Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Σε καλύτερα επίπεδα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας

Με καθυστέρηση 1.30 ώραs ξεκίνησε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε "καλή αρχή" την κατ΄ιδίαν συνάντηση για τις κοινές τους προσπάθειες με στόχο την άμβλυνση της έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας.

«Οι διαπραγματεύσεις αντανακλούν την κοινή μας επιθυμία μας να διορθώσουμε την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, να χαράξουμε τα βήματα στην εξυγίανσή τους και την αποκατάστασή τους. Όσο μεγαλύτερες ειρηνικές δυνάμεις, έχουμε ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε, συζητήθηκαν θέματα ισορροπίας, περιφερειακές κρίσεις, η τρομοκρατία και η εγκληματικότητα, καθώς και ζητήματα περιβάλλοντος.

«Θέλουμε διάλογο για τα προβλήματα της στρατηγικής ασφάλειας και τη μη επέκταση των πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, που ανέφερε ότι η χώρα του είναι υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διασφάλιση της κυβερνοασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επίσης, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Τραμπ: Θα πρέπει να βρούμε κοινή γραμμή, κοινή πορεία

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για πολλά θέματα, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι η συνάντηση πήγε πολύ καλά, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τη δουλειά που έγινε κατά τη φιλοξενία του Μουντιάλ.

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να συνεχίσω την πορεία της τολμηρής αμερικανικής διπλωματίας και δεν αποτελεί παράδοση μόνο για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία αλλά είναι καλή και για τον κόσμο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είναι γνωστές οι θέσεις των δύο χωρών και τις συζητήσαμε επί μακρόν. Για να επιλύσουμε τα προβλήματα, θα πρέπει να βρούμε μια κοινή γραμμή, μια κοινή πορεία. Είδαμε στο παρελθόν τι συμβαίνει όταν αποτυγχάνει ο διάλογος αυτός, πχ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», πρόσθεσε.

«Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν να ανοίξουμε νέους δρόμους για να ευνοήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο μας», τόνισε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι προέχει να κάνει ό,τι καλό για τον αμερικανικό λαό.

Για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές

«Έθεσα το θέμα της Ρωσίας και της παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές. Το έθεσα στον κ. Πούτιν. Μου είπε ότι έχει σταθερές ιδέες για το θέμα. Από σήμερα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας θα βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα, συνεργαζόμενος μαζί μας.

Επίσης συζητήθηκε η «μάστιγα των φανατικών ισλαμιστών και να ανοίξουμε ελεύθερη την επικοινωνία των υπηρεσιών ασφαλείας για να καταπολεμήσουμε αυτήν την παγκόσμια μάστιγα».

«Βάλαμε τις βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον και πιστεύουμε ότι το μέλλον θα περάσει από πολύ διάλογο και συζητήσεις», ανέφερε, ευχαριστώντας τον ομόλογό του για το διάλογο, σημειώνοντας ότι ο διάλογος ήταν εξαιρετικά γόνιμος. Μάλιστα, προανήγγειλε νέες συναντήσεις στο παρελθόν. 
«Ήταν καλή αρχή για όλους» δήλωσε ο Τραμπ
Θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν Πούτιν και Τραμπ, λίγο μετά το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης στο Ελσίνκι. «Ήταν μια πολύ καλή αρχή για όλους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση έγινε πολύ καλό πρώτο βήμα.
Η δήλωση Τραμπ έγινε ενώπιον δημοσιογράφων, γύρω από το τραπέζι της συνεδρίασης. Γύρω του βρίσκονταν ανώτατοι αξιωματοίχοι κατά την έναρξη του «γεύματος εργασίας» μετά τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες παρουσία μόνο των διερμηνέων τους.

Αιχμές κατά των προκατόχων του από τον Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των προκατόχων του για την πολιτική που άσκησαν στο ζήτημα της Ρωσίας, λέγοντας ότι υπήρχε μηδενική συνεννόηση. «Είναι βλακεία και φταίνε και οι δύο χώρες. Πιστεύω ότι η Αμερική θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Δεν υπήρχε καμία συνεργασία και καμία συνεννόηση», ανέφερε.

Όπως είπε, «συζητήσαμε ότι η μηδενική συνεννόηση και ο αρνητικός αντίκτυπος που είχε στη σχέση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο, που ελέγχουμε το 90% των πυρηνικών κεφαλών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο ηγέτες. «Έχουμε κάποια συμφέροντα που συμπίπτουν και προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία. Υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε και ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για να συμφιλιώσουμε τις διαφορές. Δεν πρέπει να επικεντρώσουμε στα τρέχοντα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι υπήρξε συνωμοσία στην εκλογική διαδικασία, ενώ πρότεινε συνεργασία και σε δικαστικό επίπεδο με τον αρμόδιο εισαγγελέα για την έρευνα, Μιούλερ.
Ρωσία: Δεν είχαμε θέσει περιορισμούς στη διάρκεια των συνομιλιών

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, αναφερόμενος στην διάρκεια των τετ-α-τετ συνομιλιών Πούτιν –Τραμπ, που διήρκεσαν δύο ώρες, ενώ ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι είχε προγραμματισθεί να διαρκέσουν μιάμιση ώρα, δήλωσε ότι από ρωσικής πλευράς δεν είχαν τεθεί οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά στην διάρκεια των συνομιλιών.
Εν τω μεταξύ οι φρουροί απομάκρυναν από την αίθουσα δημοσιογράφο ο οποίος "σήκωσε" λευκή κόλλα στην οποία αναγραφόταν σύνθημα διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση στην αίθουσα για λίγα λεπτά.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ο Τράμπ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ότι αυτός καθιστά τους Ευρωπαίους όμηρους στη Ρωσίαμ ανέδερε ότι δεν έιναι σίγουρος ότι ο αγωγός είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, ξαθλώς υπάρχουν άλλες πηγές για φυσικό αέριο. Πρόσθεσε όλτι στον τομέα φυσικού αερίου οι δυο χώρες είναι ανταγωνιστικές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλώσε ότι και οι 2 χώρες είναι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνεργάζονται στο κανονιστικό πεδίο που θα έπρεπε να υπάρχει στην αγορά.
Αναφορικά με τον αγωγό, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα τμήμα αυτού του αγωγού αλλά θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της διαμάχεις που υπάρχει και θα υπάρξουν νέες συζητήσεις.
Για το συριακό πρόβλημα ο Τράμπ ζήτησε από τον Πούτιν, όποια και αν είναι η λύση να μην κινδυνεύσει το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου