματοδοτούνταν από γερμανικές εταιρίες. Επίσημα έγγραφα της γερμανικής δικαιοσύνης αναφέρουν ότι έπαιρναν μίζα 2% για κάθε προμήθεια».

Η προειδοποίηση της βουλευτή προς την κυβέρνηση περί εγγυήσεων ότι δεν θα «δραπετεύσει» κανείς στο εξωτερικό προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ο οποίος την κάλεσε να πει ποιος «ύποπτος» θα μπορούσε να «φυγαδευτεί». Η κυρία Μακρή πάντως απέφυγε να απαντήσει εάν εννοούσε τον κ. Στουρνάρα ή άλλο πρόσωπο.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στην κλήση της Επιτροπής να βρίσκεται σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι στην Βουλή εξήγησε πως λόγω υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις (σ.σ. βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ) δεν θα μπορούσε να παραστεί και πρότεινε επτά ημερομηνίες εντός Ιουλίου που θα μπορούσε να συνδράμει στις εργασίες της επιτροπής (6,7,9.10,20,21,23).

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις από την επιμονή της Προέδρου επισημαίνοντας την κρισιμότητα των στιγμών. Κατά την ψηφοφορία μάλιστα επέλεξε να ψηφίσει τόσο την πρόταση της προέδρου όσο και την πρόταση της αντιπολίτευσης που είπε να εξεταστεί ο κ. Στουρνάρας σε μια από τις ημερομηνίες που ο ίδιος υποδεικνύει.

«Αυτή την ώρα η χώρα, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες διεξάγουν την τελική φάση μιας  κρίσιμης διαπραγμάτευσης από την έκβαση της οποίας θα καθοριστούν πολύ περισσότερα από όσα συζητάμε σήμερα. Γι αυτό και έχει σημασία ο τόνος και τα επιχειρήματα  που διατυπώνουμε όπως επίσης έχει σημασία η όψη ποινικοποίησης και δικαστικοποίησης μιας υπόθεσης που συζητά η επιτροπή μας» σημείωσε ο κ. Φίλης για να προσθέσει «Δεν είναι θέμα 2-3 ημερών για να στήσουμε καυγά. Ο ίδιος προτείνει 6-7 Ιουλίου. Έχει σημασία ο τρόπος που αναπτύσσουμε τα επιχειρήματα μας σε σχέση με το τι διακυβεύεται σήμερα. Εγώ θα έλεγα να έρθει και πριν τις 6 αν ο ίδιος μπορεί. Αν έχει όμως συνεδριάσεις με ΕΚΤ ας έρθει στις 6.7. Δεν θα γίνει και τίποτα για 2-3 ημέρες καθυστέρηση».

Από την πλευρά της η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε πως η παρουσία του κ. Στουρνάρα είναι υποχρεωτική και πως «αν αρνούταν θα σήμαινε απείθεια με βάση τον Ποινικό Κώδικα», ενώ πρόσθεσε πως «είναι επείγον καθώς έχουν  περάσει δεκαετίες που το  σκάνδαλο Siemens οργιάζει. Σήμερα έχει γίνει σκάνδαλο συγκάλυψης μέρος του οποίου είναι και η υπογραφή Στουρνάρα».

Υπέρ της πρότασης της Προέδρου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου