Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Το Ευρωκοινοβούλιο βάζει μπλόκο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Η έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στην Κομισιόν

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, λόγω της οπισθοδρόμησης της χώρας ως προς τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου απηύθυνε την έκκληση αυτή μέσω μη δεσμευτικής απόφασής της η οποία εγκρίθηκε σήμερα στο Στρασβούργο και απευθύνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που από κοινού έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια παραμένουν σε στασιμότητα.

Είχε προηγηθεί σχετική πρόταση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για την επίσημη αναστολή των διαπραγματεύσεων, ενώ οι προτάσεις από δεξιούς ευρωβουλευτές για οριστικό τερματισμό της διαδικασίας απορρίφθηκαν.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το Bloomberg, για μία συμβολική κίνηση που αντανακλά αντίστοιχες εκκλήσεις που έχουν γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια και υπογραμμίζει την ικανότητά του να λειτουργεί ως βαρόμετρο της κοινής γνώμης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω της ανόδου των εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων.

ΝΔ: Όχι σε α λα καρτ σχέση με την Τουρκία

«Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου