Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Το Νομοθετικόν Διάταγμα 1586/1942 - Περί χρήσης Άρθρου 19 του Προσυμφώνου

Το Νομοθετικόν Διάταγμα 1586/1942
Του Ν. Λυγερού


Στο τεύχος ΦΕΚ 197/1942 τ.Α΄, βρίσκουμε το Νομοθετικό Διάταγμα 1586/1942 που αντικατάστησε το Νομοθετικό Διάταγμα 148/1941 περί αποκαταστάσεως ζημιών επενεχθεισών εις Γερμανούς ή Ιταλούς υπηκόους. Το απίστευτο αυτού του διατάγματος είναι ότι ξεκαθαρίζει εξ αρχής ότι η Ελλάδα είναι ένοχη για όλα όσα έχουν υποστεί τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα γερμανικής, ιταλικής ή αλβανικής καταγωγής. Με άλλα λόγια λόγω κατοχής η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να αποζημιώσει αυτά τα θύματα. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό το Διάταγμα μας επιτρέπει να δώσουμε μία βάση στον αγώνα για την διεκδίκηση που έχει τώρα η Ελλάδα. Διότι εδώ έχουμε αποδειχτικό στοιχείο ότι αυτό που ζητάμε όχι μόνο δεν είναι αυθαίρετο αλλά είναι επί της ουσίας αυτό που δώσαμε επειδή αναγκαστήκαμε λόγω κατοχής. Έτσι ακόμα κι αν θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτα αυτά τα Διατάγματα αυτής της εποχής, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αποτελούν τα αρχικά και αντικειμενικά ιστορικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να θεμελιώσουμε την επιχειρηματολογία μας δίχως να συνεχίζουμε τις έννοιες του δανείου και των αποζημιώσεων. Επομένως ας μελετήσουμε αυτά τα στοιχεία με ανοιχτό μυαλό και βλέμμα για να λειτουργήσουμε ορθολογικά και στρατηγικά.

ΦΕΚ 197/05-08-1942 τ. Α'

(7)

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ’ αριθ. 1586/1942

Περί αντικαταστάσεως του άρθρου 1 και συμπληρώσεως του υπ’ αριθ. 148/1941 Ν. Διατάγματος “περί αποκαταστάσεως ζημιών επενεχθεισών εις Γερμανούς ή Ιταλούς υπηκόους”.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Έχοντες υπ’ όψει το άρθρον 1 του υπ’ αριθ. 1 του Ν.Δ. “περί των αρμοδιοτήτων της Κυβερνήσεως κλπ, αποφασίζομεν :

Άρθρον μόνον

Το άρθρον 1 του υπ’ αριθ. 148/1941 Ν.Δ/τος “περί αποκαταστάσεως ζημιών επενεχθεισών εις Γερμανούς ή Ιταλούς υπηκόους” αντικαθίσταται ως ακολούθως :

1.Εις Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα Γερμανικής ή Ιταλικής ή Αλβανικής υπηκοότητος υποστάντα συνεπεία των πολεμικών περιστάσεων θετικάς ζημίας εν Ελλάδι, είτε εκ διαρπαγών, καταστροφών και εν γένει παρανόμων ενεργειών γενομένων παρ’ Ελλήνων από της 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι της υπό των Γερμανικών ή Ιταλικών δυνάμεων Κατοχής της περιφέρειας εις ήν έλαβε χώραν η ζημία, είτε αποστάντα θετικάς ζημίας συνεπεία των πολεμικών επιχειρήσεων ή εκ πράξεων των Αρχών Κατοχής της χώρας, προκληθείσας εν Ελλάδι από της 6ης Απριλίου 1941 και εφεξής καθ’ όλην την διάρκειαν της υπό των Γερμανικών ή Ιταλικών ενόπλων δυνάμεων Κατοχής της χώρας, καταβάλλεται αποζημίωσις καθορισμένη κατά τα κατωτέρω επί τη υποβολή παρά του ενδιαφερομένου αιτήσεως απευθυνομένης προς την Γενικήν Διεύθυνσιν Δημοσίου Λογιστικού (Διεύθυνσν VII) και συνοδευομένης υφ’ όλων των αποδεικτικών δικαιολογητικών στοιχείων, άτινα ο ενδιαφερόμενος δύναται να προσκομίση προς πληρεστέραν υποστήριξίν της.

2. Ως μέλη των Επιτροπών του άρθρου 3 του Ν.Δ/τος 148/41 επιτρέπεται να διορίζωνται δι’ αποφάσεως του Υπουργού των Οικονομικών και συνταξιούχοι διατελέσαντες εις τον βαθμόν όν καθορίζει δια τα μέλη των Επιτροπών το άρθρον 3. Ως μέλος της Επιτροπής του εδαφίου 1 του άρθρου 3 του Ν. Δ/τος 148/41 μετέχει ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολεμικών Αποζημιώσεων της Γενικής Δ/σεως Δημοσίου Λογιστικού.

3. Η διάταξις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. Δ/τος 148/41 έχει εφαρμογήν και εις το Δημόσιον, της προσφυγής ασκούμενης υπό του Υπουργού των Οικονομικών εκπροσωπουμένου υπό του παρά τη Πρωτοβαθμίω Επιτροπή της παραγρ. 1 του άρθρου 3 Νομικού Συμβούλου του Κράτους ή του νομίμου αυτού αναπληρωτού, οποτεδήποτε πάντως προ της εκδόσεως οριστικής αποφάσεως υπό της Αναθεωρητικής Επιτροπής.

4. Η ισχύς του παρόντος Νομοθετικού Διατάγματος άρχεται από της δημοσιεύσεως αυτού εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Εν Αθήναις τη 30 Ιουλίου 1942.

Το Υπουργικόν Συμβούλιον

Ο Πρόεδρος

Γ. ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ

Τα μέλη

Κ. ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟΣ, Σ. ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ, Ν. ΜΑΡΚΟΥ, Γ. ΜΠΑΚΟΣ, Λ.ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ

Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς.

Εν Αθήναις τη 4 Αυγούστου 1942.

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως

Ως Υπουργός της Δικαιοσύνης

Γ. ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ




Περί χρήσης Άρθρου 19 του Προσυμφώνου
Του Ν. Λυγερού


Μετά από τις ακραίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων για τη Μακεδονία μας, όπου έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την επεκτατική του προσέγγιση, υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που σκέφτηκαν να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 19 του Προσυμφώνου των Πρεσπών επειδή υπάρχει μια διαφορά απόψεων. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η ιδέα έχει νόημα μόνο σε μια ισορροπημένη διαπραγμάτευση. Εδώ ξέρουμε όλοι ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει εντελώς τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων και ανέχεται, αν δεν συμφωνεί εντελώς, τις απόψεις του Ζάεφ για να τελειώσει η διαδικασία στα Σκόπια με τον πιο ομαλό τρόπο και να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της εκεί αντιπολίτευσης. Άρα πάντα θα παρουσιάζει τις θέσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τελειώσουν τα Σκόπια για ν’ αρχίσει τη συζήτηση η Ελλάδα. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει το Άρθρο 19 επί της ουσίας αλλά μόνο για το φαίνεσθαι, επειδή πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά απόψεων. Κανένας από τους δύο Πρωθυπουργούς δεν σέβεται τον Ελληνισμό και την ιστορία του. Έτσι οι αναφορές στο Άρθρο 19 γίνονται μόνο για λόγους διπλωματικούς και για να κερδηθεί χρόνος από αυτούς που νιώθουν άβολα στη θέση που βρίσκονται έτσι ώστε να καθυστερήσει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Όμως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με αυτήν την χρονοκαθυστέρηση διότι είναι θεμελιακό και θα πρέπει να ακυρωθεί το Προσύμφωνο των Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου