Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Το κατόρθωμα της ομόφωνης συμφωνίας

Του Ν.Λυγερού

Μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση, όπου όλοι οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να βρουν ένα κοινό πλαίσιο για ενιαίες δράσεις που αποτελούν ένα στρατηγικό μείγμα για την πολιτική απόφαση που πάρθηκε σε επίπεδο Ευρωζώνης, ζούμε την επόμενη φάση. Το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα και χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σημαντική διαφορά μας επιτρέπει ήδη να πούμε ότι αλλάξαμε πορεία και δεν μπαίνουμε πια στο σενάριο της εξόδου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα νομοσχέδια που εξετάστηκαν ως πλαίσια απαραίτητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη είναι ήδη έτοιμα.
Δηλαδή φάνηκε ότι σ’ αυτό το σημείο είμαστε προετοιμασμένοι. Το πρώτο στοιχείο είναι ότι τώρα η πρωτοβουλία είναι καθαρά ελληνική. Δηλαδή με πρακτικό τρόπο στο επίπεδο της Βουλής των Ελλήνων πρέπει να αποδείξουμε ότι θέλουμε και υποστηρίζουμε αυτή τη στρατηγική συμφωνία. Εδώ είναι σημαντικό να φανούμε και να είμαστε ενωμένοι, έτσι ώστε να περάσουμε και το μήνυμα της θετικής προσέγγισης, του θετικού πνεύματος που μας χαρακτηρίζει διαχρονικά, γιατί είμαστε ένας λαός που δεν γονατίζει και δεν εγκαταλείπει στα δύσκολα. Υπάρχει ανάγκη τώρα και για εθνική ομοφωνία που θα λειτουργήσει καταλυτικά για τα επόμενα βήματα. Είμαστε της αντίστασης όχι της αντιδραστικότητας. Κατά συνέπεια όταν πρέπει να κάνουμε πράξεις το πρέπον είναι να είμαστε μαζί για την υλοποίηση τους. Διαχρονικά ο Ελληνισμός έχει δώσει το στίγμα του ηρωισμού και στις πιο ακραίες συνθήκες, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε η συνέχεια.

                                                            Από την απόφαση στις πράξεις
Του Ν.Λυγερού

Η απόφαση πάρθηκε σε επίπεδο Ευρωζώνης κι αποδείξαμε ως Έλληνες ότι θέλουμε να λειτουργούμε σε αυτό, εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορεί να πρέπει να προστατεύουμε τα αυτονόητα, αλλά όταν το πετυχαίνουμε μας γεμίζει χαρά. Γιατί αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ημέρες ήταν σπάνιο να δούμε ένα σοβαρό χαμόγελο εκτός από τους οραματιστές που έβλεπαν το μετά από πριν. Διότι το όραμα υπάρχει κι έγινε. Αλλάξαμε πορεία στις διακλαδώσεις και τώρα παίζουμε διαφορετικά, γιατί άλλαξαν οι συνθήκες που θεωρούσαν πολλοί μόνο ως δεδομένα. Οι πολιτικές αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης έκαναν τις οικονομικές απαιτήσεις να συγκλίνουν στρατηγικά και να έχουμε πλέον μια δυναμική που ήταν παντελώς ανύπαρκτη τόσους μήνες διαπραγματεύσεων. Ξεκινάμε με μια νέα αρχή που δίνει άλλες δυνατότητες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τις στρατηγικές μας προοπτικές. Η αλλαγή φάσης που ζήσαμε μπορεί να έχει μία δράση καταλυτική. Κι αν συνυπολογίσουμε και τα νέα δεδομένα που περιμένουμε από τον Μεγάλο Διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν πρόκειται για μια αλλαγή φάσης και μόνο αλλά για μια αλλαγή κύκλου. Με την ομόφωνη συμφωνία είναι πλέον εφικτό να ξεφύγουμε από την παθητική μιζέρια και να περάσουμε στην ενεργητική δράση. Η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να πάρει νέες αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τα θεμέλια της Ελλάδας του μέλλοντος. Αυτό πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, για να είμαστε στο πνεύμα του Ελληνισμού.

                                                                    Το σωστό πλαίσιο
                                                                      Του Ν.Λυγερού

Το σωστό πλαίσιο είναι απαραίτητο για να έχουμε ένα ορθολογικό πεδίο, ένα δομημένο πεδίο δράσης κι ένα στρατηγικό πεδίο μάχης. Εδώ το σωστό πλαίσιο για την πατρίδα μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πεδίο η Ευρωζώνη. Έτσι το πεδίο δράσης είναι η Βουλή των Ελλήνων, όπου μπορούμε να πάρουμε θεσμικές αποφάσεις που να έχουν μέλλον γιατί είναι ανθεκτικές και μπορούν να γίνουν διαχρονικές. Με αυτά τα δεδομένα, όλοι μπορούν να καταλάβουν πια ότι το πεδίο μάχης, με την μεταφορική του έννοια βέβαια, είναι η ελληνική ΑΟΖ, αφού με αυτό έχουμε ουσιαστική ανάμειξη της στρατηγικής και της ενέργειας. Καθώς αυτά τα δύο θεμελιακά στοιχεία είναι απαραίτητα για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι το σωστό πλαίσιο έχει άμεσες επιπτώσεις και στα άλλα επίπεδα. Μάλιστα, αυτό φαίνεται κι από τον Μεγάλο Διαγωνισμό για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού εκδόθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είναι αναγνωρισμένος από τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βαρύνουσα σημασίας απόφαση που δημιούργησε την ομόφωνη συμφωνία θα έχει θεαματικές επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, διότι πέρασε το θετικό πνεύμα των στρατηγικών παικτών σε πολιτικό επίπεδο που έδωσε τη δυνατότητα της οικονομικής προσέγγισης. Με αυτό το πλαίσιο είμαστε πιο ανθεκτικοί και η επόμενη πραγματικότητα θα μπορέσει να σταθεί ακόμη πιο σταθερά για να καινοτομήσουμε με το απέραντο γαλάζιο της πατρίδας μας, δηλαδή την ελληνική ΑΟΖ.

                                                                      Ελληνική στρατηγική
                                                                            Του Ν.Λυγερού

Με την επόμενη φάση και το τέλος της προηγούμενης, μπορούμε να εξετάσουμε ορθολογικά τις κινήσεις μας. Η ελληνική στρατηγική δεν μπορεί να είναι μόνο και μόνο ένας αυτοσχεδιασμός σε τακτικό επίπεδο που προσαρμόζεται σε εξωτερικές απαιτήσεις, Το πλαίσιο της ομόφωνης συμφωνίας αλλάζει όλα τα δεδομένα, αφού είναι κοινό και επιτρέπει την ανάπτυξη μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Το θεμελιακό στοιχείο για την αναπτυξιακή πορεία είναι η ύπαρξη της ανάκαμψης, διότι αποτελεί ένα προαπαιτούμενο, αφού ανάπτυξη χωρίς ανάκαμψη είναι μόνο και μόνο εξοικονόμηση. Δίχως ανάκαμψη δεν υπάρχει αλλαγή κύκλου. Για αυτό έχουμε το πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ, για την ανάπτυξη έχουμε και τον ελληνικό ζεόλιθο, για τα δύο έχουμε ως υποστήριξη την ελληνική καινοτομία. Η ελληνική στρατηγική υπάρχει και είναι αυτή που μας επέτρεψε να είμαστε ελεύθεροι στην πατρίδα μας και μετά από την Τουρκοκρατία. Είναι λοιπόν επιλογή μας να είμαστε όρθιοι και να μην γονατίσουμε όταν ακούμε διάφορα. Διότι η ουσία δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις. Η ελληνική στρατηγική δεν είναι μόνο θεωρητική αλλά πρέπει να υπάρξει μια πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί. Αυτό είναι και το θέμα της Βουλής των Ελλήνων. Τώρα πρέπει να πάμε μόνο μπροστά γιατί έχουμε δει όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η ελληνική στρατηγική δεν μπορεί να είναι του ελλαδισμού, του ραγιαδισμού και της μιζέριας, αλλά του Ελληνισμού γιατί μόνο αυτός σκέφτεται τους άλλους, τους δικούς μας και τους αθώους, διότι βασίζεται στους Δίκαιους που θέλουν να ζήσουν για να παλέψουν ενάντια στη βαρβαρότητα.

                                                        Στρατηγικά θέματα ελληνικής ΑΟΖ

                                                                            Του Ν.Λυγερού

Τώρα που καταφέραμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο και να εξασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας πλαίσιο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, πρέπει να επικεντρωθούμε πάνω στα στρατηγικά θέματα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού υπάρχουν τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και το Interconnector τον EuroAsia που θα ενισχυθούν στη συνέχεια και από τον αγωγό East-Med. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η ελληνική ΑΟΖ είναι θεμελιακή και ως μήνυμα προς τα έξω είναι από τα πιο δυναμικά που έχουμε να προβάλουμε. Οι δυνατότητες που έχουν αυτά τα τρία προγράμματα είναι τεράστιες ήδη από μόνα τους αλλά μπορούν να συνδυαστούν και με σταθμούς υγροποίησης του φυσικού αερίου, γιατί αυτά απαιτούν 100.000 θέσεις εργασίας ανά μονάδα. Όταν ο ελληνικός λαός συνειδητοποιήσει ότι έχουμε περάσει σ’ ένα στάδιο αξιοπιστίας γιατί έρχονται να μπουν θεμέλιά της Ελλάδας του μέλλοντος, τότε θα αναλύσει διαφορετικά τα δεδομένα και θα αρχίσει να λειτουργεί πρακτικά και σε επίπεδο περιφερειών, αφού οι απολαβές τους θα είναι το 5% από τις ελληνικές, όταν υπάρχουν κοιτάσματα εμπορεύσιμα στη τοπική τους ΑΟΖ. Αφού ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία τώρα, μπορούμε να δούμε το μέλλον μ’ ένα διαφορετικό τρόπο που έχει περισσότερο σχέση με τα ενεργειακά παρά τα οικονομικά για να περάσουμε από την εξοικονόμηση στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου