Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Πρώτες αλλαγές μετά το ιστορικό Συλλαλητήριο - Η δύναμη της Ελλάδας

Πρώτες αλλαγές μετά το ιστορικό Συλλαλητήριο
Του Ν. Λυγερού

Μόνο και μόνο η ύπαρξη του ιστορικού Συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης επηρέασε θετικά την συνάντηση στο Νταβός, αφού τα Σκόπια αναγκάστηκαν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις καλής θέλησης και να αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα του αεροδρομίου και της εθνικής οδού. Ήδη αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι η αντίσταση του Ελληνισμού σε εθνικά θέματα μπορεί να έχει μια άμεση επιρροή. Επίσης ήδη ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε επί του πρακτέου να μιλήσει όχι μόνο για το θέμα του ονόματος αλλά και για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού και την αναγκαιότητα εγγυήσεων για το μέλλον. Αυτές οι δηλώσεις είναι ριζικά διαφορετικές από τις αρχικές.
Η Ελλάδα άρχισε επιτέλους να διεκδικεί τα ιστορικά της δικαιώματα και να αξιοποιεί το γεγονός ότι έχει κυρίαρχη στρατηγική για το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν όμως και απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε όσον αφορά σε μερικά άρθρα του ίδιου του Συντάγματος των Σκοπίων. Αυτό όμως πρέπει να γίνει πάντα με σεβασμό προς την ιστορία. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει λόγος να δούμε κομματικές αντιπαραθέσεις που έχουν μόνο εσωτερικό νόημα. Η ουσία βρίσκεται στο διεθνές επίπεδο. Η διαπραγμάτευση αξίζει μόνο και μόνο αν ακολουθεί τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή αν σέβεται τη θέληση των λαών. Με αυτήν την έννοια η κρυφή διπλωματία έχει καταρρεύσει, διότι δεν απαντά στις ανάγκες. Το Σκοπιανό δεν είναι θέμα για κομματική υποστήριξη ή εκμετάλλευση, πρέπει να παραμείνει εθνικού επιπέδου έτσι ώστε να εξασφαλισθεί μία αποτελεσματική και στρατηγική επίλυση αποφεύγοντας λοιπόν κάθε μη αναστρέψιμο λάθος. Η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει αρκεί να υπάρχει μια πολιτική βούληση που να είναι υπερκομματική για να αντιπροσωπεύει τον ελληνικό λαό με τρόπο πιστό.

Η δύναμη της Ελλάδας
Του Ν. Λυγερού

Η δύναμη της Ελλάδας δεν είναι μόνο η αντίστασή της, αλλά και το μέλλον της όταν ακολουθεί τα νοητικά σχήματα του Ελληνισμού. Ένα από αυτά τα σχήματα είναι η αξιοποίηση της θάλασσας για την επίλυση των προβλημάτων της ξηράς, διότι είμαστε εδώ και χιλιετίες λαός της θάλασσας, ένας λαός του Χρόνου που έχτισε τον πολιτισμό του πάνω στη θάλασσα χάρη στη νοημοσύνη του. Διότι η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη καινοτομία της, έχει αρχίσει τώρα να αξιοποιεί τον ζεόλιθο και τώρα ετοιμάζεται να επενδύσει και στην ΑΟΖ της. Έτσι σε επίπεδο στρατηγικής έχει μέλλον και δεν έχει λόγο να αποδεκτεί πράγματα που την καταπατούν, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η δικαιολογία του ασθενούς. Η Ελλάδα σιγά σιγά ξεπερνά δυσκολίες οικονομικές και ιδεολογικές, διότι βλέπει τα όρια τους για το μέλλον που έχει αρχίσει. Έτσι ακόμα κι όταν αναλύουμε τη θέση μας για το σκοπιανό ζήτημα πρέπει να τη εξετάζουμε με όλες τις δυνατότητες και προοπτικές που έχουμε και αυτό μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Τότε συνειδητοποιούμε ότι η θέση μας είναι ισχυρή κι ότι έχουμε στη διάθεσή μας μια κυρίαρχη στρατηγική. Τόσα χρόνια δεν κάναμε απολύτως τίποτα για την ΑΟΖ μας λόγω άγνοιας, φοβίας και συμφερόντων. Τώρα με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η σημασία και η αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα αυτό φαίνεται επί του πρακτέου και με τις εκτάσεις των τριών θαλάσσιων οικοπέδων του τωρινού διαγωνισμού που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε κανένα που μας πιέζει και δεν πρόκειται να βιαστούμε έτσι ώστε να μην κάνουμε ένα στρατηγικό λάθος το οποίο δεν θα ήταν αναστρέψιμο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου