Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Μέσω Νταβός η τελική φάση στο Κυπριακό - Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν, αξιοποιώντας παρουσίες, να ολοκληρώσουν τους σχεδιασμούς τους

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews
 
Λευκωσία: Στο Νταβός θα επιχειρηθεί η προετοιμασία του εδάφους για να εισέλθει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην «τελική φάση». Τα Ηνωμένα Έθνη, διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αν και δεν «περπάτησε» η ιδέα για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στο Νταβός, θα προσπαθήσουν να διαμορφώσουν ένα σκηνικό πολλών διμερών και άλλων συναντήσεων αξιοποιώντας την παρουσία στο ελβετικό θέρετρο όλων των πρωταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν. Στον διεθνή οργανισμό θεωρούν πως είναι δυνατό μέσα από τις επαφές να προετοιμαστεί το έδαφος τόσο για πενταμερή, που θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, όσο και για να εισέλθει η διαδικασία στην τελική φάση, που συνδέεται ούτως ή άλλως με τη διεθνή διάσκεψη.

Στην έδρα του ΟΗΕ θεωρούν πως θα μπορούσαν κάποιες επαφές να προβληθούν δημόσια για να δοθεί η εικόνα της κινητικότητας, ενώ κάποιες συναντήσεις ενδεχομένως να ήταν χρήσιμο να γίνουν στο παρασκήνιο. Συνεπώς, όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, στο Νταβός (20-23 Ιανουαρίου), μέσα από άτυπες επαφές και διεργασίες, μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι προσπάθειες στο Κυπριακό.

Παρά το γεγονός ότι στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πολλά θέματα είναι ανοικτά και, όπως δηλώνεται και δημόσια, «υπάρχει αρκετός δρόμος να διανύσουμε ακόμη», ωστόσο, είναι σαφές πως για τα Ηνωμένα Έθνη ισχύει ο αρχικός σχεδιασμός. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είχε καθορίσει τη διαδικασία σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες προχωρούν με βάση τους σχεδιασμούς, αν και τα χρονοδιαγράμματα έχουν επηρεασθεί. Η καταγραφή των συγκλίσεων έχει ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό γίνει, όπως και οι εντατικές διαπραγματεύσεις. Παραμένει μια κοινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, που δεν έχει οριστεί και δεν φαίνεται τουλάχιστον να είναι στα σκαριά, για να ανοίξει τον δρόμο για την τελική φάση. Για τις δυο τελευταίες φάσεις, που συνδέονται άρρηκτα, θα κληθούν να βοηθήσουν κι άλλοι διεθνείς παίκτες, τους οποίους ο κ. Μπαν Κι Μουν έχει καλέσει διά των δυο πρόσφατων χωριστών του εκθέσεων να συμβάλουν στις προσπάθειες. Σημειώνεται συναφώς και το θέμα των χωριστών εκθέσεων (ΟΥΝΦΙΚΥΠ και καλών υπηρεσιών), που ήταν μέσα στους σχεδιασμούς που επιστρατεύονται για την προώθηση και ολοκλήρωση των τεσσάρων φάσεων. Όπως είναι και οι επισκέψεις ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο νησί, που δημιουργούν κλίμα.

Η λογική των πραγμάτων δείχνει πως παρά τις διαφωνίες, το μήνυμα που στέλνεται από την Κύπρο είναι πως η διαδικασία θα προχωρήσει. Όσοι παρεμβαίνουν ως τρίτοι δεν ασχολούνται με τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο, γι’ αυτό και άρχισαν ήδη να ακούγονται υποδείξεις πως «η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί» ή πως «θα πρέπει να ασχοληθούν με τη μεγάλη εικόνα». Είναι σαφές πως εάν μέσα στην εκρηκτική κατάσταση που βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή μας, οι διεθνείς παίκτες αναζητήσουν «φάρο ελπίδας», όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο Γ.Γ., τότε θα ασκηθούν πιέσεις για «να τελειώνουν με το Κυπριακό». Από τα αποτελέσματα των επαφών και διεργασιών στο Νταβός θα εξαρτηθούν πολλά για τη συνέχεια.

Θέλει εφαρμογή ΜΟΕ ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν παράλληλα με τα βήματα που θα γίνουν στις διαπραγματεύσεις να εφαρμοσθούν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η προσοχή βρίσκεται, ως φαίνεται, στην απόφαση για ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας και δεν είναι τυχαίο που αφήνονται αιχμές κατά της Λευκωσίας για το γεγονός ότι δεν προχωρά η διαδικασία για εφαρμογή του συγκεκριμένου ΜΟΕ. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν νομικά κωλύματα που εμποδίζουν να προχωρήσει το θέμα. Η Γενική Εισαγγελία έχει υποδείξει τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τις εταιρείες πως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες με ξένες εταιρείες, που συμβαίνει να έχουν σχέση με την Τουρκία, για να μπορέσει να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οποιαδήποτε απευθείας συμφωνία θα έχει σοβαρά νομικά προβλήματα, δεν θα νομιμοποιείται. Την ίδια ώρα, η διάνοιξη οδοφραγμάτων προχωρεί ενώ στην πράξη εφαρμόσθηκε και η ενοποίηση του ηλεκτρισμού.

Διευκολύνσεις στον κατοχικό στρατό στα Κόκκινα

Άλλη πολιτική ακολουθεί το καλοκαίρι η Κυβέρνηση και διαφορετική τον χειμώνα. Ο λόγος για την παροχή ή όχι διευκολύνσεων στον κατοχικό στρατό στα Κόκκινα. Το περασμένο καλοκαίρι η Κυβέρνηση απέρριψε αίτημα της τουρκικής πλευράς να περάσουν από τις ελεύθερες περιοχές μπετονιέρες για να μεταβούν στον θύλακα των Κοκκίνων, όπου αναβαθμίζονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις του στρατού κατοχής. Πρόσφατα η απόφαση άλλαξε και στον θύλακα μεταφέρθηκε υλικό που αφορά στην ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Το καλοκαίρι, λοιπόν, παρά τις πιέσεις από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και από την τουρκική πλευρά, η Κυβέρνηση επικαλέστηκε τη συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ και απέρριψε το αίτημα. Με βάση εκείνη τη συμφωνία, που προέβλεπε και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς το στρατόπεδο των Κοκκίνων, επιτρεπόταν η διέλευση προσώπων ένθεν και ένθεν των Κοκκίνων σε μικρά λεωφορεία τύπου «minibus», με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Στη συμφωνία περιελάμβανε μεταφορά υλικών μόνο για μικρές συντηρήσεις των κτηρίων του στρατοπέδου. Με βάση τα δεδομένα του καλοκαιριού, οι Τούρκοι λόγω της απόρριψης του αιτήματός τους, αναγκάσθηκαν να περάσουν διά θαλάσσης μπετονιέρες στον θύλακα των Κοκκίνων στα πλαίσια των έργων αναβάθμισης του στρατοπέδου του κατοχικού στρατού. Πρόσφατα, η τουρκική πλευρά, με πιεστικό τρόπο αυτή τη φορά, ζήτησε από την κυπριακή Κυβέρνηση να περάσει μέσω των ελευθέρων περιοχών πάσσαλους της ηλεκτρικής και καλώδια στα πλαίσια της αναβάθμισης των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του στρατού κατοχής. Αυτή τη φορά η Κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως και το υλικό πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και από εκεί στον θύλακα των Κοκκίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου