Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

To NATO ιδρύει την δική του αντικατασκοπεία με έδρα την Ελλάδα

Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, εξετάζουν τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής «αντικατασκοπείας» προτείνοντας μάλιστα να την αναλάβει η Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Politico.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο της PESCO (μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας), η Ελλάδα θα ηγηθεί μιας σχολής η οποία σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ένωσης, θα εκπαιδεύει στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών από ολόκληρη την ΕΕ.
Επίσης, η Ελλάδα θα αναλάβει την εκπαίδευση πληρωμάτων ελικοπτέρων για τις συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο ή σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό και για τα πολιτικά
πληρώματα. Σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο, η Ελλάδα θα ηγείται του πρότζεκτ για τη δημιουργία ειδικών δυνάμεων που θα μπορούν να μετέχουν σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, ενώ θα έχει και την αρωγή της Κύπρου.
Όπως σχολιάζει ωστόσο το Politico, «αναμένεται να προξενήσει μεγάλη εντύπωση η πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα την ηγεσία της σχολής με βοήθεια από την Κύπρο, που σημαίνει ότι θα τρέξουν το πρότζεκτ οι δύο χώρες της ΕΕ που έχουν τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία».
Στις υπόλοιπες προτάσεις του κειμένου, σύμφωνα με το Politico, Γαλλία και Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς έως το 2025 και την ενίσχυση των δυνατοτήτων των ελικοπτέρων Tiger, η Εσθονία ενός αυτόνομου συστήματος πλοήγησες.
Η Γαλλία θα αναλάβει ακόμα τη βελτίωση του καταμερισμού πυραυλικών βάσεων, η Ιταλία θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης συστήματος αντιμετώπισης απειλής από drones, ενώ η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου.
Το Politico γράφει ακόμα ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αντικατασκοπίας στην ΕΕ συναντούσε εμπόδια από τη Μ. Βρετανία, που τη θεωρούσε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στη συμμαχία Five Eyes, μεταξύ των ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία και Μ. Βρετανία. Με το Brexit ωστόσο να πλησιάζει, το Λονδίνο πλέον δεν αποτελεί εμπόδιο, επισημαίνεται.
Η μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ θα είναι η μετατροπή των προτάσεων σε πραγματικότητα σχολιάζει ακόμα το Politico, καθώς «πολλά από τα προγράμματα της PESCO, που ανακοινώθηκαν με φανφάρες πέρυσι, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στο να υλοποιηθούν».

ΠΗΓΗ viadiplomacy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου