Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Fitch: Αναβάθμιση δύο βαθμίδων για Κύπρο - Αναμένει ανάπτυξη 1,5% το 2015 -Χαιρετίζει η Κυβέρνηση

Λευκωσία: Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες, στο Β+, από Β-, προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Παράλληλα, ο οίκος έθεσε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικό ορίζοντα, κάτι που σημαίνει μια ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση στο μέλλον.

Ο Fitch αναβάθμισε επίσης στο Β+, από Β- τα μη καλυμμένα κρατικά ομόλογα (senior unsecured bonds) σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, καθώς και στο ΒΒ+, από ΒΒ- την υψηλότερη αξιολόγηση (Country Ceiling) που μπορεί να πάρει η Κύπρος, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο Β. Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015, στο 1,5%, από συρρίκνωση 0,8% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ αναμένει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και κορύφωση του δημόσιου χρέους στο 108% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει επιδείξει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση και έχει υπερ- αποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αναφέρει πως το 2014, η Κύπρος είχε σχεδόν ισοσκελισμένο ισολογισμό της γενικής Κυβέρνησης (εξαιρουμένου του 1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού) σε σύγκριση με έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ που ανέμενε αρχικά ο οίκος, τον Ιούνιο του 2013, όταν υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε “Β-”.

Ο Fitch αναμένει τώρα πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,2% και 1% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής Κυβέρνησης αναμένεται τώρα από τον Fitch να κορυφωθεί ελαφρώς κάτω από το 108% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει σε περίπου 100% το 2017. Τον Ιούνιο του 2013, ο διεθνής οίκος ανέμενε το δημόσιο χρέος να κορυφωθεί στο 130%.

Σημειώνει πως το ακαθάριστο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό και να μειώνει την ικανότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει εγχώρια ή εξωτερικά σοκ.

Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει επανέλθει σε πορεία εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην 5η και 6η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο νόμος των εκποιήσεων ακινήτων, μαζί με ένα νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών του τραπεζικού τομέα για μείωση των εξαιρετικά υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι καταθέσεις έχουν σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί, αν και οι καταθέσεις μη μόνιμων κατοίκων (30% του συνόλου) μειώθηκαν προσωρινά κατά την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα το περασμένο Καλοκαίρι.

Ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015, στο 1,5%, από συρρίκνωση 0,8%.

Ο Fitch εκτιμά τώρα μικρότερη σωρευτική συρρίκνωση της παραγωγής από το 2013 της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 14% που ανέμενε τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με τον οίκο, η ανάπτυξη στηρίχθηκε από την εγχώρια ζήτηση, η οποία βοηθήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σημειώνει πως αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, παρά τη μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία, ενώ η αγορά εργασίας βελτιώνεται, αλλά παραμένει αδύναμη, καθώς η ανεργία ξεπερνούσε το 15% τον Αύγουστο σε σύγκριση με λιγότερο από 4% το 2008.

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου λόγω της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρει, το περιβάλλον για τις τράπεζες παραμένει δύσκολο, ιδίως όσον αφορά την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού τους, με το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να βρίσκεται τον Αύγουστο στο 47,4% των χορηγήσεων, που είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών που αξιολογεί ο Fitch.

Τέλος, ο Fitch αναφέρει ότι οι κίνδυνοι εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα καθώς η όλη διαδικασία εξαρτάται από την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των οφειλετών, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί κατά την περίοδο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016.

Xαιρετίζει η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch.

«Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, της Βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού» τονίζει ο Εκπρόσωπος.

Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημειώνει, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών» επισημαίνει στη δήλωσή του.

Ομήρου: Θετική εξέλιξη, απαιτείται νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Θετική εξέλιξη είναι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σημειώνει ωστόσο ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ότι απαιτείται η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου.

«Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Fitch αποτελεί θετική εξέλιξη, η οποία επιτυγχάνεται μετά τις μεγάλες θυσίες των συμπολιτών μας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «μπορεί η αναβάθμιση να ενισχύει την προσπάθεια για επάνοδο στις αγορές και οι δείκτες να βελτιώνονται, μετά που η χώρα απώλεσε σημαντικό μέρος του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, όμως τα προβλήματα ακόμη παραμένουν και οι προκλήσεις είναι μεγάλες».

«Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, «θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας».

Ο κ. Ομήρου επισημαίνει ότι «τελική λύση στο ζήτημα αυτό αποτελεί η επαναφορά της οικονομίας σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης». Αυτό, αναφέρει, «θα δώσει τη δυνατότητα αύξησης των διαθέσιμων εισοδημάτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, και θα μειώσει τα πρωτόγνωρα για την Κύπρο, ειδικά στους νέους, ποσοστά ανεργίας».

«Η κοινωνία αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται και τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν, με την έλλειψη χρηματοδότησης, τον υπερδανεισμό και τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων», προσθέτει.

Σημειώνει ότι «η προσπάθεια για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής πρέπει να είναι συνεχής».

Η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με διαφανείς διαδικασίες και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, με ίσες ευκαιρίες για όλους, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που υπάρχουν, αναμένεται να ενισχύσουν την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, εκτιμά ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Απαιτείται η δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου αναπτυξιακού μοντέλου», αναφέρει ο κ. Ομήρου. Δίνει το παράδειγμα τομέων όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ναυτιλία, η ενέργεια, ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία και κτηνοτροφία, η έρευνα και καινοτομία οι οποίοι «με το σωστό στρατηγικό σχεδιασμό μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες επαναφοράς της οικονομίας σε σταθερούς πυλώνες ανάπτυξης».

ΠΗΓΗ philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου