Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Προς ραγδαίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ επιδιώκει ο Αναστασιάδης – «Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για την Κύπρο(Βίντεο)

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ να ανεβάζουν τις προσδοκίες στα ύψη. Ενόψει των ενεργειακών (και ενώ πιθανώς υπάρχει ήδη δείγμα του μεγέθους του τεμαχίου 10), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι ακολουθούν μια τακτική προκλήσεων και αμφισβήτησης της κυριαρχίας στην περιοχή, οδηγώντας σε αποσταθεροποίηση και θέτοντας σε κίνδυνο τις κρίσιμες γεωτρήσεις.

Για την εντιμετώπιση και τον περιορισμό των τουρκικών προκλήσεων, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την στήριξη ΗΠΑ και Γαλλίας, ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ενεργειακοί σχεδιασμοί.
Η όλη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, βέβαια, κρύβει και ένα ακόμα μεγαλύτερο «παιχνίδι». Έναν υπόγειο «πόλεμο» των ισχυρών, ΗΠΑ και Ρωσία, για την γεωστρατηγική επιρροή στην περιοχή και τον έλεγχο του ενεργειακού πλεονεκτήματος.
Οι Ρώσοι προσπαθούν να εμπλακούν στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, με τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ οι ΗΠΑ επιδεικνύουν συνεχώς την παρουσία τους στην περιοχή. Ωστόσο, η απόφαση του Ντ. Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία φέρνει νέα δεδομένα, που ίσως ευνοούν τη Μόσχα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ-ΤΡΑΜΠ;
Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την παρουσία του τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Ουάσιγκτον – όπου θα είναι κύριος ομιλητής σε δεξαμενή σκέψης του Εβραϊκού λόμπι των Ρεπουμπλικάνων – επιθυμεί να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ασφαλείς πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι στον απόηχο των αναβαθμισμένων σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της υπογραφής δήλωσης προθέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ομόλογο του Μάικ Πομπέο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει προστιθέμενη αξία και θα κλειδώσει τη νέα εποχή.
Ωστόσο, υπάρχει απόσταση μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματοποίησης μιας τόσο κρίσιμης συνάντησης, αλλά, όπως αρμοδίως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ έχει αρχίσει ο διπλωματικός αγώνας, τα αποτελέσματα του οποίου τοποθετούνται χρονικά στα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου.
Μέχρι τότε θα υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα από τη δήλωση προθέσεων των δύο χωρών, που ίσως δημιουργήσουν θετικότερο κλίμα για μια τέτοια συνάντηση.
Ήδη ο Υπουργός Εξωτερικών έχει καλέσει τα έξι εμπλεκόμενα υπουργεία να καταθέσουν απόψεις σε επιμέρους πολιτικές που αφορούν τα θέματα ασφάλειας που καλύπτει η δήλωση προθέσεων και εντός Φεβρουαρίου θα καταθέσει συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο έγγραφο στην Αμερικανική πλευρά για έναρξη υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Χωρίς να αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο επίσκεψης υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ουάσιγκτον στην Κύπρο. Όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με την πολιτική κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή.
Τέτοιου εύρους εξελίξεις προβληματίζουν την γείτονα ταραξία σε ότι αφορά το περιθώριο της να τεντώνει το σχοινί.
Παρά ταύτα βέβαια σε ανάλυση της η τουρκική δεξαμενή ερευνών TRT δεν αποκλείει, λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο να υπάρξει το επόμενο διάστημα ένα βίαιο επεισόδιο, αν δεν λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τριμερείς συνεργασίες που προώθησε η Λευκωσία αλλά και στην εύνοια της ΕΕ για τον αγωγό East Med, προσθέτοντας πως η Τουρκία έχει στείλει σαφή μηνύματα προς όλους τους εμπλεκόμενους.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προέτρεψε τις χώρες των οποίων εταιρείες ενέργειας δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να παράσχουν στήριξη σ’ αυτές, εν όψει των τουρκικών προκλήσεων.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες ότι το γεωτρύπανο της ExxonMobil που διενεργεί γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ υπέστη βλάβη που θα καθυστερήσει το έργο κατά 10 ημέρες.
Απάντησε ότι είναι θέμα ωρών να επαναρχίσει η γεώτρηση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας ότι πραγματικά σημειώθηκε τεχνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως δεν αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και μετά τον στόχο Δελφύνη, θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος.
«Η ουσία είναι να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το Αφροδίτη και να διασφαλιστεί, μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών, η στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες, από κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναζήτησης και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να εμπλακεί η γαλλική Τοτάλ και σε άλλα τεμάχια, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όσο πιο χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση και όσο πιο σαφής είναι ότι ποτέ δεν είχε ως στόχο να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τόσο πιο ορθή είναι η αποτρεπτική πολιτική που ακολουθεί.
Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την Τουρκία, είτε ως χώρα που θα ενδιαφερθεί για την αγορά φυσικού αερίου, είτε ως χώρα που θα συνεργαστεί για την διασφάλιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είτε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απομένει είναι η επίλυση του κυπριακού και η αναγνώριση από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας – μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με τη λύση του κυπριακού.
«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Μάχη «γιγάντων» για τον γεωστρατηγικό και ενεργειακό έλεγχο της Κύπρου έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ενώ στο ζήτημα εμπλέκεται και η Τουρκία η οποία ετοιμάζει την δημιουργία αεροναυτικής βάσης στα κατεχόμενα.
Τρέχει και δεν φτάνει η Ρωσία καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική ΝΑΤΟϊκή προστασία στα κοιτάσματα και τους αγωγούς της Α.Μεσογείου, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με το Ισραήλ.
Το σενάριο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ πιθανό αν οι Τούρκοι δεν πάρουν μερίδιο ή κλιμακώσουν με στρατικοποίηση της κρίσης στην Α.Μεσόγειο.
Σε πρόσφατο συνέδριο για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στην Αττάλεια, έγινε ειδική μνεία στις στρατιωτικές δραστηριότητες των χωρών της περιοχής, οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά πλέον την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και η κόντρα Ρώσων και Αμερικανών για την Μεγαλόνησο.
Για αυτό τονίστηκε από Τούρκους ειδικούς η εσπευσμένη δημιουργία μιας ναυτικής και μιας αεροπορικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.
Οι Ρώσοι είναι ενοχλημένοι από την αναβάθμιση των αμυντικών σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ. Η ανταλλαγή στρατιωτικών ακολούθων, η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων Χριστοδουλίδη-Μίτσελ, η υποστήριξη των ΗΠΑ στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Δημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, η παρουσία αμερικανικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια έχουν προκαλέσει μεγάλη οργή στην Μόσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι που ζουν στην Κύπρο εδώ και μερικούς μήνες, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της δημιουργίας «ρωσικού κόμματος» στο νησί, με στόχο να αποκτήσουν παρουσία στα πολιτικά δρώμενα, μέσω και της συμμετοχής τους σε βουλευτικές και δημοτικές εκλογές και με την ανάδειξη εκπροσώπων τους.
Εκτιμούν πως οι εν δυνάμει ψηφοφόροι τους μπορεί να είναι οι 20-25 χιλιάδες ρωσόφωνοι πολίτες, που έχουν αποκτήσει κυπριακά διαβατήρια και υπηκοότητα, αλλά και πολλοί κύπριοι που εκδηλώθηκαν θετικά με την αναγγελία της δημιουργίας του νέου κόμματος.
Το Κρεμλίνο δεν επιθυμεί επουδενί να πέσει η Κύπρος στα χέρα των ΗΠΑ, για αυτό και όλα αυτά συμβαίνουν στο νησί. Προφανώς η Ρωσία αντίτιθεται στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Α. Μεσογείου. Φοβάται πως θα χάσει από αυτό το παιχνίδι και παίρνει αποφάσεις.
Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά ετοιμάζονται για την πώληση και μεταφορά όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία θα ενισχύσει τα αμυντικά συμφέροντα τους στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από την Μόσχα.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου