Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Αποκάλυψη: Αυτά είναι τα πέντε ονόματα για τα Σκόπια που προτείνει ο Νίμιτς

Συνολικά πέντε διαφορετικές ονομασίες που συμπεριλαμβάνουν ως όρο τη λέξη «Μακεδονία» στην περιγραφή τους κατέθεσε την Τετάρτη (17/01/2018) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, στους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, σύμφωνα με το «Βήμα».

Οι συγκεκριμένες ονομασίες δημοσιεύονται ήδη και στη σκοπιανή ιστοσελίδα www.MKD.mk, στη σλαβική γλώσσα και είναι τα εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», στις προτάσεις του κ. Νίμιτς προς τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα ταυτότητας.
Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της ονομασίας της γλώσσας για τη γείτονα χώρα, προτείνεται είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Εξάλλου, ως προς τη γραφής της υπηκοότητας, προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή π.χ. «nationality of the Republic on Nova Makedonija».
Κατά τα λοιπά, υπενθυμίζεται πως ο κ. Νίμιτς έχει τονίσει πως η χρήση του ονόματος θα είναι erga omnes, δηλαδή θα έχει ισχύ τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.

Όλα όσα έγιναν κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών

Ωστόσο, η χθεσινή πρώτη ημέρα των επαφών του κ. Νίμιτς με την ελληνική και τη σκοπιανή πλευρά, στιγματίστηκε από την προκλητική στάση, του διαπραγματευτή Ναουμόφσκι.
Ο Σκοπιανός διπλωμάτηςυποστήριξε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
Ο κ. Ναουμόφσκι, θέλοντας, μάλιστα, να επιχειρηματολογήσει επί των δηλώσεών του,  προέβη σε μια απαράδεκτη δήλωση κι επικαλέστηκε τη θέση ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.
nimits vasilakis naoumovski
Ο Μάθιου Νίμιτς περιστοιχισμένος από τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι (Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel".

«Ήξεις αφήξεις»

Η τοποθέτηση του Σκοπιανού διαπραγματευτή προκάλεσε, όπως φάνηκε στη συνέχεια, προβληματισμό στη χώρα του. Λίγες ώρες αργότερα, λοιπόν, η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους με ανακοίνωσή της.
Σε αυτή αναφέρεται σχετικά ότι «με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο Σκοπιανό μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό».

Ποιος είναι ο Βάσκο Ναουμόφσκι

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είναι και πρέσβης των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, τοποθετήθηκε εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων που ανέφεραν ότι η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ίσως προχωρήσει στην αντικατάστασή του από εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ωστόσο διατηρήθηκε στη θέση αυτή.

Νίμιτς: Μη ρεαλιστική μία λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Δέσμη ιδεών «με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες και ένα βοηθητικό πλαίσιο», όπως είπε, κατέθεσε στους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με την οποία άνοιξε η αυλαία της διαπραγμάτευσης Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας.
«Τα δύο μέρη μόλις έλαβαν την πρόταση και έχουν κάποια σχόλια και ερωτήσεις και την πάνε πίσω στις πρωτεύουσες τους για να τις εκτιμήσουν και να τις μελετήσουν», ανέφερε ο κ. Νίμιτς ξεκινώντας τη δήλωσή του, πλαισιωμένος από τους δύο πρέσβεις. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι αυτή η διαδικασία κινείται σε μια θετικά κατεύθυνση, ότι οι δύο χώρες έχουν κυβερνήσεις που θέλουν πραγματικά λύση και εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, προσθέτοντας πως θα είναι καλό για τις δύο χώρες και για την περιοχή.
Επισήμανε ότι οι ιδέες του ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων και τόνισε πως όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα, μια διαφορά για 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Νίμιτς είπε πως θεωρεί την πρόταση του «μια καλή δέσμη ιδεών για ένα συμβιβασμό ανεκτό από τις δύο πλευρές» και τόνισε την ανάγκη για μια αξιοπρεπή και ικανοποιητική λύση, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.
Ωστόσο, υποστήριξε πως πιστεύει ότι «δεν είναι ρεαλιστικό τα Σκόπια να μην έχουν τον όρο "Μακεδονία" με κάποια μορφή στην ονομασία της», διευκρινίζοντας: «Δεν είναι ρεαλιστικό να το αποδεχθεί ο λαός αυτής της χώρας, γι αυτό δεν προτείνω ονομασίες που δεν ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού».
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια καλή περίοδος για να γίνει μια ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως η διαδικασία αυτή κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Αναγνώρισε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση για 25 χρόνια και είπε πως ξέρει ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και έντονα αισθήματα και στις δύο χώρες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς. Χαρακτήρισε το θέμα ως ένα σημαντικό περιφερειακό ζήτημα για την ασφάλεια της περιοχής.
Εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι προτάσεις του θα οδηγήσουν τις δύο κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για τη λύση. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, είπε πως ελπίζει να λάβουν μια δημιουργική προσέγγιση, χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς εταίρους στην πολιτική ζωή.
Ανέφερε πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών τον έχουν προσκαλέσει να τις επισκεφτεί και συμπλήρωσε: «Θα βρεθεί ο σωστός χρόνος τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφτώ και στις δύο πρωτεύουσες και να δω πώς σκέφτονται και αν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτό εξαρτάται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών».
Τέλος, σε ερώτηση για τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, ο κ. Νίμιτς είπε πως είναι δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις απόψεις τους και υπογράμμισε πως δεν θα είναι ελπιδοφόρο για τους νέους ανθρώπους να μην βρεθεί λύση.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου