Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Κοίτασμα αλλάζει μοίρα Έθνους

Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού

Σήμερα, η Αίγυπτος των 80 εκατομμυρίων κατοίκων και η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περίπου το ίδιο ύψος ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, δηλαδή γύρω στα 235 Δισεκατομμύρια Ευρώ.

Τη στιγμή που η Ελλάδα αγωνίζεται πελαγοδρομώντας να μην καταρρεύσει οικονομικά, διότι δεν ακολουθεί καμία στρατηγική αφού ασχολείται μόνο με μέτρα, η Αίγυπτος φρόντισε έγκαιρα και προγραμματισμένα να ανακαλύψει, χάρη σε ιταλική εταιρεία ένα τεράστιο θησαυρό, το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα Zohr, το οποίο επιλύει τόσο το οικονομικό της πρόβλημα όσο και το ενεργειακό της πρόβλημα.
Ενώ με τα σημερινά δεδομένα οι αρμόδιοι στην Ελλάδα θα μας εξηγούσαν ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη κίνηση και συμφωνία συμβιβασμού λόγω ιδεολογικού δογματισμού.
Να σημειώσουμε ότι η Εταιρεία ΕΝΙ που ανακάλυψε το κοίτασμα στα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ με την Κύπρο δήλωσε ήδη αποδεδειγμένα αποθέματα (Proven Reserves, 90% πιθανότητα) ύψους περίπου 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, ενώ η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία E-GAS ανέφερε πιθανά αποθέματα (Probable Reserves, 50% πιθανότητα) ύψους ~60 Τρις κυβικών ποδών, αριθμός που λάβαμε υπ' όψη στους οικονομικούς υπολογισμούς μας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα εισάγει το φυσικό της αέριο από χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Αλγερία) με τιμές εισαγωγής προ φόρων της τάξης των ~15 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια και το διαθέτει στον καταναλωτή με οικιακές τιμές μετά φόρων της τάξης των ~30 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια. Η Αίγυπτος θα εισάγει το φυσικό αέριο του Zohr από μόλις 150 χιλιόμετρα απόσταση με τιμές εισαγωγής προ φόρων της τάξης των ~6 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια ενώ θα το διαθέτει με οικιακές μετά φόρων τιμές της τάξης των ~10 Ευρώ/1.000 κυβικά πόδια.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ο αιγυπτιακός θησαυρός του κοιτάσματος Zohr, με ελληνικά δεδομένα οικιακών τιμών φυσικού αερίου- ξεπερνά σε αξία τα 1,8 τρισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή είναι τουλάχιστον 7 φορές μεγαλύτερος από το ετήσιο ακαθάριστο εθνικό προϊόν της Ελλάδος ή της Αιγύπτου.



Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε με έκπληξη ότι μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία, επί της ουσίας, ζει μόνο από εισαγωγές, δεν σχεδιάζει απολύτως τίποτα ανάλογο με την Αίγυπτο την στιγμή που ήδη γνωρίζουμε ότι όλες οι ερευνητικές προτεραιότητες και σχετικά μοντέλα εντοπισμού και ανακαλύψεων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει ριζικά.
Είναι καιρός λοιπόν η νέα κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να προσελκύσει επιτέλους επενδυτές σε νέο στρατηγικό πνεύμα, όπως το κάνουν με αποτελεσματικότητα η Κύπρος και η Αίγυπτος, Νότια της Κρήτης όπου ήδη διαφαίνονται σημαντικοί γεωλογικοί στόχοι κοιτασμάτων ανάλογοι με αυτόν του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Zohr και μάλιστα πέντε φορές.

Ιδεολογική τύφλα και προοπτικές μέλλοντος
Του Ν. Λυγερού

Όταν εξετάζεις τα πάντα και ειδικά τα οικονομικά και τα πολιτικά δεδομένα με μία ιδεολογία που σε τυφλώνει ενώ η Ανθρωπότητα ξέρει ήδη ότι δεν λειτουργεί και ότι ποτέ δεν λειτούργησε ακόμα κι όταν καταπατήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι επειδή διαφωνούσαν κι εξέφρασαν απλά τη γνώμη τους. Όταν φτάνεις στο επίπεδο να μπερδεύεις το google με goolag για την αναζήτηση της αλήθειας, πώς θες να αποκτήσεις γνώσεις για να διαμορφώσεις μια κατάσταση. Όταν το κάθε τι που κάνεις, γίνεται μόνο για να αποκτήσεις νέους ψηφοφόρους γιατί το κόμμα είναι πάνω από όλα, πώς να καταλάβεις τι σημαίνει στρατηγική και τι αντιπροσωπεύει η ενέργεια. Με άλλα λόγια πώς να δεις τις προοπτικές του μέλλοντος ενώ βρίσκονται κάτω από τα πόδια σου; Κι όταν προσπαθείς να βρεις βοήθεια για τα σχέδια που έχεις σκαρώσει και πας και ζητάς χρήματα από χώρες που είναι η μία χειρότερη από τις άλλες, πώς και δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται όταν καμία από αυτές δεν σου κάνει τη χάρη; Όταν σε διακατέχει η ιδεολογική τύφλα, σε τι μπορείς να μας είσαι χρήσιμος; Γι' αυτό το λόγο μην σε ξαφνιάζει αν δεν σου δίνουμε πια καμία σημασία και σ’ αφήνουμε να καλλιεργήσεις μόνος σου τη μιζέρια σου αφού σου φεύγουν ακόμα και οι ψηφοφόροι διότι εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτα με όσους δεν γονατίζουν κι έχουν το όραμα να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσω του Ελληνισμού χωρίς να χάσουν καμία από τις διαχρονικές τους αξίες γιατί δεν επηρεάζονται από τα φαινόμενα μόδας που είναι σαν τις φούσκες. Οι προοπτικές του μέλλοντος για την πατρίδα μας δεν σχετίζονται με ιδεολογίες του ξεπερασμένου παρελθόντος γιατί δεν είμαστε για την αναπαραγωγή λανθασμένων μοντέλων. Κατά συνέπεια αν θέλεις να παράγεις έργο, ξεκόλλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου