Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σόιμπλε χλευάζει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα - Προκλητικός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέναντι στις χώρες του Νότου

«Όταν μαζεύονται σοσιαλιστές, σπάνια βγαίνει κάτι έξυπνο...» το καρφί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από την Μπρατισλάβα - Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έχει αυξημένες προσδοκίες από τη Σύνοδο στο Ζάππειο
Με ειρωνική διάθεση αντιμετώπισε τη Σύνοδο του Νότου που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ώρα που προσερχόταν στο Eurogroup δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τη Σύνοδο. Εκείνος τότε χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών και αμέσως πρόσθεσε: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».


Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έχει αυξημένες προσδοκίες από τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που ξεκίνησε το μεσημέρι στο Ζάππειο με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και εκπροσώπου της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τους Ευρωπαίους ηγέτες που φθάνουν διαδοχικά στο Ζάππειο Μέγαρο, για τις εργασίες της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε με την άφιξη του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.



Πρώτος έφτασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.



Κυβερνητικές πηγές έδιναν το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος, στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την ΕΕ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.



Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής. Επίσης δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.



Σε άρθρο της η εφημερίδα Die Welt έδινε πάντως μία διαφορετική οπτική: «Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στης Ευρώπη. Η μίνι σύνοδος κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για  ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει... Οι χώρες του «Club Med» φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Η εφημερίδα εκτιμά ακόμη ότι «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η σύνοδος κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση».




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου