Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Νεφερτίτη, η όμορφη βασίλισσα που κάνει τους Αιγύπτιους να φαντασιώνονται (Εικόνες)

O τάφος της Νεφερτίτης, της αιγύπτιας βασίλισσας με την παροιμιώδη ομορφιά,  μάλλον έχει ανευρεθεί…Αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι ερευνητές και στηρίζονται από τις αιγυπτιακές αρχές, οι οποίες επιθυμούν όσο τίποτα να ανεβάσουν το ενδιαφέρον γύρω από την αιγυπτιολογία, μια παραδοσιακή κότα με χρυσά αυγά για την Αίγυπτο.

Είναι η τρίτη φορά σε οκτώ μήνες που σε συνέντευξη τύπου ανακοινώνεται η δυνατότητα της απίστευτης ανακάλυψης. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι πάντα τα ίδια, αναφέρει η ανταποκρίτρια της Liberation από το Κάιρο: η θερμοκρασία, η ηχώ, τα ραδιοκύματα που αποδεικνύουν ότι υπάρχουν δύο κοιλότητες στον περιβόητο τάφο του Τουταγχαμών, στο Λούξορ, στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Φαίνεται ότι υπάρχει οργανικό υλικό ή μέταλλο στο εσωτερικό. Αλλά τίποτα δεν αποδεικνύει ότι αυτές οι κοιλότητες είναι τάφος, μπορεί να είναι απλώς αχρησιμοποίητες εσοχές. Πρέπει να μπορέσουν οι ειδικοί να εισέλθουν σε αυτές τις κοιλότητες ώστε να βεβαιωθούν. Και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο γιατί οι πλευρές είναι γεμάτες καταπληκτικές τοιχογραφίες, εξαιρετικά ευαίσθητες.

Η υπόθεση ότι υπάρχουν νεκρικά δωμάτια που κρύβονται στον τάφο του Τουταγχαμών έγινε για πρώτη φορά από την ομάδα του βρετανού αρχαιολόγου Nicholas Reeves, ο οποίος σκάναρισε την περιοχή, πριν από μερικά χρόνια, για να κάνει ρέπλικα του τάφου του Τουταγχαμών. Ο Reeves πιστεύει ότι ο φαραώ Τουταγχαμών, που πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών, τελικά τοποθετήθηκε σε ένα εξωτερικό τμήμα του ταφικού θαλάμου της Νεφερτίτης. Αλλά φαίνεται ότι ο Nicholas Reeves ενθουσιάστηκε πολύ εύκολα όπως αποδείχτηκε από τον αιγυπτιολόγο Marc Gabolde, του πανεπιστημίου του Μονπελιέ, ότι επρόκειτο για απλές κοιλότητες.

Ελάχιστοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τάφος της Νεφερτίτης μπορεί να βρίσκεται πραγματικά μέσα στον τάφο του Τουταγχαμών. Αν υπάρχει και άλλος νεκρός μέσα στον τάφο του βασιλιά θα ανήκει πιθανότατα σε κάποιο κατώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Η Monica Hanna, αιγύπτια αρχαιολόγος, εκτιμά ότι πολλοί συνάδελφοί της κάνουν παρόμοιες εκτιμήσεις ώστε απλώς να τους επιτραπεί να κάνουν ανασκαφή στο σημείο.

Ωστόσο, η Αίγυπτος, για μια ακόμη φορά ζει στον πυρετό της Νεφερτίτης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 17 Μαρτίου 2016 ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαμντού ελ Νταμάτι, δήλωσε ότι οι δύο κρυφοί θάλαμοι που εντοπίστηκαν πιθανόν να περιέχουν μέταλλα ή και οργανική ύλη. Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει κατά πόσο στο εσωτερικό τους βρίσκεται κάποιος νέος βασιλικός θησαυρός ή μούμιες.
«Στην πραγματικότητα, ανακαλύπτουμε εκ νέου τον Τουταγχαμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη για την Αίγυπτο και θα μπορούσε να είναι και η ανακάλυψη του αιώνα. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Αιγύπτιος υπουργός, τονίζοντας, βέβαια, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μαντέψει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το μέταλλο και η οργανική ύλη που εντοπίστηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο μυστικοί θάλαμοι φιλοξενούν κάποιο μέλος της οικογένειας του Τουταγχαμών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Ελ Νταμάτι περιέγραψε τις «ακτινογραφίες» που πραγματοποιήθηκαν από τους ειδικούς και οι οποίες υποδεικνύουν ότι στον τοίχο του ταφικού θαλάμου υπάρχει κρυμμένη θύρα.
Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως σε μία κρίσιμη για την αρχαία Αίγυπτο περίοδο, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθούν μπροστά σε ό,τι απέμεινε από τη βασίλισσα Νεφερτίτη. Η βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν γνωστή πάνω από όλα για την ομορφιά της και αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία μιας προτομής 3.300 ετών. Ηταν, εξάλλου, μία από τις γυναίκες του πατέρα του Τουταγχαμών, φαραώ Ακενατών.
Πολύτιμο ταφικό μνημείο
Ο τάφος του Τουταγχαμών βρίσκεται στο Λούξορ της Νότιας Αιγύπτου, που κατά την αρχαιότητα ήταν και πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου. Πρόκειται για μια τοποθεσία διάσπαρτη με περίτεχνους ναούς, ενώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων υπάρχει πληθώρα αρχαίων ταφικών μνημείων. Η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου του Τουταγχαμών, το 1922, από τον Χάουαρντ Κάρτερ πυροδότησε παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αιγυπτιολογία, καθώς αποκάλυψε εκπληκτικούς θησαυρούς, μεταξύ των οποίων η σαρκοφάγος του νεαρού βασιλιά και το ολόχρυσο νεκρικό προσωπείο του.


Ο Ριβς κατέληξε στη θεωρία του για τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης όταν κάποιες εικόνες υψηλής ευκρίνειας αποκάλυψαν την ύπαρξη ευθέων γραμμών σε έναν τοίχο του τάφου. Πρόκειται για ένα στοιχείο που υποδείκνυε την ύπαρξη ενός άλλου σφραγισμένου μυστικού θαλάμου.
Η Νεφερτίτη ήταν η βασική σύζυγος του φαραώ Ακενατών, τον οποίο διαδέχθηκε ο φαραώ Σμενκαρέ και στη συνέχεια ο Τουταγχαμών.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου