Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ενέργεια, Υδρογονάνθρακες και Συμφωνία Σκοπιανού - Παρατηρήσεις περί Συμφωνίας

Ενέργεια, Υδρογονάνθρακες και Συμφωνία Σκοπιανού
Του Ν. Λυγερού

Όσοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό αφορούσαν μόνο και μόνο το θέμα της ονομασίας θα ξαφνιαστούν από το Άρθρο 14 της Συμφωνίας και ειδικά από το εδάφιο 4.

Άρθρο 14
4. Τα Μέρη θα αναπτύξουν και θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά στην ενέργεια, ιδίως δια της κατασκευής, συντήρησης και χρήσης διασυνδεόμενων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου (υφιστάμενων, υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενων) και όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών, της αιολικής και της υδρο-ηλεκτρικής ενέργειας. Πιθανά εκκρεμή ζητήματα θα αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστέρηση, με τη σύναψη αμοιβαίως επωφελών διακανονισμών λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το Πρώτο Μέρος θα διευκολύνει το Δεύτερο με κατάλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας. [σ. 14-15/20]


Στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας, η Συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι μιλά για κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Υπάρχει ένας αγωγός πετρελαίου που συνδέει τα διυλιστήρια Okta με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο τα Σκόπια το προμηθεύονται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Ο σκοπιανός φυσικός αγωγός που συνδέει την πόλη των Σκοπίων με τα σύνορα της Βουλγαρίας είναι ο μοναδικός. Από το 2000, τα Σκόπια εισάγουν και ηλεκτρικό ρεύμα. Η παραγωγή ρεύματος κινδυνεύει λόγω της μείωσης των αποθεμάτων σε λιγνίτη που τροφοδοτεί τα τρία τέταρτα των ηλεκτρικών σταθμών. Όσο για το γεωθερμικό είναι παλαιωμένο. Κι αν σκεφτούμε ότι η κρατική εταιρεία Okta αγοράστηκε το 1999 και είναι εντελώς υπό τον έλεγχο της από το 2004, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση στον ενεργειακό τομέα για τα Σκόπια. Και αυτό το άρθρο μόνο τυχαίο δεν είναι σε αυτή τη Συμφωνία.

Παρατηρήσεις περί Συμφωνίας
Του Ν. Λυγερού

Η λεπτομερής ανάγνωση των 20 Άρθρων της Συμφωνίας, εξηγεί γιατί έπρεπε να περιμένουμε τόσους μήνες το κείμενο. Όντως αυτό είναι γεμάτο παγίδες που δεν αφορούν μόνο και μόνο το θέμα της ονομασίας. Υπάρχουν επικίνδυνες αναφορές στο όνομα, στην ιθαγένεια, στη γλώσσα που κάνουν μια ακραία χρήση του μακεδονικού στοιχείου σε όλες τις μορφές του. Και ο προσδιορισμός της Μακεδονίας μας, ως βόρεια περιοχή του Πρώτου Μέρους, είναι και αυτός ενδεικτικός. Ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει σε αυτό το εξάμηνο ποτέ δεν υπήρξε μια αναφορά για την αξιοποίηση του Αιγαίου Πελάγους από τα Σκόπια, ούτε για τα ενεργειακά που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες και ειδικά τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τόσο καιρό, η προπαγάνδα μιλούσε για εμπόδια που είχαν ξεπεραστεί αλλά ποτέ τέτοιους παράξενους συμβιβασμούς. Επίσης αυτή η Συμφωνία μοιάζει περισσότερο με οδικό χάρτη διότι επί της ουσίας για να λειτουργήσει πρέπει να γίνουν θεαματικές αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων χωρίς αυτό να είναι δεδομένο λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν ήδη. Και το πνεύμα που απορρέει από αυτή τη Συμφωνία, είναι ότι υπήρξε μια συνειδητοποιημένη προσπάθεια ισοπέδωσης των ελληνικών θέσεων και μάλιστα με δεσμεύσεις που για την υποστήριξη της υποψηφιότητας των Σκοπίων και την ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θυμίζει τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Ανάν για την Κύπρο. Επιπλέον γίνενται το ανάλογο και για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου