Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Πρώτη επίσημη παρουσίαση όλων των στοιχείων για το «Θρόνο του Αγαμέμνονα»

Από το apocalypsejohn

Όλα τα στοιχεία και τις επιστημονικές απαντήσεις για ένα από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά ευρήματα της Μυκηναϊκής Εποχής, παρουσίασε την Τρίτη ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος, υπεύθυνος ανασκαφής Κάτω Πόλης των Μυκηνών, κ. Χριστοφίλης Μαγγίδης.


Πρόκειται για λίθινο εύρημα, γνωστό και «Θρόνο του Αγαμέμνονα», που σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν ταυτίζεται απόλυτα με τον ανακτορικό θρόνο των Μυκηνών.



Ο κ. Μαγγίδης αναφέρθηκε στον τόπο εύρεσης και τις τοπογραφικές ενδείξεις, στην ομοιότητα του ευρήματος με τον θρόνο της Κνωσού, στα μορφολογικά στοιχεία, τη μελέτη των ιχνών πρόσκρουσης, στο υλικό κατασκευής, σημειώνοντας πως «σύμφωνα με τις συνδυαστικές ενδείξεις το θραύσμα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από κάθισμα και το κάθισμα που βρίσκεται κάτω από το ανάκτορο των Μυκηνών είναι θρόνος».

Το εύρημα εξετάσθηκε από διεπιστημονική ομάδα μελετητών επί δύο χρόνια, αναγνωρίσθηκε και τεκμηριώθηκε ως τμήμα του θρόνου του ανακτόρου των Μυκηνών. Πρόκειται για τμήμα μεγάλου λιθίνου καθίσματος, το οποίο εντοπίσθηκε στην κοίτη του ρέματος του Χάβου, 80 μέτρα νοτίως της ακρόπολης των Μυκηνών, που βρίσκεται κάτω από το μυκηναϊκό ανάκτορο.



Όπως επεσήμανε ο κ.Μαγγίδης «πιθανώς είναι ο θρόνος της τελευταίας φάσης του μυκηναϊκού ανακτόρου». Ο ίδιος το χαρακτήρισε μοναδικό, όπως είπε η σύστασή του δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά αλλού, προσθέτοντας ότι: «είναι ο μοναδικός έως τώρα ανακαλυφθείς θρόνος μυκηναϊκού ανακτόρου στην ηπειρωτική Ελλάδα», ενώ επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία, συνηγορούν πως πρόκειται για μεγάλο λίθινο θρόνο και απορρίπτουν κατηγορηματικά την εκδοχή λεκάνης, όπως ερμηνεύτηκε από την επιτροπή Πετράκου.



«Αυτό που με ενόχλησε τρομερά ήταν ο τρόπος που έγινε» επεσήμανε, τονίζοντας πως ο επιστήμονας κρίνεται σε βάθος χρόνου από την επιστημονική κοινότητα και όχι από κάποια επιτροπή, αρχαιολογική εταιρεία ή υπουργείο. Σημείωσε ότι σέβεται την Αρχαιολογική Εταιρεία, αλλά αυτό το διαχωρίζει από εκείνους που τη διοικούν και «βάφτισαν» το εύρημα … λεκάνη.

Για τον όρο «θρόνος του Αγαμέμνονα», ο κ.Μαγγίδης είπε πως χρησιμοποιήθηκε όπως χρησιμοποιούνται όροι όπως «ανάκτορο του Νέστωρα». «Ο τόπος συνδέεται με την αρχαιολογία και τον μύθο» είπε και σημείωσε ότι το εύρημα προέρχεται από την τελευταία φάση της μυκηναϊκής περιόδου. «Οι τελευταίοι βασιλείς (Αγαμέμνονας ή άλλοι) των Μυκηνών κάθονταν εκεί» πρόσθεσε.



Ο αρχαιολόγος αποκάλυψε τέλος πως κατέθεσε αίτηση για άδεια ανασκαφής στον Χάβο των Μυκηνών, εκτιμώντας πως ίσως έρθουν στο φως και άλλα θραύσματα του θρόνου, αλλά έως σήμερα δεν έχει εγκριθεί το αίτημά του.

Το εύρημα θα παρουσιαστεί στη συνέχεια σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και το 2017 σε διεθνές αρχαιολογικό περιοδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου