Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Χάρτες με βάση τα κριτήρια θα έχει στις αποσκευές του ο Πρόεδρος - Τι δέχονται και τι απορρίπτουν οι πλευρές

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Από το philenews
 
Λευκωσία: Με εναλλακτικούς χάρτες, που έχουν ετοιμασθεί από ειδικούς στη βάση των θέσεων της Λευκωσίας στο εδαφικό, θα προσέλθει στις εκτός Κύπρου συναντήσεις από τις 7-11 Νοεμβρίου η ελληνοκυπριακή πλευρά. Με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που είχαν μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να υπάρχει απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να γεφυρωθούν οι διαφορές. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο στις εκτός Κύπρου συζητήσεις θα υπάρξει διέξοδος.
Με βάση τις θέσεις που κατατέθηκαν μέχρι σήμερα και αφορούν κριτήρια κατά κύριο λόγο, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφή του 60% των προσφύγων, δηλαδή 100.000 να επιστρέψουν υπό το ε/κ συνιστών κρατίδιο, καθορίζοντας περίπου τα ποσοστά στο εδαφικό σε 75% με 25%. Ζητά αύξηση της ακτογραμμής που θα έχει το ε/κ συνιστών κρατίδιο και αναπροσαρμογές πέραν από το σχέδιο Ανάν. Δηλαδή, περισσότερα εδάφη από εκείνα που προέβλεπε ο χάρτης Ανάν του 2004.

Η τ/κ πλευρά ξεκινά από μια θέση, που ουσιαστικά συνιστά απάντηση σε αυτή που προτάσσουν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν αποδέχεται τον χάρτη του σχεδίου Ανάν, καθώς «έχουν περάσει 12 χρόνια και υπήρξαν αλλαγές επί εδάφους». Με βάση τα κριτήρια, δεν αποδέχεται τη δημιουργία ειδικών περιοχών (καντόνια κ.λπ.), μείωση της ακτογραμμής, ενώ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού.

Μια θέση που, επίσης, έχει τεθεί από τους Τούρκους, είναι αυτή που υποστηρίζει πως η γραμμή στον χάρτη πρέπει να είναι ευθεία! Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση για τον καθορισμό «ειδικών περιοχών», η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αναφέρει πως εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για καντόνιο στην Καρπασία, τα μαρωνίτικα χωριά (με δικό τους αίτημα), μπορεί η περιοχή της Μόρφου να καταστεί ειδική περιοχή, η οποία διοικητικά να ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί του θέματος αυτού δεν προχώρησε, καθώς η τ/κ πλευρά απορρίπτει την ιδέα των ειδικών περιοχών για προφανείς λόγους. Η  ελληνοκυπριακή πλευρά ενδιαφέρεται και για μνημεία και μοναστήρια, ενώ η τουρκική για τη Λεύκα, τη Λουρουτζίνα κ.ά., χωρίς να έχουν ειδικό καθεστώς.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες πως η Αυστρία και η Φινλανδία προθυμοποιήθηκαν να φιλοξενήσουν τις συζητήσεις που θα γίνουν για το εδαφικό. Το γεγονός, πάντως, ότι οι δυο αυτές χώρες που εξέφρασαν την προθυμία τους να φιλοξενήσουν τις συναντήσεις είναι κράτη-μέλη της Ε.Ε., μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο η πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους Τούρκους. Εάν, τελικά, πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις στην Ελβετία, η Γενεύη και τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ δεν θα είναι η επιλογή. Μάλλον σε κάποιο προάστιο θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου