Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Η αδικία της προπαγάνδας - Όταν ένας Ρομά σηκώνει την ελληνική σημαία - Η ζωή μετά τον θάνατο

Η αδικία της προπαγάνδας
Tου Ν. Λυγερού

Όταν ένας άνθρωπος πέφτει νεκρός μόνο και μόνο επειδή είχε βάλει ελληνικές σημαίες σε ένα καθαρά ελληνόφωνο χωριό, δεν μπορεί να μην αναρωτηθούμε ποιο είναι το πλαίσιο της προπαγάνδας που οδήγησε σε αυτό το συμβάν, διότι τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μία καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μία καταπάτηση μιας Εθνικής μειονότητας η οποία απλώς γιορτάζει μία Εθνική επέτειο. Και επειδή ήμασταν στο χωριό όπου συνέβη αυτό το γεγονός, το θλιβερό γεγονός μπορούμε ως μάρτυρες να πούμε ότι οι σημαίες υπήρχαν παντού σε όλη την εκδήλωση στην οποία παρευρεθήκαμε και στην εκκλησία και στο νεκροταφείο. Κατά συνέπεια το να επιλεχτεί κάποιος ως ένοχος για ένα τέτοιο αδίκημα ενώ όλοι ξέρουμε ότι ήμασταν σε ένα ειδικό πλαίσιο καταλαβαίνουμε ότι είναι οι αδικίες προπαγάνδας.

Όταν ένας Ρομά σηκώνει την ελληνική σημαία
Tου Ν. Λυγερού

Όταν ένας Ρομά που δεν ζήτησε τίποτα ούτε από τη ζωή ούτε από την κοινωνία ούτε από την κλήρωση, σηκώνει την ελληνική σημαία, πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια ρατσιστικά, κοινωνικά και απάνθρωπα μόνο και μόνο επειδή σέβεται ένα σύμβολο Εθνικό, επειδή το κρατά στα χέρια του και επειδή δείχνει σε όλους ένα παράδειγμα προς μίμηση. Το να σηκώνεις την Ελληνική σημαία για την 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο καθήκον είναι και φόρος τιμής σε όλους αυτούς που πάλεψαν για να είμαστε ελεύθεροι. Όταν αυτό γίνεται από ένα μικρό παιδί που είναι Ρομά και παλεύει καθημερινώς με την ασθένεια του και μόνο τα προβλήματα που του δημιουργούν και από όλη την οικογένεια του τότε μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος γίνεται από ένα μικρό άνθρωπο που δείχνει στους μεγάλους τι είναι πραγματικά σεβασμός και τι είναι αξιοπρέπεια και τι είναι να είσαι άξιος. Η ύπαρξη αυτού του μικρού Ρομά συνδεδεμένη με την ελληνική σημαία είναι η απόδειξη ότι ο Ελληνισμός δεν ξέρει από διαχωρισμούς, ότι συνεχίζει το έργο του για την Ανθρωπότητα και για αυτό το λόγο αποτελεί δώρο για αυτή. Έτσι και αυτή η κίνηση που έγινε πράξη χάρη σε μία κλήρωση αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν έχει την ικανότητα να κρίνει κι ότι μπορεί μόνο να είναι άδικη όμως παρόλα αυτά η ανθρωπιά νικά τη βαρβαρότητα και βλέπουμε την ομορφιά της αλήθειας.

Η ζωή μετά τον θάνατο
Tου Ν. Λυγερού

Στην Κλεισούρα στο Μοναστήρι νεκροταφείο βλέπουμε εδώ τους σταυρούς οι οποίοι είναι ανώνυμοι, είμαστε με κενοτάφους και αυτό μας επιτρέπει να δούμε ότι υπάρχει μια έλλειψη όσον αφορά τα ονόματα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ακόμα μια ανωνυμία που χαρακτηρίζει τη βαρβαρότητα εναντίον της οποίας πρέπει να παλέψουμε για να έχουμε σιγά σιγά μια αποκατάσταση της μνήμης η οποία να σημαδέψει και να δώσει το στίγμα σε αυτόν τον αγώνα έτσι ώστε στη συνέχεια αυτό το ίχνος να είναι πιο ανθρώπινο και να ανήκει στην Ανθρωπότητα.

Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. 28/10/2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου