Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Παρέμβαση Μόσχας για Σκοπιανό: «Να εξεταστεί το ζήτημα από το ΣΑ του ΟΗΕ» – «Ο Ελληνικός λαός δεν στηρίζει την Συμφωνία»

Το Κρεμλίνο λαμβάνει θέση πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα Βαλκάνια και ειδικότερα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την εκτίμηση της Μόσχας ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών μετέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η θέση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα «παραμένει αμετάβλητη».
Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου».
Το σημαντικότερο κομμάτι της ανακοίνωσης βρίσκεται στο σημείο που αναφέρει πως δεν υπάρχει «ευρεία λαϊκή στήριξη.» Με λίγα λόγια μας λέει πως τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Σκόπια, οι λαοί δεν στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια για διαφορετικούς λόγους.

Οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές βλέψεις, ενώ στη πατρίδα μας, ουδείς Έλληνας θέλει να χαριστεί, ή καλύτερα να ξεπουληθεί η Ιστορία μας σε ένα τεχνητό κρατίδιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, πέρασε η συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Αύριο, εν τω μεταξύ, ξεκινάει η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, με στόχο η ψηφοφορία να διεξαχθεί το βράδυ της Τετάρτης. Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, επιτρέποντας έτσι στη γειτονική χώρα να ενταχθεί στο NATO και την ΕΕ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΧΕ ΣΤΑΛΕΙ ΧΘΕΣ
Όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η κατάσταση με την μετονομασία της «Μακεδονίας» μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια», παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ρώσου εμπειρογνώμονα Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει το υποθετικό ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσόβου.
Η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια.
Αυτή την άποψη διατύπωσε στο πρακτορείο TASS σήμερα Κυριακή ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Στη «Μακεδονία» οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, και αν συντελεσθεί διάσπαση στον «μακεδονικό» πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμων, προσθέτοντας ότι
«για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».
«Η ψηφοφορία γύρω από την μετονομασία, φυσικά αποδυναμώνει το «μακεδονικό» τμήμα του πληθυσμού και μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατική και πολιτική ισορροπία εντός της χώρας, αν και αυτό είναι αρκετά σχετικό» δηλώνει ο Ολέντσενκο.
Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει υποθετικά ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου.
Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζει ο Ολέντσενκο, η Αλβανία, η οποία «διεκδικεί τον ρόλο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή σκέφτεται να προσαρτήσει εδάφη, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, μπορεί να σκεφτεί να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, πράγμα που θα αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια».

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου