Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Νέα πρόταση για ασφάλεια στο Κυπριακό - Το περίγραμμα αποφασίστηκε σε δείπνο στο Προεδρικό

Του  Κώστα Βενιζέλου
Από το philenews

Λευκωσία: Πλήρη, λεπτομερώς επεξεργασμένη θέση στο θέμα της ασφάλειας ετοιμάζουν Αθήνα και Λευκωσία, με στόχο να είναι οι δυο κυβερνήσεις έτοιμες να την παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Κέρι στις δύο πρωτεύουσες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ως γνωστό θα επισκεφθεί διαδοχικά την Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου, τη Λευκωσία στις 14 και την επομένη θα μεταβεί στην Τουρκία συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα.
Παράλληλα, η φόρμουλα που θα ετοιμαστεί, πέρα από το γεγονός ότι θα τεθεί ενώπιον διεθνών παικτών, όπως οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Γάλλοι και η Ε.Ε., θα αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις και στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είναι σαφές πως το θέμα των εγγυήσεων θα συζητηθεί στη Λευκωσία και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κατά πάσα πιθανότητα στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Ελλάδα και Κύπρος έχουν αρχίσει τις συζητήσεις στο θέμα της ασφάλειας-εγγυήσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Λευκωσία. Μια πρώτη κουβέντα έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελλαδική αντιπροσωπεία. Η συζήτηση συνεχίστηκε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, την επόμενη μέρα, των Κασουλίδη και Κοτζιά. Ο βασικός άξονας αυτής της πολιτικής στηρίζεται στη θέση «ούτε εγγυήσεις, ούτε κατοχικά στρατεύματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελλαδική πλευρά ανέλαβε να επεξεργαστεί μια φόρμουλα, σε τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο. Ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Παρασκευόπουλος και ο Πολιτικός Διευθυντής Πέτρος Μαυροϊδής, με τη στήριξη ειδικών, που συνόδευαν τον κ. Κοτζιά στη Λευκωσία, θα ετοιμάσουν κείμενο το οποίο θα συζητηθεί στη συνέχεια με τη Λευκωσία, ώστε να υπάρξει κοινή θέση.

Μια πρώτη γεύση για τη θέση των δύο κυβερνήσεων έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τις εδώ επαφές του και δημόσιες τοποθετήσεις του. Είναι προφανές πως με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Αθήνα σε διεθνές επίπεδο γίνεται μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ευρύτερη υποστήριξη στην ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων, ώστε η Τουρκία να αλλάξει στάση. Τούτο, αν και δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αναμένεται να εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Λευκωσία δεν θεωρούν πως μπορεί να συζητηθεί μια παραλλαγή του σημερινού συστήματος εγγυήσεων. Όπως συναφώς ανέφερε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Έλληνα ΥΠΕΞ, συμφωνία με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων δεν περνά από δημοψήφισμα.

Το ζητούμενο σήμερα είναι πώς θα διαμορφωθεί μια φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους. Η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της ΔΑΣΕ και του ΟΑΣΕ, προσφέρει πολλές διεξόδους και ισχυροποιεί τη θέση πως δεν χρειάζονται εγγυήσεις από τρίτες χώρες ή περιφερικούς παράγοντες. Παράλληλα, αυτό που φαίνεται να επιδιώκει η Λευκωσία είναι να διαμορφωθούν μηχανισμοί οι οποίοι να εγγυώνται την εφαρμογή της συμφωνίας που θα προκύψει. Και τούτο μπορεί να γίνει, κατά κύριο λόγο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιμένει στη διατήρηση του συστήματος των εγγυήσεων. Αφήνει να εννοηθεί πώς συζητά διαφοροποίηση του συστήματος, όχι κατάργησή του, επικαλούμενη έρευνες που δείχνουν τους Τουρκοκυπρίους να ζητούν τουρκικές εγγυήσεις. Έχει, πάντως, σημασία να υπάρξει τοποθέτηση και από διεθνείς παίκτες, όπως υποδεικνύουν διπλωματικές πηγές.

Κυπριακό το μενού στον «μυστικό δείπνο»

Η συνάντηση της περασμένης Κυριακής στο προεδρικό έγινε για να υπάρξει μια σε βάθος συζήτηση για διαμόρφωση/παραγωγή ιδεών.

Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Επίσης, οι Αλέκος Μαρκίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσελεπής και οι διπλωμάτες Παντελής Παντελίδης και Πόλυ Ιωάννου.

Από ελλαδικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ πρέσβης Παρασκευόπουλος, ο Πολιτικός Διευθυντής Πέτρος Μαυροϊδής, η διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΞ Τασία Αθανασίου, ο εμπειρογνώμονας Χρήστος Αβραάμ και οι καθηγητές Χρίστος Ροζάκης και Πέτρος Λιάκουρας.

Θέλουν να ζεστάνουν το ενδιαφέρον τους ΗΠΑ και Βρετανία

Οι διαδοχικές επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Κέρι και της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ εντός Νοεμβρίου στην Κύπρο αποσκοπούν να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον των δύο χωρών στο Κυπριακό και να στηρίξουν την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεν αναμένεται να εξαγγείλουν οτιδήποτε καινούργιο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνδέσει στο παρελθόν επίσκεψή του στο νησί με εξελίξεις ή με σημαντική πρόοδο στο Κυπριακό. Μετά και την κάθοδο του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που δεν απέφερε αποτελέσματα λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς να εισέλθουν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου ειδικοί, η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετώπιζε τις επισκέψεις με επιφύλαξη. Το γεγονός ότι ο κ. Κέρι θα βρίσκεται στην περιοχή, θα επισκεφθεί στις 13 Νοεμβρίου την Αθήνα και στις 15 θα βρεθεί στην Τουρκία συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Ομπάμα, οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποφασίσει να εντάξει στο πρόγραμμα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να φθάσει από την Αθήνα το μεσημέρι του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, και στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα περάσει και στα κατεχόμενα, για να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ αναμένεται στο νησί στις 19 Νοεμβρίου. Στο Φόρειν Όφις επιχειρούν να αναδείξουν την παρουσία τους στα δρώμενα του Κυπριακού με προσοχή και χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις. Στο μείζον θέμα των εγγυήσεων οι Βρετανοί, μετά και την αντίδραση των Τούρκων, περιορίζονται σε γενικές τοποθετήσεις, προτάσσοντας αντί μιας ξεκάθαρης θέσης, τη διατύπωση πως θα αποδεχθούν το «τι θέλουν οι δύο πλευρές». Σημειώνεται ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές, οι Βρετανοί αναφέρουν πως δεν τους ενδιαφέρει να παραμείνουν εγγυητές, αλλά να διατηρήσουν τις στρατιωτικές βάσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου